Activiteiten & Actueel

 

Harry begint zijn verhaal met beelden van de openbare ruimte bij het bekende restaurant de Librije in Zwolle. Daar heeft hij de beplanting aangepast aan de oude muren van het restaurant, vooral in de kleuren wit. De planten zijn sterk en bijna hufterproof zoals hij het noemt. De hortensia’s hebben daarbij een grote rol.

Vervolgens neemt hij ons mee naar zijn huis van drie verdiepingen in een straat met alleen voorgevels zonder voortuinen. Wat moeten we daar zoeken. Via een smal steegje met de buren komen we in zijn tuin, zo ontworpen en ingeplant dat we letterlijk geen gebouw van de omgeving meer zien. De suggestie wordt gewekt of we in een open plek in het bos zijn.

Zijn tuin is met opzet niet overzichtelijk door geen rechte vormen te kiezen voor de borders en het gazon. De paden liggen verdiept, zodat je soms op ooghoogte met normaal lage vaste planten staat. Vooral de keuze en combinatie van de planten scheppen een soms tropische sfeer. Hij gebruikt daarvoor gewone planten zoals klimop. Daar haalt hij het blad af zodat het net lianen lijken. Door hem klimaf planten genoemd. Ook de gewone vingerplant heeft een plek en helpt mee aan de tropische sfeer.

Hij combineert planten en kleuren die volgens de huidige trend eigenlijk niet kunnen. Hij past veelvuldig kleine coniferen toe in de border en kiest soms kleuren voor de vaste planten die ‘vloeken in de kerk’. Geel is bij hem geen verboden kleur.

Nog een bijzonderheid. Hij heeft veel vogels in de tuin, zoals ook uit de beelden blijkt. In een stadstuin is dat heel bijzonder door de vele katten die van tuin naar tuin gaan. In overleg met de buren heeft hij rondom schrikdraad aangelegd, waarvoor de katten een diep respect hebben. Wel worden veelvuldig zangvogels door roofvogels opgegeten. Het is maar waar je je eigen keuze legt. In ieder geval hebben we een boeiende avond gehad waar heel wat mensen weer inspiratie hebben opgedaan. Toen we buiten kwamen was van de tropische sfeer niets over, nog even wachten op wat beter weer.

Willem Luten

Er staan een aantal mooie filmpjes op de website van Harry Pierik. Klik even hier om ze te bekijken.

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923