Groentips & Groeninfo
Hoe maak je brandnetel gier...

Een plastic emmer wordt voor drie vierde gevuld met jonge niet bloeiende brandnetels. In een paar liter regenwater wordt 500 gram suiker opgelost. Dit mengsel wordt over de brandnetels uitgegoten. De emmer wordt bijgevuld met regenwater tot enkele centimeters onder de rand. Dit mengsel moet enkele dagen rusten. Na een paar dagen begint het brouwsel te gisten. Het toevoegen van een paar schepjes steenmeel kan helpen om eventuele geurhinder te beperken want stinken doet het wel.... Het mengsel dient één maal per dag geroerd te worden.

Vijf of zes dagen later - bij heel warm weer kan het eventueel zelf vroeger - is het bestrijdingsmiddel klaar. Met een borstel kunnen we de planten besprenkelen. Indien de netelgier met een sproeiapparaat aangebracht wordt, dient deze gezeefd te worden om de leidingen en doppen niet te laten verstoppen

De rol van suiker is meervoudig. Suiker helpt om een betere vergisting van de netels te krijgen. Het gedeelte van de suiker dat niet vergist, doet dienst als kleefmiddel zodat de netelgier niet onmiddellijk van de plant afloopt. Bovendien zorgt de suiker voor een hoger alcolgehalte. Alcohol is giftig voor insecten.

Netelgier wordt bij voorkeur toegepast bij betrokken weer of valavond.

Gebruik

In verdunde vorm wordt brandnetelgier vaak gebruikt in de moestuin voor:

  • Het bestrijden van bepaalde schimmels en ziekten
  • Het toevoegen van extra voedingsstoffen aan de bodem

    • Het is geschikt als bijvoeding voor veeleisende gewassen als tomaten, kool, selderie, komkommer en prei

Het aftreksel wordt gebruikt tegen voor het bestrijden van bladluizen op b.v. tuinbonen.

Terug naar groene tipjes..

 

meer
Bloeien mag dus niet
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver