Groentips & Groeninfo

Notenboom snoeien

Als je je notenboom bij een goede kweker hebt gekocht, zou de basisvorm in principe goed moeten zijn. Als de boom nog jong is en de vorm is niet goed, dan moet je kruisende en verkeerd geplaatste takken wegsnoeien, tot je een duidelijke, gelijkmatig verdeelde kroon hebt. Als de boom al wat ouder is, is snoeien in principe niet noodzakelijk, behalve om dood, ziek en beschadigd hout weg te halen.

Het kan natuurlijk zijn dat je notenboom op een plaats staat waarvoor hij eigenlijk te groot wordt. Een gewone notenboom kan als hij volgroeid is gemakkelijk een meter of 18 hoog worden, met een navenante kroonomvang! Ook bij de tuininrichting is regeren vooruitzien. Maar als hij er al eenmaal staat is het natuurlijk te laat.
Wat dan belangrijk is om te weten is het volgende:
- probeer altijd takken te snoeien op het moment dat de omvang nog gering is. Hoe groter de wond, hoe ernstiger de ingreep voor de boom is.
- zaag takken niet te dicht bij de stam af. Op de plaats waar de tak aan de stam zit bevinden zich belangrijke beschermende lagen. Als je de tak te dicht bij de stam afzaagt, beschadig je deze lagen en kunnen schimmelsporen en ziektekiemen gemakkelijker bij het stamhout komen.

- Voor bomen geldt in het algemeen dat zij het beste gesnoeid kunnen worden tijdens het groeiseizoen. Dan kunnen ze actief de wond dichten en eventueel binnendringende schimmelsporen en ziektekiemen bestrijden. Voor notenbomen geldt dit echter niet! Zij hebben veel sap en zullen erg 'bloeden' als je ze tijdens het groeiseizoen snoeit. Snoei je boom daarom wat later, bv. in oktober of november. Andere bomen die erg kunnen bloeden zijn esdoorn, berk en acacia.
 

meer

Een zeer oude Notenboom

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST