Groentips & Groeninfo

Bladcompost, zelf maken

Kwekers als Hans Kramer (De Hessenhof) zweren erbij en wij, tuinliefhebbers, zouden dat ook moeten doen. Het is eenvoudig zelf te maken en met een beetje handigheid hoeft het niet veel te kosten.

De voedingswaarde van compost in zijn algemeenheid is beperkt, die van bladcompost is daar geen uitzondering op. De waarde van (blad-)compost zit hem echter in de verbetering van de structuur van de bodem. Het stimuleert het bodemleven en, aangebracht als mulchlaag, gaat het verdamping tegen en voorkomt het het dichtslaan van de bodem. Vooral op de zandgrond zijn dat belangrijke aspecten. Ook voor liefhebbers van plantensoorten die van oorsprong bosbewoners zijn, is een voorraadje bladcompost onmisbaar. Mijn Helleborussen en blauwe bessen krijgen ieder jaar een vers laagje op hun wortelbereik.

Zelf aan de slag.

Plaats vier paaltjes stevig in de grond, span hier gaas omheen en klaar is uw "bak". De afmetingen kunt u afstemmen op de beschikbare ruimte maar 80 x 80 x 80 cm is voldoende. Het diepste schaduw plaatsje van uw tuin is prima geschikt voor het opzetten van uw "bak".

Vul de "bak" met blad als dit vochtig is. Besproeien kan natuurlijk ook. Druk het blad, in tegenstelling tot gewone compost, stevig aan en dek het, tegen wegwaaien, af. Persoonlijk leg ik er een stukje oud tapijt over verzwaard met enkele stenen. Na een jaar is het geschikt als mulchlaag en na twee jaar kunt u er prima potgrond van maken.

Alle bladsoorten zijn geschikt. Er zit alleen verschil in de verterings tijd. Grote bladeren zoals plataan en kastanje hebben in de regel wat langer nodig. Verhakselen met b.v. een bladzuiger kan het proces bespoedigen.

Coniferen knipsel en dennennaalden kunnen ook gebruikt worden maar die hebben aanzienlijk meer tijd nodig om te verteren. Persoonlijk hou ik het bij blad.

 

CorvK
meer
2. Het resultaat na een jaar geduld. (foto Cor van Kapel)
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923