Heerhugowaard
bekijk online
Nieuwsflits

Beste leden en belangstellenden,

Na een periode met veel zon en een lekkere temperatuur, hebben wij momenteel te maken met wat koeler weer, dat "gelukkig" vergezeld gaat van de broodnodige regenbuien.
Voorlopig is het nog een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen om de natuur wat op te frissen.
Door de regen zijn er ook heel wat  luizen verdwenen, maar zij zullen, zodra het weer warmer en droger wordt, vast massaal terugkeren. Misschien heeft u, ter bestrijding van deze nijvere beestjes, iets aan onderstaande tips:

Bladluizen?

Mei is de maand van de terugkeer van de bladluis in de tuin of op het balkon. In een paar dagen tijd kan een plant helemaal onder de luizen zitten. Ze zijn groen, zwart, wit, geel, rood en soms paars van kleur. De beestjes genieten van de sappen van de plant waarop ze zich hebben genesteld. Mieren zijn hun beste vrienden, omdat die meegenieten van de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Planten lijden echt onder de luis. Ze kunnen verdrogen, besmet raken met virussen, groeiproblemen krijgen en zelfs afsterven.
Tijd daarom om de bladluis aan te pakken. Zie onderstaande tips:

Tip 1: Wees er vroeg bij
Controleer de planten en bloemen regelmatig op de aanwezigheid van bladluizen. Vergeet de onderkant van bladeren niet, daar zitten ze ook graag. In het beginstadium, als ze nog met weinigen zijn, kunt u ze met de hand verwijderen en fijn drukken.

Tip 2: Bespuiten met water en zeepsop e.d.
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig. Vaak voegen mensen ook nog spiritus toe, maar dat is niet zo goed voor de insecten in de tuin.U kunt water,  dat u met de bloemspuit op de luizen richt ook van een vervelende geur voorzien. Eenmaal weggespoten zullen ze de geurende plant niet opnieuw aandoen vanwege de stank. Gebruik hiervoor een aftreksel van uien of knoflook. Als u snippers ui of knoflook een paar dagen in het water hebt laten liggen, is het geschikt om in te zetten als bestrijdingsmiddel.
Ook geschikt is brandnetelgier. Dit kunt u maken in elke regenton of grote emmer.
De verhouding tussen water en netels is steeds 1 op 10. Voor elke kilo brandnetels, die u heeft hebt, zult u dus 10 liter water moeten toevoegen. Na drie dagen zal het gistingsproces beginnen. Roer één tot twee maal per dag in de ton tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het ongeveer een 10-tal dagen eer deze vloeibare bemesting klaar is. Wanneer u nog kleine belletjes ziet aan het oppervlak is de gisting nog niet voltooid. Als de brandnetelgier klaar is, kunt u de brandnetelprut zeven door een doek en in plastic flessen op een schaduwrijke plek bewaren.
Aanlengen met water, verhouding 1 op 10.
Goed tegen bladluis, zwarteluis, rupsen, koolvlieg, wortelvlieg en selderijvlieg.

Tip 3: Tuinslang
U kunt planten met luizen ook afspoelen met de tuinslang, uiteraard zonder al te harde straal. Anders raken de bladeren of bloemen mogelijk beschadigd. Ook deze methode moet soms herhaald worden voor voldoende effectiviteit.

Tip 4: Natuurlijke vijanden
Een natuurlijke vijand van de luis is het lieveheersbeestje. Larven en volwassen exemplaren kunnen duizenden luizen verorberen. Mochten ze niet in uw tuin rondkruipen of -vliegen, dan kunt u de lieveheersbeestjes of hun larfjes bij sommige tuincentra kopen. Andere natuurlijke vijanden van bladluizen zijn de oorwurm en de sluipwesp.

Tip 5: Plant geurige planten
U kunt op strategische plekken in de tuin of op het balkon sterk geurende planten plaatsen. Luizen zijn niet zo gek op bijvoorbeeld knoflookplant, lavendel, bonenkruid, salie en dille.

Tip 6: Verwijder aangetaste delen
Knip de bloemen, bloemknoppen of bladeren, die zijn aangetast met luizen en al weg. Gooi de restanten, bijvoorbeeld verpakt in plastic of een krant, in de vuilnisbak.

Veel succes!

 


Nationale Tuinweek 13 t/m 21 juni 2020

Zoals reeds eerder werd vermeld op onze website, gaat de Groei & Bloei Nationale Tuinweek en het Open Tuinen Weekend 2020 NIET door!

Vanzelfsprekend heeft ook Groei & Bloei te maken met de Corona-maatregelen. Wat een paar maanden geleden nog ver weg leek, heeft het nu ons dagelijks leven behoorlijk in zijn greep. Iedere dag merken we nog steeds de impact van het Coronavirus, waarbij de gezondheid en die van de mensen om je heen vanzelfsprekend prioriteit nummer 1 zijn in deze periode.

Met het handhaven van de 1,5 meter afstand houden, is het organiseren van deze twee evenementen helaas niet haalbaar.
In 2021 gaan we er weer voor!


Tuinenreis naar Groningen op 3 en 4 juli a.s.

Helaas heeft de tuinenreiscommissie, bestaande uit Marian en Aris Weel en Karel en Tine van den Berg, moeten besluiten dat het reisje definitief niet door kan gaan dit jaar.
Het samen reizen in een auto, het samen gezellig tuinen kijken, lunchen, borrelen en dineren, komt door de coronamaatregelen zodanig onder druk te staan, dat het niet verantwoord is om deze reis in 2020 te laten doorgaan.

Het mooie reisje wordt in principe verplaatst naar vrijdag 18 en zaterdag 19 juni 2021. 

Mocht hier meer bekend over zijn, dan hoort u dit zo spoedig mogelijk.

 


foto: mw. Ans Kallansee

Calycanthus raulstonii "Harlage Wine"

Zoals u in de Nieuwsflits van 31 mei heeft kunnen zien, staat deze bijzondere heester prachtig te bloeien in de tuin van mw. Ans Kallansee.
Voor de echte liefhebbers is de Calycanthus raulstonii "Harlage Wine" sinds kort ook te koop bij Kwekerij Nico Zonneveld, Middenweg 459, 1704 BB Heerhugowaard.


Heeft u de "Chelsea chop" al toegepast?

Deze in Engeland veel toegepaste methode wordt zo genoemd, omdat ze wordt gedaan tegen het einde van mei, de periode van de Chelsea Flower Show.
Monty Don liet het ook al zien tijdens een van de laatste uitzendingen van Gardeners' World. Rigoreus, maar wel doeltreffend. De bloeiperiode wordt hierdoor verlaat en de hogere laatbloeiende planten zijn hierdoor beter bestand tegen de wind.
Dit geldt o.a. voor:

  • Anthemis tinctoria (gele kamille)
  • Echinacea purpurea (rode zonnehoed)
  • Helenium (zonnekruid)
  • Phlox paniculata
  • Sedum. Hogere soorten zoals ‘Herbstfreude’
  • Solidago (guldenroede)
  • Verbena bonariensis (ijzerhard)
  • Asters
  • Achilea (duizendblad)
  • Campanula
  • Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
  • Nepeta (kattenkruid)

Periode: eind mei, tot uiterlijk 21 juni.

Sommige planten kunnen tot de helft worden ingekort met goed resultaat. Meestal worden ze echter slechts met 1/3 van de totale lengte ingekort. Hierdoor blijven de planten lager en compacter en hebben ze minder steun nodig. De bloemen zijn meestal kleiner maar er worden wel meer bloemen gevormd.
Bent u niet zeker, knip dan een gedeelte van de planten in en laat de andere ongemoeid. Op die manier zult u ook verschillende bloeiperiodes hebben.

 

 

Tot zover deze nieuwsflits. Ik hoop dat u er met plezier naar heeft gekeken.

Mocht u willen reageren, dan wordt u vriendelijk verzocht uw reactie en/of bijdrage rechtstreeks te mailen naar: ji.dejong@live.nl en niet via info@ heerhugowaard.groei.nl.
Bij voorbaat dank.

Hartelijke groeten,
namens het bestuur,
Hanny de Jong

 

 


Onze adverteerders