Van onze nieuwe secretaris

Even voorstellen. Mijn naam is Wim Kok.

Werken in het groen en tuinieren is mij van jongs af aan bijgebracht en ik vond het leuk. Ik ben geboren op een boerderij aan de Peter van de Breemerweg. Als kind hielp ik mee in de sier- en moestuin; ik plantte heggen en heesters en fruitbomen in de boomgaard. Ik las veel over biologisch tuinieren en als 15-jarige maakte ik al zelf compost.

Studeren aan de HBO voor tuin- en landschapsinrichting bleek niet haalbaar omdat ik te weinig exacte vakken had. Ik ging naar de Academie Mens-Arbeid in Tilburg. Na enkele omzwervingen kwam ik terecht bij KPN, waar ik ruim 30 jaar heb gewerkt onder meer als ontwikkelaar van opleidingen, personeelsadviseur, projectmanager en procesketenmanager. Eerst in Amersfoort, later in Utrecht, Leidschendam en vooral Den Haag. Een boeiend en continue veranderend bedrijf in uiteindelijk een zeer concurrerende markt. Ik voelde me goed op mijn plaats in die drukke zakelijke omgeving, maar het reizen naar Den Haag begon me tegen te staan en een terugkeer naar ‘het groen’ lonkte.

Ruim 2 jaar geleden ben ik vrijwillig vervroegd met pensioen gegaan. Mijn leven veranderde drastisch. Ik verhuisde naar een huis met een grotere tuin. Ik was al lid van het Utrechts Landschap, maar werd ook lid van IVN. Bij IVN-Eemland volgde ik met veel plezier de natuurgidsopleiding van 1,5 jaar. Via IVN deed ik mee met projecten op de kinderboerderij de Veenweide: de aanleg van een pluk- en proeftuin, een insectentuin en (afgelopen voorjaar) het ontwerp en aanleg van de moestuin. Tuinen met een educatief doel. Ik werk er wekelijks als vrijwilliger.

Ik doe ook mee met ‘Groen aan de Buurt’ op de Noordelijke Eng bij Soestdijk en plantte er met buurtbewoners bijna 300 meter meidoornhagen. Die hebben wij eind juni gesnoeid.

Momenteel werk ik veel in de fruitboomgaard tegenover het Paleis Soestdijk; die krijgt een opknapbeurt en wordt één dag per maand opengesteld. Ik steun ook de Herenboeren Soest.

Ook werd ik lid van Groei & Bloei en hielp daar even later mee om het jubileumevenement op de Paltz te organiseren.

Mijn vervroegde pensionering heb ik per 1 juni uitgebreid met de secretarisrol voor Groei & Bloei Soest (Soesterberg). Ik ben een groot liefhebber van natuurlijk tuinieren en van duurzame lokale voedselproductie.

Ik hoop mijn netwerk te kunnen gebruiken en meer samenwerking te realiseren tussen de groene clubs en groene projecten in Soest e.o.

Ik hoop ook steeds meer actieve mensen van Groei & Bloei te leren kennen.

Dus graag tot ziens.

Zomerijver