Intranet
bekijk online
Verenigingsnieuws

April 2020

Het Covid-19 coronavirus legt heel Nederland stil. Los van de gezondheidsaspecten heeft dit een enorme impact op de samenleving. Bedrijven, onderwijs, ondernemers, instellingen en organisaties, iedereen ervaart de directe en indirecte effecten. Ook een vereniging als de onze ontkomt er niet aan. Evenementen worden geschrapt, bijeenkomsten gaan niet door, bijna alles aan activiteiten is of wordt geschrapt. Alle afdelingen komen zowat stil te liggen. En dat is heel sneu voor al die vrijwilligers die al zoveel voorbereidingen hebben getroffen voor die activiteiten. Het LB realiseert zich dat terdege en wil vanaf deze plek al die vrijwilligers sterkte, kracht en gezondheid toewensen. Er komen betere tijden en ook dan hebben we elkaar weer nodig. We denken aan jullie!

Namens het Landelijk Bestuur,
Frank Naber

Verder in dit nummer:

  • Uit de bestuurskeuken: het LB vergaderde (per telefoon) op 30 maart
  • Uit de afdelingen: twee leuke acties voor de leden in deze tijd van corona
  • In Memoriam: Co de Graaf en Marijke Lahaye ontvielen ons


Uit de bestuurskeuken

Covid-19 corona is de oorzaak van het telefonisch vergaderen. De kantoor medewerkers werken vanuit huis en zijn gelukkig allemaal nog gezond. Voor de post etc. is in beginsel iedere dag een medewerker op kantoor. De voorbereidingen voor de komende nummers van het tijdschrift gaan door, interviews worden telefonisch afgenomen etc.

Telefonische vergadering van het LB op 30 maart 2020

Gardenista
Het LB heeft op tijd, samen met het kernteam, besloten om de editie van 2020 te verplaatsen naar 2021. Bij betrokkenen was ook alle begrip voor dit besluit. Het team Gardenista was goed op weg voor de invulling van het festival. Een aantal voorbereidingen kunnen gewoon worden verzet naar de editie 2021, en een aantal voorbereidingen zullen weer opnieuw moeten plaatsvinden. Er wordt nog een overzicht gemaakt van de voor de editie 2020 gemaakte kosten.
De editie 2021 wordt voorbereid in het besef dat niemand weet wat de impact zal zijn van de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat betekent dat wij het gedachtegoed van Gardenista  koesteren en tegelijkertijd de financiële risico’s moeten beperken. Dat legt een claim op het komende festival. Het team Gardenista is zich hiervan bewust en zal er naar moeten handelen.    
Jan Schravesande, Adri Out en Doenja Zwaan nemen afscheid van het team. Het LB is hen veel dank verschuldigd voor hun inzet, tijd en energie die zij hebben besteed aan Gardenista.

Financiën
De accountant heeft zijn werkzaamheden m.b.t. 2019 zo goed als beëindigd. In de komende LB-vergadering wordt de definitieve jaarrekening 2019 voorgelegd.
De verwachtingen voor 2020 worden onder meer bepaald door de kosten van Gardenista, de losse verkoop van het tijdschrift, advertentie inkomsten, het niet laten doorgaan van de Nationale Tuinweek, het verloop van het ledenbestand richting 2021. Veel is 'corona gerelateerd'.
Voor de begroting 2021 zullen drie scenario’s worden uitgewerkt met verschillende economische verwachtingen en de impact daarvan op onze vereniging.

Volgende vergaderingen
De geplande bijeenkomst met de Ledenraad kon geen doorgang vinden. Voorlopig blijft nu 10 juni in de agenda staan voor het Gemeenschappelijk Overleg (GO) LB/Ledenraad.

Bestuursmutaties
Aan het eind van dit jaar is de tweede termijn van onze penningmeester Cees Kuijvenhoven afgelopen. Suggesties voor opvolging zijn welkom.


Uit de afdelingen

Gewoon omdat het leuk is om af en toe bij de buren te kijken, en wellicht nog leuke ideeën op te doen, is de rubriek 'Uit de afdelingen' in het leven geroepen.

Heeft jouw afdeling iets leuks te vertellen, of een goede tip om te delen, aarzel niet en stuur het op naar secretariaat@groei.nl. Liefst met een leuke foto natuurlijk!

Wageningen

Veel afdelingen proberen in deze tijd iets extra's te doen voor hun leden. Van Greet Steenhuis, afdeling Wageningen, ontvingen we deze leuke foto met de tekst:

"Om toch nog contact te houden met de leden, proberen we in deze tijd alternatieven te vinden voor onze lezingen, excursies en stekkenbeurs, door vaker een nieuwsbrief te sturen met meer weetjes, of als vervanging van de stekkenruilbeurs een stekkenroute à la berenjacht opzetten."

Ommen

Ook afdeling Ommen bedacht iets bijzonders voor de afsluiting van het bloemschikseizoen. Tineke Attema schreef ons:

"Onze laatste les kon niet doorgaan vanwege de corona maatregelen. Onze docent Greet maakte bij haar thuis voor allemaal een mooi paasstuk en met een paar vrijwilligers bezorgden we het stuk bij de schiksters thuis. Dit werd zeer gewaardeerd!"


In Memoriam

In de Algemene Vergadering was het gewoonte om aan het begin van de vergadering even stil te staan bij de (oud-)bestuursleden die ons zijn ontvallen. Er komen nu geen AV's meer, daarom willen wij in de nieuwsbrief 'Verenigingsnieuws' de namen noemen van deze overledenen.

Wanneer een afdeling daar prijs op stelt, kan ook een tekst en foto worden geplaatst.

  • Op 14 maart 2020 overleed Co de Graaf, oud-bestuurslid (1993-2002) van afdeling Salland en van rayon Oost-Nederland.
  • Op 25 maart 2020 overleed Marijke Lahaye, bestuurslid van afdeling Zuid-Limburg (zie ook bericht hieronder)

De vereniging is deze mensen veel dank verschuldigd voor alles wat zij bij leven voor de KMTP/Groei & Bloei hebben gedaan en betekend.

Overlijdensbericht Marijke Lahaye

Op 25 maart is ons geliefd bestuurslid Marijke Lahaye, op 70-jarige leeftijd, na een maandenlang ziekbed overleden.
Marijke was sinds 2003 lid van ons afdelingsbestuur en heeft in die tijd dertien jaar het penningmeesterschap ingevuld en zes jaar het bloemschikken gecoördineerd. Ook heeft ze enkele jaren geleden, een groot aandeel gehad in de fusie van drie afdelingen Groei & Bloei, waaruit de afdeling Zuid-Limburg is ontstaan.
Vanwege haar inzet en verdiensten voor onze vereniging wilden we onze waardering naar haar uitspreken en zo heeft Marijke op 4 maart de gouden insigne van KMTP/Groei & Bloei, met oorkonde mogen ontvangen. Maar bovenal was ze een creatief en positief ingesteld bestuurslid, met een groot netwerk. We zijn haar zeer dankbaar en hebben nog persoonlijk van haar afscheid kunnen nemen.

Joep Prince
voorzitter Groei & Bloei Zuid-Limburg


Dan rest ons verder alleen nog om iedereen heel fijne Paasdagen te wensen!

Nieuwsbrief op je eigen e-mail adres ontvangen?

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen van een collega-bestuurslid? Meld je dan zelf aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je vanaf nu automatisch de nieuwsbrief op je eigen e-mail adres.

Met vriendelijke groeten namens het intranet-team
Caroline