Heerhugowaard
bekijk online
Nieuwsflits 10 september 2021

Er is blijkbaar iets mis is gegaan met het verzenden van de Nieuwsflits van 3 september, aangezien lang niet alle leden deze hebben ontvangen.
Mogelijke oorzaak is waarschijnlijk, dat met ingang van september, een ander internetbedrijf de websites van Groei & Bloei verzorgt.
Voor alle zekerheid verzend ik dus nogmaals de bewuste Nieuwsflits.

_________________________________________________________________________________________________________________


Beste Groei en Bloeiers en belangstellenden,

Hierbij ontvangt u weer een Nieuwsflits.

Onlangs maakten wij een wandeling door het duingebied van Bergen, waar we onder andere genoten van de bloeiende heide. Loopt u mee?

Vriendelijke groeten,
namens het bestuur,
Hanny de Jong


De bovenste foto laat drie soorten heide zien:
kraaiheide (waarvan de bessen eetbaar zijn), gewone struikheide en dopheide.
Linksonder: het hazenpootje (is een klaversoort), hengel (behoort tot de bremraapfamilie en is een halfparasiet) en de dennenorchis.

Ook lieten zich al enkele paddenstoelen zien, waaronder de mooie gele cantharel.

De wandelende duinen bij de Verspyckweg. Afgelopen winter was het fietspad helemaal ondergestoven, maar nu goed berijdbaar. De vraag is wel voor hoe lang; het stoof er behoorlijk.


Open weekend "Top in de Kop" en "De Groene Route" op zaterdag 11 en zondag 12 september a.s.

Meer informatie hierover kunt u vinden op www.topindekop.nl en www.degroeneroute.nl


De allereerste Groei & Bloei Agenda is er!

 
In de agenda staan de mooiste tuinfoto’s van lezers en elke week een tuintip of weetje.
Om in 2022 al je afspraken in te noteren.
Voor de snelle bestellers hebben we een leuke actie:
bestel 'm voor slechts € 10,95, met gratis verzending (ter waarde van € 4,20).
In de winkel kost hij € 14,95. Deze actie loopt t/m 15 september 2021.
 
 


Lavendel

Wie houdt niet van de mediterrane sfeer en geur van lavendel? Er bestaan veel soorten lavendel. De meest voorkomende en best geschikte soort voor de Nederlandse tuin is de Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel. Helaas loopt het met de lavendelplanten nog wel eens op een teleurstelling uit. Kale of afstervende planten en de lol is er snel af …
Het is belangrijk lavendel goed te toppen en te snoeien.

Snoei lavendel nooit op het kale hout

Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. 

Lavendel snoeien in het voorjaar (hoofdsnoei)

Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.

Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)

In het najaar (in september, maar augustus is ook prima) geef je de lavendel een kleine snoeibeurt. Dit is meer het fatsoeneren van de plant … Het wordt ook wel vormsnoei genoemd. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het ‘echte’ snoeien doe je pas in het voorjaar.

Snoeien (toppen) van jonge lavendelplanten

Heb je net lavendel geplant, top de jonge lavendel in het voorjaar dan twee tot drie keer. Je knipt (topt) daarbij de versgevormde topjes af. Daardoor ontstaan er extra scheuten in de basis van de plant. Door deze knipbeurten zullen de planten wat later bloeien, maar je zult langer plezier hebben van de lavendel en de plant zal niet zo snel kaal worden aan de onderkant.

Ook oudere lavendelplanten toppen in het voorjaar

Ook oudere planten kun je een keer toppen in het voorjaar. Een paar weken na de hoofdsnoei, zodra je de nieuwe scheuten ziet verschijnen (meestal eind april) snoei je de topjes van de nieuwe scheuten.

Tips over lavendel:

  1. De onbenaamde lavendels met dik, grijs blad die je in het tuincentrum koopt, zijn dikwijls exemplaren van Lavandula x intermedia. Die worden snel heel groot en kaal van binnen. Koop dus liever de Lavandula angustifolia.
  2. Succes begint met de juiste standplaats. Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar in het voor- of najaar als de grond (nog) warm is heb je het meeste kans op gezonde planten. Vervolgens ga je de jonge planten natuurlijk goed snoeien en verzorgen!

Bron: Groei & Bloei Zoetermeer


Onze adverteerders: