Activiteiten & Actueel

Planten- en stekjesmarkt 2015

Zaterdag 11 april was de voorjaars planten- en stekjesruilbeurs waar liefhebbers uit Baarn en Soest op af zijn gekomen.

In de aankondiging van vorige week was al gemeld, dat we dit voorjaar uitgeweken zijn naar het Landgoed Eycken-dal aan de Jachthuislaan. Dit is een ideale plek om groene ‘waar’ uit te stallen die leden en andere groene liefhebbers komen brengen. Er was een groot aanbod, ook omdat wij het als Groei & Bloei Baarn dit jaar samen met de afdeling Soest/Soesterberg georganiseerd hadden. Vanaf 9.45 uur druppelden de mensen binnen en hadden moesttuinier Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein uit Maartensdijk, de pottenbakster Elsbeth Meijer en G&B vrijwilligers uit Baarn en Soest hun kramen al opgesteld. Aan planten en struiken werd een grote varieteit ingebracht. Op de kramen werden ook de laatste éénjarigen uitgestald door Koos Hadders, die al jaren de plantenruilbeurzen in goede banen leidt. Met de moderne middelen van deze tijd werd de weersverwachting in de gaten gehouden en werd er door de organisatie besloten om alles een kwartiertje te vervroegen. De ongeveer 50 bezoekers en standhouders werden eerst getrakteerd op koffie en thee en met heerlijke zelfgemaakte taarten, koeken en andere lekkernijen voor er rond 10.45 uur door Koos, na enige uitleg, het startsein van de ruiling werd gegeven. Daarna was het een gekrioel van mensen met kistjes en tasjes die Hosta’s ruilden tegen Geraniums, wat dan wel weer een witte moest zijn, en veel adviezen over en weer werden gegeven. Maar ook Canna’s en Dahlia knollen gingen van de ene naar de andere eigenaar.

De kraam van de éénjarigen was snel uitverkocht. Ook moestuinier Luuk deed goede zaken en Steef uit Soest met zijn zelf opgekweekte planten raakte alles in een mum van tijd kwijt. Zo rond half twaalf begon het zachtjes te regenen en hadden de meeste bezoekers zich al huiswaarts begeven om in hun tuinen de nieuwe Hosta’s, slaplantjes of knollen te zetten. Het opruimen kon beginnen. De overgebleven planten werden nog verdeeld onder de laatste bezoekers en eigenaar Harm Jan. Het was een geslaagde ochtend.

 

 

Snoeiklus n.a.v. Beursvloer

Op donderdag 1 april, geen grapje, was er de klusactie n.a.v. een match tijdens de Beursvloer in februari '15 om met Bjorn, medewerker van de Amerpoort, een dagje te snoeien rondom het gebouw 'De Kever'. Hun tegenprestatie was dat ik (Hans) een lekkere appeltaart zou krijgen. Om 9.30 uur was er eerst koffie want het was even te nat om al te starten. Daarna zijn we de tuin in gegaan en hebben we eerst de voorkant goed gesnoeid. En na de lunch gingen we de achtertuin in. Na nog wat tips gegeven te hebben was het rond 15.30 uur wel welletjes en kon de heerlijke appeltaart in ontvangst genomen worden. We hebben er van gesmuld.

Stekjes uitdelen

Op zaterdag 21 maart was er weer het uitdelen van de stekjes. Het waren er bijna 4.000 die op deze ochtend vanuit De Groene Inval aan 17 leden uit Baarn, Eemnes en Soest werden uitgegeven. Koos had op vrijdag de bestellingen klaar gemaakt. De schoonzoon van Koos, Frank, had zijn aandeel van zo'n 1.400 plantjes op vrijdag al opgehaald. Met Anja Rigter en collega's zijn dit voor Baarn de grootste afnemers.

Er zijn nog veel stekjes over, maar die zullen we op de Fair van 11 april worden verkocht aan de liefhebbers.

 
 

Lezing met Tuincoach Frank Spaan

Op 10 maart hadden we een lezing met Frank Spaan. Hij noemt zichzelf tuincoach en geeft adviezen over het ontwerpen van tuinen, plantenadviezen en wat allemaal bij het maken van een mooie tuin van toepassing is. Na een poos in de zorg gewerkt te hebben, heeft Frank het roer radicaal omgegooid en is gaan werken bij de Limieten. Daar ging het op een gegeven moment niet zo goed door de crisis en toen is Frank voor zichzelf begonnen. Aan de hand van beelden van tuinen en andere objecten liet Frank de 10 toehoorders zien wat er allemaal kan en hoe. Jammer dat er maar een klein aantal leden aanwezig was. Hieronder staan nog een aantal foto's van Frank.

BloemSchikKring Baarn 9-3-15

Tuinplezier 28 febrauri 2015

Op deze zaterdag was de tweede fair in de botanische tuinen van de Hortus in Utrecht georganiseerd door het Rayon Midden van de Groei & Bloei afdelingen. Het programma was als volgt:

10.15 – 10.25: opening
11.00 – 11.45: workshops 1e ronde
12.00 – 13.00: lunchpauze
13.15 – 14.00: workshops 2e ronde
14.15 – 15.00: workshops 3e ronde
15.00 - 16.00: Groenforum

Velen kwamen op deze dag af en volgden de interessante workshops over snoeien, verspenen, scheuren, etc.

Het leverde uiteindelijk weer 13 nieuwe leden op die uit het hele land afkomstig waren.

 
 
 

Baarnse Beursvloer 2015

Op vrijdag 13 febrauri hebben we als Groei & Bloei deelgenomen aan de Baarnse Beursvloer in de Speeldoos in Baarn. Dit jaar liet ik het gebeuren, want onze deelname was van minder belang dan vorig jaar. Na de gong werd ik wel gelijk aangesproken door een aantal mensen die groene matches wilden maken. Hieronder staan de matches die er deze middag gemaakt zijn met verenigingen en bedrijven:

1. Match met de Scouting (van Kempengroep - Dillenburglaan) - voor groenadvies en het helpen om de bostuin op te knappen. Actie Hans Wijbrands. Tegenvoorstel: Thiemen Tuinstra helpt ons om filmpjes op de website te plaatsen en eventuele andere vragen zo die er zijn voor de website te beantwoorden. Uitvoering binnen periode van 3 maanden;

2. Match met Sherpa - groenadvies voor de tuin en het helpen snoeien samen met Bjorn Henssen medewerker van de dagopvang. Tegenvoorstel: ontvangen van een lekkere appeltaart. Uitvoering voor eind april;

3. Match met Marjolein Boersma - afspraken gemaakt over brainstorm hoe nu verder met Groei & Bloei inzake nieuwe groene richtingen op te gaan. Afspraak met max. 12 leden en gespreksleider. Tegenvoorstel: bloemschikochtend, met pompoenen als deze in najaar gegeven wordt.

4. Match met .....

Na de vastlegging bij de notaris van alle 106 matches werden de gekleurde wuppies getoond voor dit mooie resultaat met een 'beurswaarde' van 98.000 euro.

 

 

45 jaar lid Groei & Bloei Baarn e.o.

Op 17 januari 2015 jl., heb ik als bestuurder 1 mooie bos bloemen gebracht bij Otto Hofkes die per 1 januari 45 jaar lid van Groei & Bloei Baarn was. Ik was eerst op het adres in de Mollerusstraat 3, maar de heer en mevrouw Hofkes bleken verhuisd te zijn. Naar de Laanstraat waar ze vroeger boven de apotheek woonden. De heer Hofkes begon daar in 1970 als apotheker bij Julius en werd toen ook gelijk lid van Groei & Bloei Baarn. In de begin jaren gingen ze vaak naar lezingen en andere evenementen, zo vertelde mw. Hofkes. Maar de laatste jaren komt daar heel weinig meer van. Vanaf hun achterbalkon heb je een mooi uitzicht over de karakteristieke achtertuin. Via deze tuin kan je ook in de tuin aan de Mollerusstraat komen. Omdat daar nu een dochter woont, lopen zij nog regelmatig even 'over'. Ook om de tuin nog een beetje bij te houden. Na een beetje pijnlijk bezoekje, vanwege val van de fiets op weg naar de Laanstraat, bedankte ik beiden voor hun gastvrijheid en wenste hen alle goeds. De bloemen kregen een mooie plek op de tafel. Dank aan Pia's Bloemen voor de mooie bos.

Zeg het met bloemen
 
meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915