Groentips & Groeninfo

De Tekenradar

Aangezien Groei & Bloeiers vaak in het groen komen en het risico lopen op tekenbeten en daarmee op het oplopen van de ziekte van Lyme  hieronder informatie over de tekenradar.

Eind maart dit jaar hebben Wageningen Universiteit en het RIVM de website www.tekenradar.nl gelanceerd. De informatie op Tekenradar.nl kan er aan bijdragen om het risico op tekenbeten en daarmee op de ziekte van Lyme te verlagen.

Op Tekenradar.nl vindt u bijvoorbeeld een tiendaagse verwachting van het tekenactiviteitsniveau van de aanwezige teken. We willen met de tekenverwachting mensen bewuster maken van de aanwezigheid van teken zodat ze zich beter beschermen tegen een tekenbeet en zichzelf na een bezoek aan natuur, park of tuin controleren op een tekenbeet. U vindt er ook cijfers over het voorkomen van de ziekte Lyme per gemeente.

Tekenradar.nl biedt u verder de mogelijkheid om deel te nemen aan het onderzoek aan tekenbeten en de ziekte van Lyme. Iedereen met een tekenbeet en/of een rode ringvormige huiduitslag na een tekenbeet (erythema migrans) kan deze melden op Tekenradar.nl. In de eerste drie maanden zijn meer dan 4.000 tekenbeten doorgegeven. Mensen met een tekenbeet wordt gevraagd om de teek na het verwijderen naar het RIVM op te sturen (instructies via de site). Het RIVM onderzoekt kosteloos of de teek de Borrelia bacterie draagt. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd om in anderhalf jaar tijd elke drie maanden een korte vragenlijst in te vullen. Met dit onderzoek wil het RIVM te weten komen hoe vaak en onder welke omstandigheden de ziekte van Lyme ontstaat na een tekenbeet en hoe vaak dit leidt tot ernstige ziekte.

Vogels in de tuin

Natuurlijk voederen wij alle vogels in de tuin. Maar welke vogel is die ene speciale dan precies ?  

Ga kijken bij de vogel bescherming nederland. Zij hebben een prachtige website met allerlei informatie over (tuin) vogels. De ene speciale bij jou zal er best wel bijzitten.

Kijk ook bij Groei & Bloei : Wat hoor ik ?

Naar boven

Wintergasten in de tuin

Kramsvogel met een zaadje van onze Iris foetidissima.

Wie wintergasten in de tuin wil lokken zoals de kramsvogel, een lijstersoort, zal toch echt Iris foetidissima moeten aanplanten. Dit is een wintergroene iris, De prachtige, oranjerode zaden  zijn een belangrijke sierwaarde van deze plant. Ze blijven de hele winter aan zitten, want geen vogel eet ze. Behalve... de kramsvogel, voor zover ik weet en ervaar.

Kramsvogels leven in de winter in groepjes en ik zie ze in mijn tuin pas bij langere tijd vriezend weer, liefst met sneeuw. Dus zeker niet elk jaar en ze eten lang niet alle zaden op. Heb vanmorgen, 9 januari 2009, deze foto gemaakt.

Bekijk en beluister de kramsvogel.

Ton Stolk

foto uit Wikipedia

De ultieme topsporter

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 19 juni 2010.

Vergeet Wimbledon, de Tour de France en het WK voetbal. De ultieme topsporter is allang gevonden. Mollen zijn gestroomlijnd, enorm gespierd, ze hebben tweemaal zoveel rode bloedcellen en veel grotere longen dan andere zoogdieren.

Mollen zijn zeer gestroomlijnd en gespierd en hebben sterke wijduitstaande voorpoten met brede randen waarmee ze uitstekend kunnen graven. De brede handpalmen zijn naar buiten gedraaid wat zeer nuttig is voor het graven, maar waardoor een normale loophouding niet mogelijk is. Per jaar kan de mol meer dan 1.000 kilogram aan grond verzetten en in het voorjaar kunnen ze gangen graven over een afstand van wel enkele kilometers: alsof een volwassen man van 80 kilogram in een jaar tijd met zijn blote handen 500 ton aan grond vergraaft over een afstand van 25 kilometer. In Alcatraz doen ze dat de mol niet na.

Mollen zijn goed vergelijkbaar met topsporters. Ze hebben tweemaal zoveel hemoglobine (rode bloedcellen voor zuurstofstransport) in hun bloed als andere zoogdieren. Hierdoor kunnen ze uitstekend in gangen onder de grond leven waar het zuurstofgehalte lager is dan in de openlucht. Wederom vergelijkbaar met topsporters hebben ze ook verhoudingsgewijs veel grotere longen dan andere zoogdieren.

Mollen graven niet zomaar één gang, maar een heel gangenstelsel van horizontale en verticale pijpen. Eén mol heeft vaak een gangenstelsel van 150-250 meter lang. Het gehele territorium beslaat 400-2200 vierkante meter, afhankelijk van de hoeveelheid bodemdieren. Zodra de mol een gangenstelsel heeft gegraven dat groot genoeg is voor zijn voedselbehoefte pleegt hij alleen nog maar onderhoud. Door regelmatig zijn gangen te inspecteren vindt hij voldoende voedsel. Extra of meer gangen graven is pas weer nodig zodra voedselschaarste optreedt of als het voorjaar aanbreekt en een partner gevonden moet worden.

Mollen kunnen niet alleen goed graven, ze kunnen ook prima zwemmen. Echter, mollen mijden te natte gronden. Als door extreme regenval het grondwaterpeil stijgt, wijkt de mol uit naar hoger gelegen gebieden. Verdrinking door overstroming is een belangrijke doodsoorzaak voor mollen. De uiterwaarden vormen in het voorjaar, als het vele sneeuw en ijs het rivierpeil doet stijgen, een levensgevaarlijk leefgebied voor de mol. De mol kan goed graven, maar zo snel nu ook weer niet.

Tekst: Richard Witte van den Bosch, Zoogdiervereniging

Naar boven

informatieve websites

Wilt u meer over dit mooie, zachte en nuttige diertje weten klik dan op www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/mol.html

of http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Mollen

of http://www.in-de-tuin.dds.nl/nl-tuinen/FAQ/faq_12.htm en klik op mollen

of http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=article_4&id=106048

of http://www.mollencursus.nl/

of http://www.zoogdiervereniging.nl/

 

Heeft u dat ook wel eens onverwacht zon grote hoop aarde op een plek waar u het niet wil?

Dan heeft u net als ik een mol.

Bij mij werkt klemmen zetten het best en ik heb daarvoor een 'professional', iemand met veel ervaring in het vangen van mollen en precies weet waar je in de rit de klem moet zetten. Bovenstaande sites geven ook andere alternatieven om van de mollen af te komen.

Maar om even om mollen te kunnen lachen als de ravage in mijn tuin te groot wordt, kijk ik graag naar het filmpje hieronder.   

Wat doet de mol

Onderstaand bericht is verschenen in natuurbericht.nl en uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 27 maart 2010.

Het paarseizoen van de mollen is bijna ten einde en over vier tot zes weken kunnen we jonge mollen verwachten. Hoe ontmoeten mannetjes en vrouwtjes mollen elkaar? Hoeveel molshopen maken ze daarbij? En wat doen mollen als ze tijd over hebben?

De gewone mol of Europese mol (Talpa europaea) spendeert een kwart van zijn tijd aan het zoeken naar voedsel. Omdat ze onder de grond leven hoeven mollen geen rekening te houden met een dag- of nachtritme. Mollen hebben echter wel degelijk een vaste dagindeling van lopen, graven, eten en rusten. Graven is hard werken en mollen moeten daarom regelmatig uitrusten van hun noeste arbeid. Mollen besteden eveneens circa een kwart van hun tijd aan het graven en herstellen van hun gangen en het verdedigen van hun territorium. Gedurende de rest van de tijd rusten ze.

Indien een mol in een bodem met veel bodemdieren leeft is hij veel minder tijd kwijt aan voedsel zoeken dan in voedselarmere bodems. Wat doen mollen als ze tijd over hebben? Veelal rusten ze in hun ‘woonkamer' maar in het vroege voorjaar, zo vanaf midden februari, denkt de mol vooral aan één ding: voortplanten.

Mollen markeren hun territoria met urinesporen. In het paarseizoen worden de onderhuidse geurklieren van mollen groter evenals de geslachtsorganen. Bij het vinden van een partner speelt geur dus een belangrijke rol. In de loop van februari verlaten mannelijke mollen hun territoria op zoek naar ontvankelijke vrouwtjes. Gedurende enkele weken graven ze zich een weg over grote afstand. Ze laten zich hierbij niet gauw door een weg, sloot of geluidswal tegenhouden. In deze periode kunnen mollen tot wel enkele kilometers gravend afleggen, gedreven door hun drang om zich voort te planten. Dat ze hiertoe succesvol zijn blijkt wel uit de wijde verspreiding van de zogenaamde bronstgangen in ons land, die op dit moment het meest opvallen.

Tijdens zijn zoektocht doorkruist de mol vaak het territorium van andere heren met een stevig duel tot gevolg. Niet zelden legt één van de heren daarbij het loodje. Vindt de mol echter een vrouwtje dat bereid is om te paren dan mag hij een paar uur in haar territorium blijven. De geslachtsdaad duurt echter hooguit enkele minuten en daarna moet hij snel maken dat hij wegkomt. De vrouwtjes zijn niet bepaald trouw aan hun mannen en paren met meerdere langskomende heren. Door meerdere paringen verzekeren zij zich van nageslacht. Na het paarseizoen, eind maart, keren de heren veelal terug naar huis om de rest van het jaar weer solitair door te brengen.

Na een dracht van vier tot zes weken komen eind april of begin mei roze, haarloze en blinde jonge mollen ter wereld. Moeder heeft een wiegje van gras, mos en droge bladeren gemaakt onder in de mollenburcht. Gedurende de eerste dagen moeten de jonge mollen door hun moeder warm gehouden worden. Na twee tot drie weken hebben ze hun prachtige zwarte vacht en openen ze de ogen.

Tekst: Richard Witte van den Bosch, de Zoogdiervereniging

Naar boven

Bijzondere glazen voor hyacinten

Unieke Deense hyacintenglazen van Holmegaard
Net als bij oma thuis

Wie kent ze niet van vroeger? Hyacintenglazen. De bollen werden tijdig op een donkere plek in een koude kast of kelder geplaatst op het glas geplaatst met een ‘vloeipapier aan ruimte’ tussen de bol en het water. En dan was het wachten totdat het lijnenspel van de wortels en de eerste groene scheut uit de bol tevoorschijn kwam, om vervolgens naar de woonkamer te mogen om er vervolgens weken van te genieten. Veel mooie glazen zijn er niet meer te vinden. Ars Botanica, de poot van Het Schrijflokaal, die mooie en bijzondere bolgerelateerde kunst en gebruiksvoorwerpen voert, wist beslag te leggen op restanten van een partij fraaie Holmegaard glazen speciaal voor de Deense markt geproduceerd. Glazen die je trouwens ook als mooi vaasje kunt gebruiken!

Hoewel er nog altijd voldoende geprepareerde hyacintenbollen worden aangeboden bij de tuincentra en andere tuinspecialisten is de keuze uit kwaliteitshyacintenglazen uiterst beperkt. Het merendeel van het aanbod bestaat uit het standaardassortiment uit de lagelonenland. Zelfs onze Royal Leerdam brengt zelden of nooit meer bijzondere hyacintenglazen op de markt. Dit in tegenstelling tot Denemarken waar Royal Holmegaard met een zekere regelmaat nieuwe glazen op de markt brengt. Vaak zijn het ronduit juweeltjes tegen hele schappelijke prijzen. Van compleet nieuwe ontwerpen tot re-edities van populaire modellen uit de jaren zestig. Van gladde glazen tot met een intrigerend motiefje.
 
Hyacint
Holmegaard produceerde voor een Deense keten van luxe huishoudelijke artikelen, serviezen en woonaccessoires een hyacintenglas dat nooit in Nederland op de markt is gebracht. Het model stamt uit 2006 en is van de Deense ontwerper Peter Svarrrer. Hyacint zoals het glas simpelweg heet, is 18 cm hoog en verkrijgbaar in rook, purper en ambergroen. Alle in een transparante uitvoering. Svarrer ontwierp onder meer veel gebruikglas voor bedrijven als het prestigieuze Royal Copenhagen.

Ook als vaasje of kunstvoorwerp
En wie geen hyacinten in bloei wil trekken, zoals dat heet, kan ook bolletjes bij het tuincentrum kopen en de wortels voorzichtig uitspoelen. Doch glazen zijn ook uitstekend te gebruiken als een fraai bloemenvaasje of een vaasje voor een enkel takje. Of gewoon als fraai object om naar te kijken.

Verkoopadressen
De glazen zijn verkrijgbaar via de webwinkel van Het Schrijflokaal en via Ars Botanica op www.markplaats.nl. Zo lang de voorraad strekt. De winkelprijs in Denemarken lag rond € 16,95. Nu voor slechts € 9,95 in de originele karakteristieke rode verpakking. Daardoor is het extra leuk cadeautje. Bij afname van de serie van drie glazen worden ze voor slechts 3 EUR verstuurd, of indien de besteller op een van de routes woont, wordt het pakje gratis afgeleverd. Het beroemde Tuincentrum en exclusieve bollenverzendhuis P.C. Nijssen in Heemstede en Museum De Zwarte Tulp in Lisse, en tijdens het openingsseizoen de museale bollentuin - de Hortus Bulborum - en Groen en Tuijnshop Nuyens, beide in Limmen, zijn de enige verkoopadressen die deze unieke hyacintenvazen in West-Nederland.

Naar boven

Wat te doen aan zevenblad ?

Heeft u zevenblad (Aegopodium podagraria) in de tuin?

Op de website van Groei & Bloei afd. Beilen een oplossing?

 

Verder voor u in de Tuin Wiki gevonden:

Bestrijding
De ecologische bestrijding van onkruiden is meestal niet de eenvoudigste. Maar als je je tuin en de natuur een warm hart toedraagt, heb je dat er graag voor over. Zevenblad bestrijding op een ecologische manier is een uitputtingsslag leveren met de onkruidplanten.


Tussen andere planten
Het komt er op neer het zevenblad handmatig te verwijderen. En dit steeds maar te herhalen. Geen enkele plant is bestand tegen een voortdurende uitputtingsslag. Ook niet het zevenblad. Met de riek het gewas uit de grond tillen en vervolgens zo goed en zo kwaad als het gaat met de hand alle wortelstokken los woelen en verwijderen. Als de plant in bloei komt zal de uitbreidingsdrang wat afnemen, wacht af tot de bloei over is, de plant is nu behoorlijk verzwakt. Begin voor de zaadvorming weer met uittrekken.

Blijf vooral doorzetten aan het einde van het seizoen, op eengegeven moment zal het zevenblad zich niet meer verder uitbreiden en langzaam afsterven. Hierbij slaat het reserve voedsel op in de wortels. Vaak wordt er nu gestopt met uittrekken, immers de plant gaat toch al dood. Echter dit is het moment om het zevenblad van de bladeren en dus de energie bron te beroven, de plant gaat verzwakt de winter en de komende zomer in.


Bestrijding met andere planten.
En alternatief is planten, bodembedekkers, te gebruiken die de strijd met zevenblad aankunnen. Zoals Maagdenpalm: Vinca Hirsuta en Vinca Major zijn twee soorten die een goed sluitende laag vormen. Andere soorten die de strijd met zevenblad aankunnen zijn struisvaren (Matteuccia struthoteris), en de hoge salomonszegel (Polygonatum x Hybridum. Ook de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is tegen zevenblad opgewassen, alleen is dan de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal.


In de groentetuin
Aangezien we in de groentetuin regelmatig wieden en schoffelen en grondbewerkingen uitvoeren (spitten, ploegen) zien we in de praktijk het zevenblad na enige tijd gewoon uit de groentetuin verdwijnen.


In de tuin op open plekken of in het gazon:
Als je zevenblad in je gazon hebt, ben je ze na een paar maanden door "maaien" kwijt.

Klik ook eens naar het filmpje op onze landelijke site.

Tussen de tegels

Je kunt met een staalborstel ook heel goed groen tussen tegels vandaan halen. Dit is een zeer milieuvriendelijke oplossing! Je trekt de kleine plantjes met wortel en al tussen de tegels vandaar. Staalborstel op een lange steel zijn bij hobbyzaken en groenwinkels te koop.
De bovenkant van tegels zijn goed schoon te maken met gewoon wit zand. Met een harde borstel of staalborstel zijn de tegels zo schoon geschuurd.

     Afra

Onkruid tussen tegels

Ik wilde je even wat doorgeven voor de tuinliefhebbers.

Om onkruid te verwijderen tussen de tegels van je paden kan je natuurlijk duur spul kopen van BAYER  of andere grote fabrikanten maar dat kost nog al wat.

Heel doeltreffend binnen een dag een HEEL GOED RESULTAAT is schoonmaakazijn  op de paardenbloemen of het gras gooien binnen 24 uur is het dood. ik weet niet of het past binnen de Groei & Bloei ideeën maar het is maar een weet. Bij ah kost een liter 36 ct. terwijl  het spul van Bayer meer dan 7 euro kost.

Om tegels mooi schoon te krijgen kan er volgens een buurman opgelost soda op gegoten worden ook dat heeft men een prima resultaat.

Sneeuwklokje heeft het hoog in de bol

foto's gemaakt tijdens G&B sneeuwklokjes excursie in 2009

Een van de meer bekende wijzen waarop planten de winter overleven is als bol. Sneeuwklokjes, die nu op steeds meer plaatsen het naderende einde van de winter aankondigen, zijn van die bolgewasjes. In de serie over ‘levensvormen’ deze keer het Sneeuwklokje als geofyt.

Sneeuwklokjes zijn populair, ook in ons land. Er zijn zelfs speciale Sneeuwklokjesdagen. Hoewel je deze vroege bloeiers wijdverspreid in de natuur tegenkomt, horen ze hier van oorsprong niet thuis. Afkomstig uit Zuidoost-Europa werden ze al in de middeleeuwen aangevoerd als tuinplant. Sindsdien zijn ze niet meer weggeweest. Sneeuwklokjes houden lang stand. Hun groeiplaats in de natuur verraadt vaak nog menselijke activiteit in het verleden, want natuurlijke verspreiding lijkt bij deze soort in onze streken nauwelijks aan de orde. In ons land komen verschillende soorten en kweekvormen voor. Het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is het meest algemeen.In onze streken vinden we Sneeuwklokjes vooral in loofbossen en daar zit ook de link met haar oorspronkelijke verspreidingsgebied als bolgewas. In die bol begint de plant na de bloei reservevoedsel op te slaan. Goed ingepakt in beschermende bolrokken (zoals een ui) overleven de winterknoppen onder de grond het winterseizoen. Zo’n levensvorm met winterknoppen onder de grond noemen we geofyt. Tegen het eind van de winterperiode ontstaat uit die winterknoppen weer een nieuwe plant. Het reservevoedsel in de bol maakt een snelle groeispurt mogelijk. Dat is een voordeel in het korte groeiseizoen in de berggebieden van haar oorsprong, maar ook in het korte voorjaarseizoen bij ons tussen het einde van de winter en de tijd waarin het blad aan de bomen de hoeveelheid licht op de bosbodem sterk reduceert. Een extra aanpassing heeft het sneeuwklokje in haar wortels. Sneeuwklokjes groeien van oorsprong op plaatsen waar de grond, bijvoorbeeld door spoeling, soms in beweging is. De bollen rollen mee en kunnen bloot komen te liggen. Als de wortels eenmaal uitgegroeid zijn en de wortelpunten stevig verankerd zijn, trekken de bovenste delen van de wortels samen. Met behulp van deze ‘contractiele wortels’ komt de bol dan in een veiliger grondlaag. Toch echt wel een slimme bol dus..Tekst en foto's: Wout van der Slikke, FLORON

 

Bovenstaand bericht werd uitgegeven door stichting FLORON op maandag 8 februari 2010

Wilt u meer weten kijk dan op http://www.natuurbericht.nl/?id=2312&Eid=1315

Tuin winterklaar maken

Moet u nog beginnen met het winterklaar maken van uw tuin dan hier een tip:

 

Maak de tuin niet te netjes !

 

Laat her en der dus een hoopje takken en bladeren liggen. Egels gebruiken deze hopen graag voor het maken van nesten waar ze hun jongen groot brengen en winterslaap houden.

> meer informatie

En verder kan het niet kort knippen van uitgebloeide bloemstelen een schitterend wintersilhouet aan uw tuin geven. Het wachten is dan op koude winterdagen met rijp dan wel sneeuw.

Ambrosia

foto: Arnold van Vliet

Ambrosia is een plant die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt. De laatste jaren lijkt de plant zich sterk uit te breiden in Nederland, waarschijnlijk onder invloed van de veranderingen in het klimaat. De uitbreiding in Nederland is zorgwekkend omdat de pollen of stuifmeelkorrels van ambrosia wereldwijd de belangrijkste veroorzaker is van hooikoorts.

Voor meer informatie over deze plant en hoe te bestrijden klik onderstaande link

 

 

Kleurenmix en regenwater

Onzeker over een kleurenmix in de border? Zoek de planten op Google afbeeldingen en print ze in kleur uit. Schik en schuif net zo lang tot de ideale combinatie is gevonden.

Wist u dat u met een regenton 7000 liter drinkwater per jaar kunt besparen?

Onkruid tussen tegels

Ik wilde je even wat doorgeven voor de tuinliefhebbers.

Om onkruid te verwijderen tussen de tegels van je paden kan je natuurlijk duur spul kopen van BAYER  of andere grote fabrikanten maar dat kost nog al wat.

Heel doeltreffend binnen een dag een HEEL GOED RESULTAAT is schoonmaakazijn  op de paardenbloemen of het gras gooien binnen 24 uur is het dood. ik weet niet of het past binnen de Groei & Bloei ideeën maar het is maar een weet. Bij ah kost een liter 36 ct. terwijl  het spul van Bijer meer dan 7 euro kost.

Om tegels mooi schoon te krijgen kan er volgens een buurman opgelost soda op gegoten worden ook dat heeft men een prima resultaat.

Als het niets is voor Groei & Bloei dan mogelijk voor je zelf.

gr. Ko Verhulst

 

Dank voor deze tip.

Graag ontvangen we er meer

Slakkentang?

Slakkentang

Beschrijving:
Slakkentang

Eenvoudig en doeltreffend gereedschapje als u ze niet met de hand wilt oppakken. Ze zijn bijzonder nuttig, dus zet ze met deze tang op een plats waar ze geen kwaad kunnen. Deze tang verwondt de slakken niet.

Ach, t'is maar waar je hem voor wil gebruiken. Ik heb zo'n ding in de keukenla, om hete spullen om te kunnen draaien in de pan.

 

meer

op deze pagina

Vind je tips op het groen vlak.

ga naar de tuinkalender
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915