Diversen

Moestuinieren

Op 18 maart zou de lezing van Jan Kuiperij plaats vinden over moestuinieren.

Wij waren benieuwd wie er allemaal zouden komen en tot onze blijdschap bleek de Podiumzaal overvol te raken.

Jan begon met de nadelen ervan: je bent nooit klaar, alles groeit dus ook het onkruid! Heb je een oogst dan moet je weer aan het werk want het spul moet de vriezer in. Jan vertelde boeiend waarom het zo leuk was om een moestuin te hebben. Over de invulling van je vrije tijd hoef jij je geen zorgen meer te maken! En wanneer je het goed aanpakt, kun je het hele jaar door lekker en gezond eten. Zijn producten zijn oergezond want Jan gebruikt geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En …………. ’s zomers kun je een tuin vol bloemen kweken.

Jan behandelt zes stappen die je elk moestuinjaar doorloopt: 

       1.  het tuinplan
       2.  spitten en bemesten
       3.  zaaien, oppotten en planten
       4.  onderhouden, bewerken en wieden
       5.  oogsten
       6.  bewaren

TIPS  TIPS  TIPS  TIPS  TIPS  TIPS  TIPS  TIPS

  • Zaai niet in geultjes maar gebruik een platte plank van een cm. of 8/10 (breedwerpig zaaien)
  • Gebruik een pottenpers voor het zaaien
  • Strooi dennennaalden om de aardbeien
  • Hét aardbeiensoort: Corona
  • Poot in het voorjaar de uitlopers van de aardbeien die je in de nazomer hebt opgepot en verwijder het oude bed
  • Zaai liever steeds kleine beetjes dan heb je steeds een maaltje dus bijv. 15x sla en 7x boontjes (dit aantal haalt Jan dus)
  • Doe aan nateelt aan het einde van de zomer: bijv. raapstelen, spinazie en veldsla
  • Wanneer je worteltjes hebt gezaaid, ga dan even met de peperbus langs de rij
  • Leg een stukje binnenband van een auto om de koolkraag heen

Als u meer foto's van deze avond wilt zien, klik dan op Opens external link in new windowfotoalbum.

Naar boven

meer

 

 

 

18
Jun
Het begin
18
Jun
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog