Groentips & Groeninfo

Bonsai in Vietnam

Vietnam schijnt bij uitstek een land te zijn voor bonsai. De heer Arie van Vliet uit Boskoop zegt zelfs dat de beste bonsaisnoeiers uit dat land komen. Mij is opgevallen dat je bijna overal bonsaivormen ziet. Of je nu in de stad bent of in een dorp op het platteland overal staan  struikjes en bomen in bonsaivorm. In tuinen en tuintjes, voor winkels, hotels en restaurants, in hotellobby´s, bij musea en in parken staan bonsaiboompjes en bomen.

Van allerlei planten, struiken en bomen maakt men de meest prachtige vormen. Je kunt duidelijk de draadstructuur zien waarmee men de planten stuurt, want bonsai betekent dwang.

Al reizend door het land zie je behalve kleine tuincentra allerlei kwekerijen en kwekerijtjes met bonsaivormen. Dat betekent ook dat je veel bakken of potten voor bonsai aangeboden ziet. Overigens kleine bonsai van zo´n 50 cm staan aangeboden voor prijzen van 5 tot 10 euro afhankelijk van de soort. Juist omdat we met Tètfeest in het land waren stonden in hotellobby´s en voor de hotels prachtige bonsai die op kaal hout gingen bloeien vooral met gele bloemen. Daarin werden dan ook de enveloppen met gelukwensen gehangen en de cadeautjes voor het personeel.

Zelf vond ik de voorbeeldig gesnoeide ficus benjamin bijzonder in het oog springend. Voor de liefhebber was het elke dag weer genieten.

meer

 

           

      

    Foto's en tekst van Rien Lindhout 

Vietnam februari 2009
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver