Leiden
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsflits 15 September 2021

LEZING: OP SAFARI DOOR DE BIJZONDERE NATUUR VAN ZUIDOOST AUSTRALIË EN TASMANIË DOOR JAN BLOKLAND.

Datum:     donderdag 16 september 2021.
Aanvang:  20.00 uur
Lokatie:     Wellant College, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest.

Op donderdagavond 16 september 2021 neemt Jan Blokland ons mee op zijn natuurreis door Australië en Tasmanië.
In Januari 2011 maakten Jan en Gonnie Blokland met een klein gezelschap een natuurreis door zuidoost Australië en Tasmanië. Zij waren daar op uitnodiging van hun Australische vriend Roger Farrow, die ook natuurgids is. Voor het gezelschap had Roger, samen met zijn vrienden, een mooie natuurreis door de mooiste stukjes natuur rond Canberra en in Tasmanië uitgestippeld.
De reis begon met een bezoek aan de Nationale botanische tuin in Canberra, waar een enorme collectie inheemse planten, bomen en dieren bijeen is gebracht. In de Nationale Bibliotheek werd het gezelschap in de gelegenheid gesteld om een groot deel van het beroemde  Banks Floralegium te bezichtigen, een verzameling van ruim 700 prachtige gravures van planten, die Joseph Banks verzamelde tijdens een wereldreis van kapitein James Cook van 1768 tot 1771.
In de Australische Alpen werden wandelingen gemaakt rond de Mount Gini en de Mount Kosciusko (met zijn 2228m de hoogste berg van Australië). In een natuurgebied bij de kust van Pebbly Beach vonden zij prachtig bloeiende Blandfordia’s en verschillende bijzondere wilde orchideeën. Met een wandeling vanaf de Charlotte pass met veel alpenweidebloemen werd het bezoek aan Australië afgesloten.
In Tasmanië waren de bezoeken aan de nationale parken “Ben Lemond” en “Cradle Mountains”de hoogtepunten. In Ben Lemond werd de Leggers Tor (1572m) beklommen en via de “Plains of Heavens” met talloze hoogalpine planten weer afgedaald.
Het nationaal park “Cradle mountains” is beroemd om zijn vele meren en prachtige flora en fauna. De vele heel bijzondere endemische planten maken het gebied tot een eldorado voor natuurliefhebbers. In het noordwesten van Tasmanië werd de wildernis van Tarkine bezocht, daar groeit onder andere de enorme Gigantische Eucalyptus tot 90 m hoog. Zowel in Australië als in Tasmanië werd het gezelschap begeleid door lokale natuurgidsen, waardoor de mooiste stukjes natuur met de meest bijzondere planten en dieren konden worden bezocht.
Jan heeft van deze bijzondere reis een presentatie gemaakt met video en fotoserie, waaronder vele macro-opnames, zodat u een goed beeld kunt krijgen van de rijke natuur van de bezochte gebieden.

Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei afdeling Leiden.

Bezoek (of terug naar) de website