Activiteiten & Actueel

Donderdag 16 juni - dag 1

Om acht uur vanmorgen was de club van Lelystad compleet en konden we vertrekken richting Hazeldonk waar de reisleidster en de rest van de groep op zal stappen. Door de file en de vele regen kwamen we drie kartier te laat in Hazeldonk aan.

Met alleen een plasstop vertrokken we richting België. Ook hier kregen we te maken met files en om de tijd te vullen vertelde Dorien over de geschiedenis van de Loire en haar kastelen. Leuk en leerzaam om dit de horen. Deze informatie geeft altijd iets extra aan de reis en het wordt door iedereen altijd erg gewaardeerd dat Dorien zorgt voor veel achtergrond informatie.

In Brussel werd voor een andere route gekozen om in Gent te komen. Iets later dan gepland kwamen we bij De Groene Gedachte in Zingem, onze eerste tuin aan. Helaas regende het maar we werden welkom geheten met lekkere koffie/ thee en koek.

We hebben genoten van deze prachtige tuin. Een liefhebberstuin met een prachtig gazon, verschillende rozen, speelse borders met paden tussen de borders door, verborgen hoekjes, een hoekje met clematissen in verschillende kleuren langs rekken, een grote vijver. En door de hele tuin mooie beelden en ornamenten die de tuin een persoonlijk tintje gaven.

 

Een goed begin van de reis. Hierna een lang rit van 275 kilometer naar ons hotel waar we heerlijk hebben gegeten. Na een wandeling in de omgeving naar bed om de volgende dag fit te zijn voor een dag met veel moois in het verschiet.

Dora

Klik hier om alle foto's van de eerste dag te bekijken.

 

Vrijdag 17 juni - dag 2

De wekdienst van ons hotel  zorgt steeds dat we op tijd uit ons bedje zijn en na een uitgebreid ontbijt met o.a. typisch Franse croissantjes zijn we om half 9 vertrokken.

We zaten al vrij vlug in de file rond Parijs, wat wil je met een gedeeltelijke uittocht  van de 11 à 12 miljoen inwoners van deze grootstad. Onze reisleidster Dorien vond dit een geschikt moment om ons een woordje uitleg te geven over het ontstaan van de tuinen in Frankrijk. Zo vernamen wij dat rond de jaren 1500 de architectuur en de aanleg van deze tuinen op gang is gekomen.

Na het verlaten van de autosnelweg hadden we nog een 7 km rijden tegoed tot het Loiredal. Ons eerste bezoek van deze dag was aan de tuin: 'Les Roses Anciennes André Eve'. Deze tuin omvat ondermeer een omvangrijke rozenkwekerij. Het was erg interessant om te horen hoe nieuwe rozensoorten tot stand komen. De vermeerdering gaat toch over een periode van 10 jaar en soms komen er maar een paar nieuwe variëteiten uit. Rozenstruiken worden in tonnen, zonder bodem, geplant om de grond rondom hun wortels, te beschermen tegen aaltjes. De directeur gaf ons vele tips, bijvoorbeeld om een ramblerroos eerst als bodembedekker te laten groeien en daarna pas de hoogte in te leiden. Hiervan hebben we het prachtige resultaat kunnen bewonderen. Tussen de beplanting met rozen vonden we vele soorten clematissen en een varia van vaste planten waaronder het mooie hoge Nepeta Syberica.

 

Na nog even in het winkeltje rondgesnuffeld te hebben vervolgden we onze busrit naar de volgende tuin: het 'Parc Floral de la Source'. De vrije lunch is hier volledig de mist ingegaan. De voedzame ontbijtkoeken, repen en dergelijke, werden haastig uit onze handtassen opgediept en vervolgens gedeeld en opgesmuld, om toch even op krachten te komen voor een snelle rondgang door dit park. Sommige onder ons hebben hierdoor de prachtige, zwoele, vlindertuin en de rozentuin helaas gemist. Door een creatieve oplossing zijn onze hongerige maagjes dan toch nog, iets later als gepland, gevuld geraakt.

 

 

De laatste tuin van deze dag hebben we een kwartiertje later bereikt door een omleiding. Toch was het de moeite van het wachten meer dan waard, want wat een pareltje was dit !!!

Chantal en Alain hebben hun inspiratie gehaald in de Engelse tuinen en dit was overvloedig te merken. Mooie groene, slingerende graspaden wisselden af met prachtige perken met bomen, struiken, en vaste planten. De eigenaars hadden veel tuinaccessoires in 'pink' geverfd. De klimrozen, met clematissen krampachtig vastgeklampt aan hun stengels, hadden zich een weg gebaand tegen de gevels, in de bomen, over het rozenprieel en de bogen. Door het warme voorjaar waren sommigen reeds uitgebloeid, anderen gaven hun kleurenpracht nu prijs.

De verzameling hosta’s, met een varia in blad van klein naar groot, was enorm. Viburnums waren de basis van deze tuin en hiervan waren verschillende soorten aanwezig.

Daarnaast werd de tuin aangevuld met acer heesters, met hun donkerrood of geelgroen gekarteld blad. Het geheel oogde erg romantisch door de vele, leuke, decoraties op de grond, of in de borders. Dat we dit alles soms mochten bewonderen vanonder een regenscherm maakte het er niet minder mooi om.

Onze tweede vakantiedag werd afgesloten met een diner, vergezeld van een heerlijk glaasje wijn.

Mai en Leentje

Klik hier om alle foto's van de tweede dag te bekijken.

 

Zaterdag 18 juni - dag 3

Festival International des Jardins bij het Château de Chaumont

In de tuinen van het kasteel van Chaumont vindt sinds 1992 het ‘Internationale Tuinenfestival' plaats met ieder jaar een ander thema. Het thema van 2011 is "Tuinen van de toekomst of de kunst van een geslaagde biodiversiteit".

In 26 experimentele showtuinen worden optionele trends van morgen geboren en tentoongesteld. Iedere tuin is een mariage van kunst en natuur, allemaal ingebed in een vertakkend ontwerp van Jacques Wirtz. Het woord ‘tuin’ staat allang niet meer voor een groene, beplante ruimte. De showtuinen barsten van de nieuwe ideeën en materialen, maken attent op bedreigingen van natuur en diversiteit, bieden de mogelijkheid van een instant-vakantie aan een exotisch oord, of vormen een besloten hoekje om je in terug te trekken. Aan iedere behoefte kan worden voldaan.

Voor diegene die nog even wil nagenieten is op www.domaine-chaumont.fr/index-nl.php een overzicht van alle showtuinen en hun beplantingen te vinden.

Ook buiten het bereik dat voor het tuinenfestival gereserveerd is viel veel te ontdekken. Het bleek onmogelijk om alles te behappen, ook al was het kasteel zelf niet ingepland voor die dag. Je kunt maar op één plek tegelijk zijn.

Je kon in alle rust door het oude gedeelte van het park wandelen, onder de reuze oude bomen door, en daarbij steeds weer kunstinstallaties tegenkomen, of even de kas induiken, of één van de toenmalige stallen, naar foto’s kijken, of een kopje koffie drinken op het terras. Voor ieder wat wils.

Een opmerkelijke installatie vond ik nog de 'Plant Spiral' (zie foto), een hoge, als een velletje papier in elkaar gedraaide en beplante muur die in het binnenhof van de paardenstallen was neergezet. Deze installatie werd door Patrick Blanc gemaakt, de uitvinder van de verticale tuinen. Toch nog eens een tuin als groene beplante ruimte, alleen in de vorm van een levende muur deze keer.

 

De Prieuré Saint-Cosme staat in Frankrijk vooral bekend als verblijfplaats van Pierre de Ronsard, een befaamde poëet die werd geboren in 1524. Hij begon zijn loopbaan als knaap aan het hof van Franz I. Met 19 liet hij zich wijden. Op die manier was hij verzekerd van kerkelijke inkomsten en kon hij zich vervolgens helemaal toewijden aan de dichtkunst. Bekende gedichten van hem zijn 'Les Amours' en 'La continuation des Amours' (waarin hij zijn muze bezingt) en het nationale epos 'La Franciade'. Hij overleed in Saint-Cosme en werd begraven in het koor van de kerk. In de tegenwoordige ruïne wijst een grote grafsteen die plek aan.

Van de meeste gebouwen van het klooster zijn alleen nog de grondmuren te zien. Het woonhuis van de prior, de toenmalige eetzaal met moderne ramen in rood en zwart, en het toenmalige gastenverblijf, nu een bibliotheek, zijn echter bewaard gebleven en kunnen worden bezichtigd.

De tuinen van de Prieuré Saint-Cosme zijn verdeeld over meerdere tuinkamers. De tuinroute begint met een grasveld met mooie hoekbeplantigen, bestaande uit met rozen gevulde, lage buxushaagjes. Daarna volgen de toenmalige kerkhof, een pergolatuin, een fruitboomtuin, een moestuin en een bloementuin. De houten pergolaconstructie is begroeid met klimrozen en aan de weerskanten bloeien struikrozen, hemerocallissen en hostas. Achter de pergolatuin ligt de fruitboomtuin. De bomen zijn diagonaal uitgelijnd en onderbeplant met buxusspiegels. Rijen van bomen wisselen elkaar af met rozen op wolkige lavendelkussentjes, groeiend tussen vierkante, hoge metalen klimrekken. In de moestuin vallen vooral de kleine fruitbomen op, en de opmerkelijke leibomen aan het eind van de groente borders, wiens korte, dikke stammen helemaal naar beneden gebogen laag over de grond lijken te zweven en alweer behoorlijk naar boven toe uitlopen. Verschillende groenteborders zijn gescheiden door lage buxushaagjes, waarin de taxuskever zich blijkbaar behoorlijk heeft vermaakt. In de laatste tuin, de bloementuin, zijn diverse bloemen en kruiden per soort uniform in rijen naast elkaar geplant. Ze staan er dus voor het nut, maar weten toch te schitteren door de afwisseling van rode melde, groene tinten, en warme bloemenkleuren.

PetraKlik hier om alle foto's van de derde dag te bekijken.

 

Zondag 19 juni - dag 4

We werden gewekt door de zon (verder de dag droog maar bewolkt), wederom een perfect ontbijt, zonder geklaag over spierpijn na zo’n pittige wandeling van twee uur naar de stad de avond van te voren. Klokslag negen uur gaat de bus week van start, nu op weg naar Château de Rivau, ondanks vaderdag, voor een bezoek aan ’t kasteel, de tuinen en de stallen. In de bus vertelt Dorien over adviezen op vragen in de krant en over Romke van de Kaa. Bij aankomst zagen we een gele zee van zonnebloemen, hun kop één kant opgericht. Aan de linker kant veel blauw paars van lavendel voor het kasteel. De tuinen hadden afwisselde hoekjes. Er werd zeer creatief omgegaan met houtafval o.a. pergola’s, banken rondom beelden. Ook leuke beeldjes van afgeschreven tuinmateriaal. De rozen waren ook hier over de top. De hoge, mooie rode dahlia’s vielen op. Het kasteel waar nog wat aangewerkt werd was mooi en gaf een leuke kijk op het leven van vroeger. De stallen, waar ooit Jeanne dÁrc haar paarden gekocht heeft voor de aanval op Orleans zagen er netjes uit en er werd via video + lichtbeelden wat historie gegeven van de middeleeuwen. Dat we iets vroeger waren was fijn, we hadden de tijd nodig. Het enthousiasme over het gevarieerde geheel was groot.

 

Weer op weg nu naar de ecologische tuin van Elsie de Raedt. Zij ontvangt ons erg vriendelijk en bood een meer dan voortreffelijke lunchbuffet aan met een wijn met roos nasmaak. Els begeleidt ons door de vele vakken, de opzet was goed, en nog bloeiende rozen mooi, maar er omheen was alles flink verwilderd. Zij vertelde wel enthousiast over rozen en beantwoorde veel vragen maar mooi vond ik de tuin niet.

 

De reis gaat verder naar Château de Langerais, via een klein dorpswandeling komen we uit bij een rechttoe rechtaan kasteel aan de buitenkant van het plaatsje. De kasteeltuin was klein maar lieflijk van kleur en keek uit op de ruïne van de uitkijktoren. Binnen niet overdadig aangekleed maar gaf wel een goed beeld hoe de mensen mogelijk geleefd hebben. Mooie kisten en wandkleden. In de eetzaal werd een leuke voordracht gehouden over de Franse eetgewoonten van toen. Het wijnproeven was in een van de kasteelkamers. Er werden 3 wijnen van de streek gepresenteerd. De druiven worden zo ecologisch mogelijk gekweekt. Na een verdere uitleg over het wijnproces werd er lesgegeven in ’t wijnproeven. Een leuk gezicht als de glazen schuin gehouden rondgedraaid etc. worden. De meningen waren over de smaak en nasmaak erg verdeeld.

Na afloop nog even naar ’t gedeelte wat nog over was van de uitkijk(wacht) toren. De klim naar boven beloonde je met aan een kant  uitzicht op  het kasteel en tuin en aan de andere kant uitzicht over de mooie brug over de Loire.

Het diner was weer uitstekend, en zo’n 15 man zijn gaan wandelen voor een klein rondje. Jurrien en Ge gingen niet mee, zijn waren een beetje uit hun doen, bij thuiskomt bleken al de spullen uit hun kamer te zijn gehaald. De kleren uit de kast in plastic zakken gestopt. Volgens het hotel hadden ze uitgeboekt, maar niets nog minder waar.

Annemiek

Klik hier om alle foto's van de vierde dag te bekijken.

Maandag 20 juni - dag 5

Vandaag reden we 280 kilometer in noordelijke richting naar het Château van Sasnières, een negentiende eeuws kasteeltje met een prachtige tuin. Voor ons de mooiste van de hele reis. De eigenaresse leidde ons rond en vertelde van alles over de planten en bomen die in haar tuin groeiden. Er was een mooie vijver, een bloementuin en een moestuin waar we van de frambozen mochten snoepen. Na de rondleiding kregen we koffie en thee en een half stokbrood als lunch.

Daarna gingen we onderweg naar Chartres om de Cathedraal te bezoeken. Helaas stond deze gedeeltelijk in de steigers voor een grote schoonmaakbeurt. Omdat het vrij donker was in de kerk kon je niet alles goed zien, dat was wel een teleurstelling. Na nog wat te hebben gewandeld in de stad reden we weer verder richting de rondweg van Parijs. Het was er spitsuur zodat we regelmatig in de file stonden. We kwamen dan ook pas om even over half acht ’s avonds aan in ons hotel in Assevilliers; om kwart over acht zaten we aan het diner. Al met als een mooie dag maar wel vermoeiend.

Gerry en Egbert

Klik hier om alle foto's van de vijfde dag te bekijken.

Dinsdag 21 juni - dag 6

Helaas zijn we vanmorgen vanuit het prachtige Loiredal weer vertrokken richting België voor onze laatste 2 tuinbezoeken van onze reis. Nu al denk ik met een voldaan gevoel terug aan de afgelopen dagen de bloeiende bloemenpracht in de tuinen de oude kastelen, kerken en stadjes trekken als een film in mijn gedachten voorbij. Met als extraatje het leuke contact met tuineigenaressen waar ik met bewondering en respect voor hun tuinpassie op terugkijk.

In de tuin van Vic Janssen in Diepenbeek worden we onthaald met koffie en broodjes, na een vroeg ontbijt hebben we wel weer trek. De eigenaar heeft de tuin naar eigen concept aangelegd. De voortuin ligt er strak en verzorgd bij. Vanaf de zijingang die omgeven is met veel buxusvormsnoei liggen er verschillende tuinen achter elkaar die rijkelijk gedecoreerd zijn met beeldjes van een kunstenares, alles te samen vormt het een ietsjes te druk geheel. Veel ronde buxus parterres sieren de tuin te samen met Clematis en Rozen aan bogen, mooie kleurrijke borders en waterpartijen maken het plaatje compleet. Heel interessant zijn de door Vic zelf gemaakte decoraties waaronder de gedichten achter plexiglas die tegen de bomen hangen. Nog even de info van Rozannie’s Hof aan Vic gegeven waar hij wel belangstelling voor toonde, zou leuk zijn om ze in mijn tuin te ontvangen.

 

’t Zonhof in Zonhoven de tuin doet z’n naam eer aan een bijzondere zonnige tuin mede door de enorme opvallende grote Delphiniums in de prachtigste kleuren. De eigenaar heeft als hobby Delphiniums kweken; het zijn ware blikvangers in de tuin. De eigenaresse is een kunstenares en heeft alle hoekjes en zitjes mooi gedecoreerd met haar creaties die prachtig combineren met de planten in de borders. Op deze manier vind ik kunst geen storend element in de tuin. Vanaf 1990 hebben ze hun tuin opengesteld en al in veel tuinbladen met een reportage gestaan. Terecht een prachtige tuin met veel bloeiende vaste planten afgewisseld met bomen waaronder een Ulmus Jacqueline Hillier die in pompoen vorm was gesnoeid heel apart. Weer een leuk idee opgedaan. Zelf heb ik hem in het klein en ik ga proberen hem ook zo te snoeien. Natuurlijk hier een mooie lila Delphinium Cymbeline gekocht. Ben benieuwd of hij in mijn tuin ook zo’n kanjer wordt.

 

Deze laatste twee tuinen en het heerlijke diner in de Boswachter in Breda was een mooie afsluiter van onze leuke gezellige tuinenreis. Het was weer een feestje om met Lelystad op reis te gaan. Alle medereizigers bedankt voor het fijne contact en de leuke tijd die we samen hebben doorgebracht. Veel dank ook aan Gerrit, Alie en Dorien voor het organiseren van de reis; uit ondervinding weet ik dat er heel wat uurtjes in schieten. Jullie hebben er weer een succes reis van gemaakt!

Rozannie

Klik hier om alle foto's van de zesde dag te bekijken.

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923