Lezing door Hans Kramer

WAAR: Dorpshuis de Oude School, Kerkplein 4, Hemmen.

WANNEER: 11 september 2019.

AANVANG: 20.00 uur.

‘Onderhoud en vermeerderen van vaste planten, hebben ze wel het eeuwige leven?

Onder de term ‘vaste planten’ gaat een hele wereld aan planten schuil. Natuurlijk zijn het allemaal overblijvende planten of ‘doorlevende’ planten zoals onze zuiderburen zeggen. Maar hoelang leven ze door ? Een Verbascum of een Monarda gaan maar een paar jaar mee, terwijl een Pioen of een Helleborus vaak tientallen jaren op dezelfde plek kan blijven staan. Wat kunnen we doen om de planten in goede conditie te houden zodat ze jaar in jaar uit rijk zullen bloeien. Hoe kunnen we de bloei rekken of uitstellen. Hoe krijgen we planten een tweede keer in bloei en wat kunnen we voor voorzorgsmaatregelen nemen dat de planten niet omvallen of ten onder gaan aan meeldauw. Hoe maskeren we gaten van voorjaarsbloeiers die vroeg afsterven. Al dit soort onderwerpen worden behandeld.

Na de pauze gaan we kijken hoe we onze favoriete planten kunnen vermeerderen. De drie methodes, zaaien stekken en scheuren komen uitvoerig aan bod met hun voor- en nadelen. Waarom kunnen sommige planten beter gestekt worden en andere juist gezaaid. Hoe winnen we zaad, hoe bewaren we het en wat is de beste tijd om te zaaien. En is stekken wel zo moeilijk als het lijkt?

Kortom, na deze avond zullen Uw vaste planten gedijen als nooit tevoren.

Entree voor leden van G & B gratis, niet-leden betalen € 5,00, inclusief koffie/thee.

Zaterdag 14 september bezoek aan kwekerij de Hessenhof in Ede van 10.00 – 12.00 uur.

Hier zal Hans kramer ons zelf ontvangen en een korte uitleg geven over de kwekerij. Daarna kunt u heerlijk zelf rondneuzen en planten uitzoeken. Waar nodig kunt u advies van Hans of één van zijn medewerkers krijgen.

Entree is gratis. Wilt u carpoolen stuurt u dan een mailtje naar genb.lingewaard.overbetuwe(at)gmail.com

Zomerijver