Groentips & Groeninfo

Crinum

Op de plantenruildag bemachtigde ik een mooie plant van het geslacht Crinum. Heb er wat informatie over opgezocht die ik graag doorgeef.    

Crinum is een geslacht van meer dan 130 soorten uit de familie van de Amaryllidaceae (Amaryllisachtigen). Ongeveer 70 soorten zijn inheems in Afrika en Zuid-Afrika alleen telt er meer dan 20. De bloembollen kunnen enorm groot en zwaar worden (sommige soorten tot 10 kg!), zijn ziekteresistent, rotten niet en kunnen vele jaren oud worden. Men zegt dat een uitgegraven bloembol 5 jaar op een droge plaats kan bewaard worden en eenmaal opnieuw geplant, direct weer zal beginnen te groeien en nog  hetzelfde jaar zal bloeien.

Crinums bloeien, afhankelijk van de soort, in kleuren gaande van wit over roze tot diep donker rood. Er zijn ook soorten met gestreepte bloemen. Net als nog andere Zuid-Afrikaanse knol- en bolgewassen houden Crinums er niet van om verplant te worden en gaan pas bloeien als de pot waarin ze staan ietwat te klein wordt (net als Agapanthus). Verplanten doe je pas wanneer de pot openbarst want de plant heeft enorm sterke vlezige wortels.  

meer
Crinum
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…