Lezing oude fruitrassen 17 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober geeft Cees Vroegop een presentatie over de POMologische Vereniging Noord-Holland, kortweg POM. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van oude fruitrassen, vooral in de vorm van hoogstamfruitbomen. Veel appels en peren zoals de sterappel, suikerpeer, jut, Schagerrood en Schellinkhouter vind je niet meer bij de groenteboer of in de supermarkt. Liefhebbers zijn de provincie doorgetrokken en hebben van oude fruitbomen enthout verzameld. Daarmee hebben zij nieuwe bomen opgeënt en uitgeplant in twee collectieboomgaarden. De eerste bij de Abdij van Egmond rond 1990 en de tweede in de Beemster in 2003. In totaal staan in de boomgaarden meer dan 350 verschillende fruitrassen van appels, peren en pruimen die ooit in Noord -Holland voorkwamen.

Op deze avond kunt u ook proeven van diverse oude fruitrassen en van appelsap uit de collectieboomgaard. U kunt ook fruit meenemen uit eigen tuin waarvan het ras u onbekend is. En we proberen antwoord te geven op vele vragen die er leven over het omgaan met oude fruitrassen.

De lezing vindt plaats op donderdag 17 oktober om 20.00 uur in gebouw De Stolp, Kerkstraat 12, 1541 HA Koog aan de Zaan.

ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923