Fotowedstrijd/oproep

OPROEP: MAAK EENS FOTO's VAN BIJEN IN JE TUIN!

Groei & Bloei Soest(erberg) ontving onderstaand mailbericht van Jaap, een imker in Soest.

Sinds een jaar of 5 ben ik bezig met solitaire bijen in Soest nadat ik mijn imkersdiploma heb behaald.

Bloemen en bijen kunnen niet zonder elkaar en daar ben ik mij in gaan verdiepen. Inmiddels heb ik al prachtige waarnemingen gedaan door alleen op bepaalde bloemen/planten te gaan kijken.

Vorig jaar de 1e zeldzame klimopbij gevonden in Soest, die leeft van de Hedera.

In april de zeldzame bosbesbij herontdekt in Ophees, die het laatst was geregistreerd in 1927; deze foerageert op de bosbes.

In juli de 2e waarneming in Soest van de grote wolbij in onze bijenoase aan het Boekweitland, deze vliegt op Gamander (= vaste plant uit de lipbloemenfamilie).

Ook de 1e waarneming gedaan in Soest van de Lathyrusbij ook aan het Boekweitland, deze foerageert op de Lathyrus.

Bij station Soest-Zuid staan een stuk of 100 slangenkruidplanten; hier vliegt de zeldzame slangenkruidbij op en die ik hoop te vinden.

Misschien dat er ergens in Soest een heggenrank staat en daar vliegt de zeldzame heggenrankbij op.

Kortom, ik probeer de solitaire bijen van Soest opnieuw in kaart te brengen.

Mijn vraag is of leden van Groei & Bloei af en toe foto's kunnen maken van solitaire bijen in hun tuin, zodat we weten wat er in Soest rondvliegt.

Beste leden van Groei & Bloei,

Heeft u al mooie foto's van solitaire bijen kunnen maken??!!

Stuur deze dan uiterlijk 25 september 2019 per mail naar:

groeienbloeisoest(at)gmail.com met vermelding van datum waarop en plek/straat waar de foto is gemaakt.

* Iedere deelnemer mag maximaal twee foto’s insturen

* De foto's dienen gemaakt te zijn in SOEST

* De foto's dienen gemaakt te zijn in 2019

* De inzender verklaart eigenaar te zijn van de foto

* De inzender geeft Groei & Bloei d.m.v. inzenden toestemming om de foto(’s) op haar website en in de Bloeiwijzer te publiceren

Winnaars

* Uit alle ingezonden foto’s selecteert onze jury de twee mooiste/beste foto’s

* De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld via het opgegeven e-mailadres

* De winnaars worden worden beloond met een "vlinderhuisje".

Veel goede fotomomenten toegewenst!

SPREEKWOORDEN

Er zijn veel spreekwoorden met bijen; deze kent u vast wel:

* Bijen in de fruittuin zorgen voor het eigenaars-fortuin

* Ze kwamen als bijen naar de honing

Wat zijn solitaire bijen

Naast de groep van sociale bijen, zoals de honingbij, en de hommels kennen we nog een andere groep. Het zijn de wilde solitair levende bijen. Solitair staat voor “eenzaam” of op zichzelf”.

Soorten, zoals de zandbij, leven (zoals de naam al aangeeft) in de grond. De solitaire bijen die bovengronds leven, zoals metselbijen en behangersbijen, verblijven vaak in gaatjes, kieren en spleten in hout, planten en muren.

Ze houden er dus een geheel andere wijze erop na dan sociale bijensoorten als hommels en honingbijen, die een taakverdeling hebben. Net als de honingbij bestuiven de solitaire bijen heel wat planten en zijn dus erg nuttig.

Tot zeker september/oktober zijn er nog solitaire bijen te zien.

Zomerijver