Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr. 6/7 (juli/augustus 2019) Oplage 415 stuks

Zomer in de tuin

 

Terwijl de ene helft van Nederland zich opmaakt voor vertrek naar hun vakantiebestemming, blijven anderen in deze tijd het liefst thuis. En dan heb ik het over de tuinliefhebbers. Die piekeren er niet over om in deze tijd op vakantie te gaan, juist nu de tuin op z'n mooist is. Uw webredacteur behoort tot die categorie en geniet in deze tijd van het jaar van eigen tuin en van de talloze tuinen die hun poorten openen voor bezoekers. Zoals het afgelopen weekend, toen ik met mijn eigen tuinclubje enkele open tuinen van de Open Tuinen Carrousel Drenthe bezocht. Ware juweeltjes vind je dan. Op 10 en 11 augustus hebt u nog een kans om eens achter de heg te kijken in de omgeving Assen/Beilen. En als u wel vertrekt, kijk dan eens of er geen prachtige tuinen te bezichtigen zijn in de omgeving van uw bestemming. Voor een overzicht van Open tuinen in Nederland kijk op: Opens external link in new windowhttps://www.bezoekmijntuin.nl/ 

Het bestuur van Groei en Bloei Meppel e.o. heeft ondertussen niet stil gezeten, maar een mooi programma samengesteld met boeiende lezingen. Afgelopen week is het in uw brievenbus gevallen. De eerste lezing kunt u alvast noteren in uw agenda, want die wordt verzorgd door Modeste Herwig op woensdag 18 september. Binnenkort staat het programma ook online op onze website.Opens external link in new windowhttps://meppel.groei.nl/

Waar u ook bent en wat u ook doet, wij wensen u en uw tuin een mooie zomer toe.  

Zie Opens external link in new windowde agenda van Groei en Bloei voor allerlei activiteiten in het land.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei Meppel e.o.

 

10-11 augustus 2019: Open Tuinen Carrousel Drenthe: veel open tuinen in omgeving Assen en Beilen

In augustus zijn 21 tuinen in de omgeving van Assen en Beilen open voor bezoekers. Op de Opens external link in new windowwebsite van de Open tuinen Carrousel Drenthe is het complete overzicht te zien van de afdelingen en de tuinen /kwekerijen die in augustus meedoen.

Laat u verrassen en ga eens kijken bij de deelnemers! 

(c) Tuin van Berta Huijing in Beilen 

Bloemencorso's in de Kop van Overijssel

Elk jaar worden er duizenden dahlia's gekweekt in de omgeving van Sint Jansklooster, Vollenhove en Frederiksoord. Deze zijn allemaal bestemd voor de jaarlijkse bloemencorso's in deze plaatsen. Bent u er al eens geweest? Bezoekers uit heel Europa komen af op dit evenement. Het is ronduit indrukwekkend wat de corsobouwers tot stand brengen.

Het eerste bloemencorso vindt plaats op vrijdag 16 augustus in Sint Jansklooster Zie Opens external link in new windowwww.corsoklooster.nl 

Op zaterdag 24 augustus staat het bloemencorso in Vollenhove op het programma Zie Opens external link in new windowwww.corso-vollenhove.nl

Op zaterdag 14 en zondag 15 september staat Frederiksoord in het teken van het 59ste Floraliacorso, meer info Opens external link in new windowwww.corsofrederiksoord.nl

 

 

Tuinen kijken in de Kop van Overijssel op 1 september

3 tuinen in de Kop van Overijssel zijn op zondag 1 september open voor bezoekers. In deze tuinen kunt u zien hoeveel planten er in deze tijd nog kunnen bloeien, zoals  asters, dahlia's, grassen. Ze zorgen voor een spectaculaire nazomershow. Laat u verrassen en inspireren in deze tuinen:

Entree €3,- per persoon per tuin op de open dagen. Inclusief koffie en thee

Of kijk op Opens external link in new windowwww.tuinenkijkenindekop.nl

Border in tuin van Geke Rook, Sint Jansklooster

 

 

 

 

 

Middeleeuwse tuinen: Aardse paradijzen in oost en west

Nog tot 1 september 2019 staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west geven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600.

Waar: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Wanneer:van 2 mei tot en met 1 september 2019

Gelezen: in 2020 wordt het wettelijk verboden om gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken op sportvelden

in 2020 wordt het wettelijk verboden om gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken op sportvelden. Deze middelen zijn slecht voor mens, dieren en milieu, zei staatssecretaris van Veldhoven, van Milieu in de 2e Kamer. In september stuurt ze een brief naar de Tweede Kamer waarin ze meer duidelijkheid geeft over de regeling. 

Kunstwerken Siemen Dijkstra in bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Ruinen

Tot 1 november staan kunstwerken van beeldend kunstenaar Siemen Dijkstra tentoongesteld in bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen.  De  kunstenaar uit Dwingeloo  toont daar zijn werken met het thema veranderend landschap, geïnspireerd op het Dwingelderveld.

De expositie bestaat uit houtsnedes met afbeeldingen uit het Dwingelderveld en doorlopend draait een audiovisuele presentatie op een groot scherm in het bezoekerscentrum. In deze presentatie toont Dijkstra zijn kunstwerken en licht dit toe. Daarnaast bevat de presentatie een fragment waarin hij laat zien hoe de kunstwerken tot stand komen.

Speciaal voor deze expositie neemt Dijkstra liefhebbers mee tijdens een fietstocht door het Dwingelderveld. De fietsexcursie vindt plaats op zaterdag 21 september.

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, telefoon 0522 472951. Benderse 22, 7963 RA Ruinen. Openingstijden: tot 1 oktober en in alle schoolvakanties op maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 

copyright foto Siemen Dijkstra

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

Het complete programma 2019 - 2020 van Groei en Bloei Meppel staat op de Opens external link in new windowwebsite van de afdeling . 

De eerste lezing van het seizoen is op 18 september 2019 en wordt gegeven door Modeste Herwig : Het kleurenpalet van een ontwerper.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie