Activiteiten & Actueel
OPEN TUINEN IN GILZE EN OMGEVING

Op zondag 2 juni 2019 vindt de vijftiende Open Tuinen Dag in Gilze en omgeving plaats. Deze gratis fiets- en autoroute tussen Breda en Tilburg voert langs zeventien tuinen. Tussen 10.00 en 17.00 uur is het genieten van gevarieerd groen, muziek, kunst en een goed gepassioneerd verhaal van tuineigenaren. Inspiratie en beleving dus voor tuinstarters en ervaren tuiniers. De Open Tuinen Dag in Gilze wordt georganiseerd door Tuinclub Gilze
Geurig en Kleurig. Meer informatie is te verkrijgen via telefoonnummer 06 28 35 57 00. De folder met de route verschijnt eind mei op de site. De folder wordt huis aan huis bezorgd in Gilze, Molenschot en Hulten. Ria van Broekhoven, secretaris Tuinclub Geurig en Kleurig, lid G&B.
https://sites.google.com/site/opentuinendaggilze/home

JAARVERSLAG 2018 GROEI & BLOEI AFDELING TILBURG E.O.

Een jaar lang weer eens gewerkt met een met een compleet bestuur. Dat is iedereen toch wel goed bevallen. We kregen aan het einde van het jaar van één van onze leden een aardige attentie aangeboden voor al het werk dat is gedaan. Dit werd door ons toch wel bijzonder gewaardeerd! In 2018 is de switch van Nieuwsbrief op papier naar digitale Nieuwsbrief geregeld. Dit levert een belangrijke kostenbesparing op. Mieke van doorn heeft een keurig alternatief voor de gedrukte Nieuwsbrief in elkaar gezet. Waarvoor geweldig dank! Of het allemaal naar tevredenheid gaat werken, dat moet gaan blijken. We denken, gezien het aantal aanmeldingen voor de brief, dat nog niet iedereen zich heeft opgegeven…. We kregen eind 2018 bericht van Jan van Esch dat hij stopt met de programmacommissie. Heel jammer, want hij heeft dat werk toch een jaar of acht heel goed gedaan. Maar dit terugtreden is heel begrijpelijk: andere interessante opties lonken en vragen ook aandacht. Jan: bedankt voor die jarenlange inzet voor Groei & Bloei. Het ledenaantal is in 2018 toegenomen met drie: we groeiden van 229 naar 232 leden.

Jaaractiviteiten:

 1. Winterwandeling Huis ter Heide op 27 januari o.l.v. een IVN-gids. Aantal deelnemers: 23
 2. Jaarvergadering 21 februari. Verslag is al gedaan. Aantal aanwezigen: 22.
 3. Voorjaarsevenement in Goirle op 17 maart in samenwerking met de Heemkundekring Goirle en Biodiversiteitsteam Goirle. De geplande activiteiten werden vanwege de kou en de sneeuw naar binnen verplaatst. Ondanks die hindernis een geslaagd evenement dat toch zeker wel 60 bezoekers heeft getrokken.
 4. Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken (ZNKB) op 8 april in Den Bosch met een succes voor Ralph van Asten: eerste prijs in de Klasse A.
  Kijkje achter de Haag 14 april. Aantal deelnemers: 15.
 5. Tegelactie 23 juni in samenwerking met Intratuin. Diana en Ria mochten 41 deelnemers verwelkomen.
 6. Zondag 10 juni open tuinen in Tilburg West: 4 tuinen én een rondleiding in de Oude Waranda door mensen van de Stichting Stadsbomen uit Tilburg. Een heel interessante dag waaraan ongeveer 200 mensen deelnamen.
 7. Busreis naar Plantentuin Meise (bij Brussel) op 28 juni. Een prachtreis met veel natuurschoon. De dag werd afgesloten met een diner in Terheijden. Aantal deelnemers: 38.
 8. Sprankenhof Udenhout op 31 augustus. Aantal deelnemers: 18.
 9. De Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik op 8 september was een succes. Aantal deelnemers: 15.
 10. Lezing over paddenstoelen door Henk Peters op 24 oktober in Ons Koningsoord in Berkel-Enschot. Aantal deelnemers: 29.
 11. Winterwandeling Pierenberg – Galgenven Heukelom op19 januari 2019.
  Aantal deelnemers: 26.
 12. Twee cursussen bloemschikken door Diana Verbrugh in Tilburg (13 deelnemers) en Christine v.d. Sande in Goirle (9 deelnemers).

Ton van den Boom, secretaris

 

JAARVERSLAG 2017 GROEI & BLOEI AFDELING TILBURG E.O.

In bestuurlijk opzicht is 2017 een goed jaar geweest voor onze afdeling. We kunnen aan onze leden drie nieuwe bestuursleden voordragen: een penningmeester, een bestuurslid dat zich gaat bezighouden met de coördinatie van het activiteitenprogramma en een algemeen bestuurslid. Daarmee hebben we dan meteen zes bestuursleden en kunnen alle uit te voeren taken goed verdeeld worden. Wij zijn daar als bestuur ook heel erg blij mee. We zijn echter niet zo maar tevreden. We blijven wel hopen op het verlenen van hand- en spandiensten door onze leden bij alle mogelijke activiteiten die daar om vragen! We zullen tijdens de komende jaarvergadering op passende wijze afscheid nemen van Diny Swinkels, die toch jarenlang met enorme inzet onze afdeling draaiende heeft weten te houden.

Ook op het gebied van de activiteiten was het een goed jaar:-
- 21 januari
winterwandeling Riels Hoefke o.l.v. boswachter Wim de Jong (24 deelnemers)
- 15 februari jaarvergadering met film over de tuinreis en aansluitend lezing over Vlinders in de tuin (Vlinderstichting)
- 16 maart excursie naar Champignonkwekerij de Brouwer in Goirle (25 deelnemers)
- 25 maart ZNKB, waaraan twee van onze leden hebben deelgenomen
- 21 april bezoek Ambrosiushoeve in Hilvarenbeek (35 deelnemers)
- 19 mei bezoek Aspergekwekerij van Iersel in Udenhout (10 deelnemers)
- 10 tot en met 17 juni: Nationale Tuinweek. Wij hadden onze activiteiten geconcentreerd op 16 en 17 juni met activiteiten in Goirle rondom 'De Tuin' én deelname aan de tegelactie van Intratuin (26 tegels). De samenwerking met het  Biodiversiteitsteam en de Heemkundekring Goirle is prima bevallen. We hebben weer wat meer naamsbekendheid verworven
- 8 juli bezoek De Vaartse Hof in Dongen-Vaart (15 deelnemers)
- 28 augustus waren we present met een PR-stand op de Open Tuindag van Bloemencultuurvereniging St. Franciscus. Dat leverde publiciteit op en minstens één nieuw lid
- 2 september bezoek Fruithof Belle-Fleur in Liempde (15 deelnemers)
- 7 oktober bezoek Naturentuin in Goirle (11 deelnemers)
- 6 oktober deelname van twee van onze leden aan het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken. Ralf van Asten werd derde!
- 9 november lezing door Marc Siepman: 'Alle kleine beestje helpen' (aantal bezoekers 25, waaronder 5 niet-leden)
- de voor december geplande kerstworkshop hebben we niet laten doorgaan. In het voorjaar zal ter vervanging daarvan een bloemschikworkshop plaatsvinden met als thema: voorjaar.

Belangrijk is het om hier te vermelden dat in 2017 twee cursussen bloemschikken zijn gegeven. In Goirle (8 deelnemers) door Christine v.d. Sande en in Tilburg (14 deelnemers) door Diana Verbrugh. Zo mogelijk, willen we in 2018 een cursus opzetten voor beginners. Er zijn dan minimaal 8 deelnemers nodig. Misschien dat onze leden nog liefhebbers weten? Jammer is wel, dat het aantal leden van onze afdeling blijft dalen. Dit jaar gingen we van 237 naar 229 leden. Overigens is dat geen uniek verschijnsel voor Groei & Bloei. Maar daarmee dalen wel de vaste inkomsten vanuit Zoetermeer. We ebben een financiële buffer, maar daarvan kunnen we niet blijven snoepen om activiteiten te financieren. We gaan
inzetten op ledenwerving. Dat kan tijdens het tuinenweekend in juni én door acte de présence te geven bij activiteiten van verenigingen als volkstuinen e. d. We houden ons aanbevolen voor nog meer ideeën! Ton van den Boom, secretaris

 

 

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST