Groentips & Groeninfo

Op deze pagina vindt u boekentips. Bent u zelf helemaal weg van een bepaald boek, dan kunt u ons tippen; mail dan naar de webmaster.

Kijkt u ook eens op www.tuinboeken.com Voor nieuwe, tweedehands en antiquarische tuinboeken.

Donkere wolken - Frans Picavet

‘Donkere wolken’ van Amstelvener Frans Picavet. 

‘Donkere Wolken’ van de Amstelveense auteur is het geromantiseerde relaas over de ellende rond de A9-tunnel, die een einde aan het volkstuinencomplex Langs de Akker zou maken.
Het is het tweede boek dat uitkwam bij Venstra. Picavet is een enthousiast volkstuinder, die zich bezig houdt met natuurlijk tuinieren.
“Het is niet louter historisch over alles wat zich bij Langs de Akker heeft afgespeeld,” zei Picavet.
In het boek komen alle spelers uit het dreigende drama voor, dus ook wethouder Pols (in het boek Steenraket geheten), die tekende voor een gemeentelijke bijdrage van honderd miljoen euro aan de tunnel. Dat geld moest uit herontwikkeling van een brede strook grond langs de A9 komen, waarvoor ook de tuinen moesten sneuvelen. Een scenario waarvan later werd afgeweken. De betrokkenen kregen van Picavet overigens allemaal namen van planten.

Geraniumboekje

Handig Geraniumboekje in het Nederlands!

Wie van tuingeraniums houdt kan nu zijn hart ophalen en kennis vergaren met het onlangs verschenen handige geraniumboekje, uitgegeven door de Nederlandse Pelargonium- en Geraniumvereniging.

Meerdere auteurs zijn vijf jaar in de weer geweest om dit boekje in het Nederlands samen te stellen onder eindredactie van Rein ten Klooster. Het was hedendaags monnikenwerk maar het resultaat mag er beslist zijn.
In het boekje staat staan 601 (!) tuingeraniums beschreven met bijbehorende kleurenfoto. U vindt hierin niet alleen tips voor zaaien, stekken en scheuren maar ook aanwijzingen voor standplaats en bemesting en nog veel meer. Het is een zeer informatief boekje in zakformaat. De afmetingen zijn 10x14cm.

Het Geraniumboekje kost € 17,50 + € 2,50 verzendkosten. U kunt het bestellen via geraniumboekje(at)gmail.com. Wellicht ook leuk om cadeau te geven te geven aan familie en vrienden.

Picabelletjes

Beste vrienden en bekenden,

Mijn nieuwe boek Picabelletjes is gepubliceerd! Het is een bundel met columns over natuurlijk tuinieren die ik indertijd heb geschreven voor de tuinbladen van het AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders.
Inmiddels heeft deze organisatie er al 200 besteld! Het boek ziet er mooi uit en ik ben er dan ook heel trots op. Ik heb mijn boek uitgegeven via mijnbestseller.nl en daar is het onder andere ook te koop. Ik stel het op prijs als je deze mail naar vrienden wilt doormailen.
Ik beschrijf in deze columns het natuurlijk tuinieren in al zijn facetten zoals ik dat heb beleefd op tuinvereniging Langs de Akker in Amstelveen. Talrijke natuurprojecten zoals natuuroever, insectenmuur, waarnemingslijsten, stobbenwallen, puinmuurtjes, ijsvogelwanden, bodembedekkers enzovoort passeren de revue.
Verder vertel ik over het enthousiasme van de voorvechters, de steun van de vele vrijwilligers, de samenwerking met het IVN en over de planmatige aanpak met als doel het tuincomplex te veranderen in een modern natuurrijk tuinenpark waar het voor mens, dier en plant goed toeven is. Foto's laten een ware metamorfose zien naar meer natuur. Beschreven worden de herkeuringen in 2005 en 2009 waarbij de tuinvereniging scores behaalde van respectievelijk 100 en 104%. Dit dankzij de talrijke Bijzondere Elementen waarvoor veel punten werden gehaald.
Zoveel mogelijk voorzie ik elk Picabelletje van een toelichting die ik gemakshalve commentaar heb genoemd. Daarin beschrijf ik hoe de situatie op Langs de Akker anno 2012 is, wat de plannen zijn voor de toekomst, waar men terecht kan voor informatie enzovoort.

Elk Picabelletje begon in die tuinbladen met de woorden: “Frans Picavet tuiniert bij tuinvereniging Langs de Akker in Amstelveen, waar men trots de vlag (4 stippen!) van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren laat wapperen. Streeft uw vereniging ook naar meer stippen? Doe uw voordeel met de ervaringen van Frans.”
Het boek (A4-formaat, full color, 64 pagina’s) is te bestellen via de website van mijnbestseller.nl en kost € 12,95.
Als u het woord Picabelletjes googlet en daarop klikt komt u meteen op de website van de uitgever.

Galanthomania

Tweetalig sneeuwklokje.
Het is een van de meest geliefde bolgewassen: het sneeuwklokje.
Voor alle bewonderaars is er nu een boek met een alfabetisch overzicht van 500 verschillende sneeuwklokjes en portretten van kwekers, verzamelaars en liefhebbers.
Ook informatie over de geschiedenis, het kweken en de mogelijke ziektes van het klokje ontbreken niet. Het boek is tweetalig (Nederlands en Engels). 

Galanthomania geschreven door Hanneke van Dijk. ISBN:978089892430. € 24,95

Special kleine tuinen

Sinds enige tijd vindt u in de winkel een nieuwe 'gouden' special met de titel '80 Kleine Tuinen, Bijzondere ontwerpen voor gewone maten'. In deze special staan artikelen over de mooiste tuinen van 50 tot 150 m2 uit 5 jaar Groei&Bloei.

De special is 164 pagina's dik en kost € 7,95. U kunt de special ook bestellen via: www.groeiwebwinkel.nl


Een huis voor de natuur - Frans Picavet

De oneindige rijkdom van de natuur heeft oud-onderwijzer Frans Picavet (1934), woonachtig in Amstelveen, naast muziek, literatuur en beeldende kunst, zijn hele leven al geboeid. Toen hij de beschikking kreeg over een volkstuin, groeide langzaam het idee bij hem om de natuur op het complex meer kansen te geven. Zijn passie voor het natuurlijk tuinieren leidde ertoe dat in verschillende tijdschriften artikelen van zijn hand verschenen. Ook gaf hij bij volkstuinverenigingen lezingen over dit onderwerp.

Met trots melden wij u dat eind september de eerste exemplaren van Een huis voor de natuur - Hoe een ouderwets volkstuincomplex veranderde in een modern natuurrijk tuinpark, geschreven door Frans Picavet, zullen verschijnen.

Als voorzitter Gijs Zonnebloem besluit om volkstuinvereniging VnA het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren te laten behalen, zijn de rapen gaar. Veel oudere tuinleden zweren bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zien niets in meer natuur op hun complex. Zij schuwen dan ook geen enkel middel om het de voorvechters van natuurlijk tuinieren zo moeilijk mogelijk te maken. Laster, intrige, sabotage, van alles wordt uit de kast gehaald om de vernieuwing tegen te houden. Een roman over avontuur, doorzettingsvermogen en trouw blijven aan je principes.


Beplantingsplannen
Beplantingsplannen is voor iedereen die een geheel nieuwe tuinbeplanting wil maken, maar ook voor wie de bestaande beplanting wil aanpassen. In het boek vindt u een cd-rom met een plantenprogramma. Hiermee kunnen planten worden geselecteerd op grondsoort, hoogte, bloeitijd, kleur enzovoorts. Er zijn ruim 4000 planten opgenomen met alle benodigde wetenswaardigheden en de meeste zijn voorzien van een foto.

 

 

Daktuinen en terrassen
Aan de hand van twintig eigen projecten bieden tuinarchitecten Bart Haverkamp en Pieter Croes een kijkje in de keuken van de daktuin. Van een minimalistische stadsoase tot een mediterrane rustplek, alle stijlen komen aan bod. Bovendien vindt u in Daktuinen en -terrassen veel praktische en technische informatie, plattegronden, plantenlijsten en handige tips. Prijs: € 27,50.

 

 

Welke plant waar?
'Welke planten zijn het meest geschikt voor een bepaalde plek of situatie?' Dit boek bevat meer dan 1200 schitterende kleurenfoto's van tuinplanten, met daarbij gegevens over hun hoogte, breedte, bloeiperiode, winterhardheid en andere wetenswaardigheden.
312 pagina?s, auteur Roy Lancaster. Prijs: € 22,95.

 

Handboek tuinverzorging
Elk type tuin heeft zijn eigen speciale onderhoud nodig. Maar de hoeveelheid tijd en energie die u erin moet steken, kan wel sterk verschillen. Dat wordt voor het grootste deel al bij de aanleg bepaald door de keuze van materialen en planten. Een gazon bijvoorbeeld vraagt meer verzorging dan een terras.
Met dit boek leert u alles over het verzorgen van uw bloemen en planten, het onderhoud van verhardingen en schuttingen en alles wat daartussenin ligt.

meer
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…