Activiteiten & Actueel

Op zoek naar 'Groene parels achter kloostermuren'.

In Museum Krona in Uden (voorheen museum voor religieuze kunst) is tot 1 september 2019  de expositie: 'De Groene Middeleeuwen' ingericht. Een expositie waar fraai geïllustreerde handschriften over planten en herbaria worden tentoongesteld. De expositie beperkte zich niet tot de museumzalen, deze werd voortgezet in de kruidentuin van het museum.

Groen is tegenwoordig een toverwoord. Maar in de middeleeuwen dacht men niet alleen groen, men was het zonder het te weten. De natuur als Gods schepping was alom aanwezig in doen en gedachte. Uit fraai geïllustreerde handschriften leren wij hoe destijds tegen planten werd aangekeken en waarvoor kruiden werden toegepast. Een selectie van deze uitzonderlijke handschriften en herbaria vormt de kern van de expositie ‘De Groene Middeleeuwen’.

Maar liefst 50 deelnemers hebben, op zaterdag 17 en 24 augustus, aan deze excursie deelgenomen. Naast een rondleiding door de expositie 'De Groene Middeleeuwen' en de 'Artsenij-hof' werd ook een bezoek gebracht aan de tuin van het Emmaüsklooster in Velp. Deze is normaal niet te bezichtigen en heeft o.a. ook een prachtige kruidentuin.

Reactie van een van de deelnemers:
"De rondleiding in de kruiden/bloementuin, het klooster en ook het klooster in Velp was zeer de moeite waard, heel interessant. Bedankt."

 

 

De Mandragora -ook bekend als alruinwortel - waar Harry Potter en zijn vrienden mee vechten tijdens een toverles planten verpotten. In de film zijn het bijtende en krijsende poppetjes die verdacht veel lijken op de plaatjes die in het museum te zien zijn; alsof schrijfster J.K. Rowling daar de inspiratie vandaan heeft.
Diezelfde Mandragora vormt het hart van een heel bijzonder religieus erfgoed dat sinds lange tijd weer in Uden te zien is: het Wonderkruis van de Kruisheren.
Dat dateert van rond 1500 en dankt zijn naam aan de bijzondere totstandkoming: uit een uitgespuugde hostie zou spontaan een beeldje gegroeid zijn van Jezus aan het kruis. Het zeer eigenaardige beeldje lijkt op een ingedroogde wortel van de Mandragora.
 

Vele eeuwenoude abdijen en kloosters beschikken over lommerrijke tuinen om in de levensbehoeften van de bewoners te voorzien. Tuinen met groenten, fruit en kruiden, vaak gelegen achter kloostermuren.  Noordoost Brabant heeft ook van deze verborgen schatten; waaronder de Artsenij-hof in de abdij van de zusters Birgittinessen in Uden en de tuin van het voormalige Kapucijnenklooster in Velp.

Deze kruidentuin artsenij hof, is ruim dertig jaar geleden aangelegd als middeleeuwse 'cruydthof': een strak ingedeelde tuin met verschillende bedden die omgeven worden door paadjes.

De Udense kloostertuin omvat vier afdelingen waarin ruim 150 soorten planten staan. Naast de geneeskrachtige planten, waar de kruiden naar hun werking bij elkaar zijn geplaatst, zijn er aparte bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.

Kruidentuin van Museum Krona, 16 augustus 2019
Hennep met een slak
Kruidentuin van Museum Krona, 16 augustus 2019
 

Programma was: 

11.00 - 11.30 uur             Ontvangst met koffie
11.30 - 12.30 uur             Rondleiding expositie De Groene Middeleeuwen 
12.30 - 13.15 uur             Lunch in De Refter  
13.15 - 13.45 uur             Rondleiding kruidentuin van de abdij 
13.45 - 14.30 uur            Naar Velp (met eigen vervoer) 
14.30 - 16.00 uur           Rondleiding in de tuin van het Emmaüsklooster 

Kruidentuin Emmausklooster 16 augustus 2019
meer

Emmausklooster Velp

Kloostertuin Velp.

Het Emmausklooster heeft een prachtige tuin, door specialisten de "mooiste kloostertuin van Nederland" genoemd.

De tuin wordt al jarenlang door trouwe vrijwilligers onderhouden. Zij doen dit vanuit liefde voor de natuur, verbondenheid en vanuit gezamenlijke franciscaanse idealen. Zij bewerken de grond om de aarde haar vruchtbaarheid te laten behouden, zo kan deze gezonde groenten voor gasten en communiteit voortbrengen.

Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, groenten worden biologisch gekweekt en ook de bodembedekking, grondbewerking en bemesting zijn afgesteld op het vergroten van het herstellend vermogen van de grond.  

Emmausklooster, Basilius van Bruggelaan 4
5363 VA Velp (Noord-Brabant)
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver