Gorinchem
bekijk online
Nieuwsflits

Wat zie ik in mijn tuin

Kleurig, blauw en oranje. Een flits eindigend op een paaltje. Het is een ijsvogel!!!! Echt waar, twee dagen kon ik hem of haar fotograferen voordat de sneeuw kwam. Tijdens sneeuw en vorst ook nog een keer. Maar nu al dagen niet…. Elke dag hak ik een wak open. Strooi er wat visvoer in, in de hoop dat visjes zich laten zien en vervolgens de ijsvogel de visjes kan vangen. Helaas kun je ijsvogels niet voeren zoals merels, koolmeesjes, roodborstjes, winterkoninkjes, mussen enz. IJsvogels willen alleen maar zelf gevangen visjes. Daarom komt meer dan de helft van de ijsvogels om in een echte winter en duurt het wel drie zachte winters voor de stand weer op pijl is.
Naast de vogels had ik voor de inval van de winter al veel plezier van sneeuwklokjes, winterakonieten en krokussen. Ook de narcissen knopten al, de tulpen lieten wat blad zien net als de blauwe druifjes. Van de struiken bloeide de Toverhazelaar en de Viburnum. Ook de Erysimum deed al erg zijn best, de paarse nog steeds en de oranje gele al nieuw. De ster-magnolia knoppen werden al dikker, de paarse Spaanse margriet bloeide nog steeds. Ook de winterjasmijn bloeide uiteraard al. De ridderspoor kwam al met wat blaadjes uit de grond en de Kardoen, wilde artisjok, die had nog steeds blad. 
De invallende winter heeft veel bedekt. 14, 15 graden vorst is niet mals. Zou de sneeuw helpen als isolatielaag? Ik heb veel potten binnengezet, deze vorst kan ook een Oleander niet hebben, de Cordelyne waarschijnlijk zelfs niet. 
Ik hoop dat iedereen in deze Corona tijd zijn bezigheden vindt. Want helaas is onderling contact erg beperkt. We zien allemaal uit naar betere tijden, maar eerst nog vaccineren…….
Een hartelijke groet.
Aart Bogerd

Annuleren activiteiten

Hierbij laten wij u weten dat de geplande activiteiten in februari en maart niet door kunnen gaan. We moeten voorzichtig zijn voor onszelf en voor de mensen om ons heen. In afwachting van de maatregelen van de overheid kijken wij wat wel mogelijk is.
Dit betekend dat:  
- de lezing ‘Klimaatveranderingen en tuinieren’ door Jeroen Klerks op 22 februari niet doorgaat, maar online is er een vervanging waarover meer hieronder.
- de lezing ‘Insecten in uw tuin’ door Pieter van Breugel op 29 maart niet doorgaat;
- de Algemene Ledenvergadering op 29 maart niet doorgaat.
 

Lezing via Zoom op uw computer over Royal Kew Gardens op 22 februari, 20.00 uur

Door de Corona maatregelen gaan lezingen niet door. Als kleine vervanging bieden wij u in overleg met Groei & Bloei Landelijk een lezing aan via Zoom. Ook voor u de mogelijkheid om eens een lezing op uw computer te volgen en ervaring op te doen met Zoom. 
Wij helpen u met alle nodige informatie zowel over het programma Zoom als om deel te nemen aan deze lezing. De lezing wordt gegeven door Patricia Gentry- Verhoestraete. 
Royal Kew Gardens is de wereldberoemde botanische tuin in Londen, het is zowel een bezienswaardigheid, een beleving, als een onderzoeksinstelling. Kew heeft heel veel sponsors waaronder de Engelse overheid. Miljoenen bezoekers komen er jaarlijks in de tuinen. Ooit was ik er één van. Ik was erg onder de indruk van de tuinen, de borders, de kassen en de vijvers. Het is echt een belevenis waarover gids Patricia Gentry veel kan vertellen.
De lezing duurt ongeveer 1 uur. Tijdens de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen. Dit kan via de chat-functie en/of de microfoon.

Wilt u deze digitale lezing bijwonen, dan kunt u zich aanmelden via info@gorinchem.groei.nl. U ontvangt kort voor de lezing een link. 
Aan deze Nieuwsflits is een pdf bijlage met de handleiding 'Zoom voor beginners' toegevoegd. Hierin vindt u uitleg hoe u Zoom kunt installeren en informatie over het deelnemen.

Als het organiseren van een digitale lezing bevalt dan kunnen we meerdere lezingen laten houden tot de beperkende Corona maatregelen over zijn.

Mevr. Gentry heeft meer lezingen in de aanbieding en inmiddels zijn er ook sprekers van Groei & Bloei die lezingen houden via Zoom.

Aart Bogerd
 

NIEUW - WhatsApp ruilbeurs

Door de nog steeds voortdurende coronamaatregelen zal ook dit voorjaar de ruilbeurs waarschijnlijk niet kunnen doorgaan. In navolging van andere afdelingen willen we daarom iedereen de gelegenheid bieden om op een andere manier met elkaar planten, stekken, zaailingen en zaden te ruilen. Een simpele oplossing hiervoor is het maken van een WhatsApp-groep. In zo’n groep kan iedereen plantjes aanbieden, of juist om bepaalde soorten kunnen vragen. Als er een ‘match’ is kunnen de betrokkenen onderling een ruilafspraak maken, waarbij iedereen natuurlijk wel zelf voor inachtnemen van de veiligheid moet zorgen.

Wat je dus in de appgroep zou kunnen zetten zijn bijvoorbeeld berichten als

Ik heb zaailingen van trostomaten over, wie heeft er interesse?
Ik zoek een witte bodembedekker, wie kan me hieraan helpen?
Ik heb aanstaande zaterdag potjes met stekken van …. en .… buiten klaarstaan, kom langs als je belangstelling hebt?
Zorg wel dat je je naam onder het bericht zet, zodat iedereen kan zien wie iets vraagt of aanbiedt! Adressen kunnen dan tussen de ruilers onderling worden uitgewisseld.

Belangstelling om hieraan mee te doen? Geef dan naam en 06-nummer door aan mij, Dirk Naber, per mail naar dnaber01@gmail.com of via een appje naar 06-21270291.

Dirk Naber

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)

U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Klik dan onderaan deze Nieuwflits naast het logo op de link ‘meld je af voor de nieuwsbrief’.
Groei & Bloei heeft een privacyverklaring die op de website van Groei & Bloei afd. Gorinchem is te vinden.

Is deze Nieuwsflits niet goed te lezen?

Klik rechts bovenaan de Nieuwsflits om hem online te bekijken.

Hieronder een drietal adressen voor tuin- en plantmaterialen van bedrijven die Groei & Bloei-leden een warm hart toedragen.