Groentips & Groeninfo

Tuinen en parken

Op deze pagina vindt u tuinen en parken in onze omgeving. Ook onze tuinengids is digitaal gegaan en heet Bezoek mijn tuin.


Eetbaar Alphen

Er zijn verschillende leuke buurtprojecten in Alphen aan den Rijn waarbij eetbare tuinen worden aangelegd en onderhouden. Marcel Eilers is de aanjager en ondersteuner van de gemeente en hij heeft een aantal bekende projecten op een website gezet Opens external link in new windowlees verder


Tom's Zonnetuin

Naast de 's Molenaarsbrug ligt Tom’s Zonnetuin, een ontmoetingsplek waar mensen bij elkaar komen om te tuinieren en vriendschappen te sluiten. Het door de gemeente Alphen aan den Rijn ter beschikking gestelde gebied vult zich op dit moment met groenten, bloemen, planten en struiken. Tomindebuurt coördineert het harde werken. Heb je nog overbodige struiken, planten, stekken of tuingereedschap dan kan je het bij de tuin afgeven. Vanaf Alphen aan den Rijn na de brug rechtsaf, even 'achterom' naar de tuin. Zie meer foto's in het Opens internal link in current windowfotoalbum van 2016

foto Afra van Ruiten

Beeldentuin, Zwammerdam

In Zwammerdam is een ruim opgezette beeldentuin te vinden met o.a. beelden uit Zimbabwe. De tuin heeft beperkte openingstijden, dus je kunt het beste vooraf informeren of de tuin open is of een afspraak maken voor bezichtiging. Link naar tuin.


Archeon, Alphen aan den Rijn

In 2009 is een Romeinse tuin aangelegd in het Archeon. De tuin is voorzien van twee verharde paden, Romeinse beplanting en kleurrijk beeldhouwwerk. Het ontwerp is gebaseerd op opgravingsresultaten en weergaven op schilderingen. De planten werden aangeplant voor gebruik in de keuken en als geneeskrachtige kruiden. 

Naast het klooster ligt een grote middeleeuwse kloostertuin met vooral veel kruiden. Verder vind je bij de verschillende woningen tuinen die passen bij het tijdperk van de woning.


Landwinkel Sonneveld - Schenkerij De Boomgaard, Benthuizen

De boomgaard, schenkerij en winkel hebben beperkte openingstijden. Kijk hiervoor op de site. Link naar de Schenkerij.


De Sfeerstal, Nieuwveen

In de pluktuin in Nieuwveen kunt u zelf bloemen plukken en er een mooi boeket van van maken. De grootste keus hebt u in de maanden juli en augustus, maar voor dahlia's kunt u nog terecht tot en met september. Link naar de Sfeerstal.


Buitenplaats de blauwe Meije, Meije

Op deze locatie worden vele activiteiten gehouden. U kunt er terecht voor een kopje koffie tijdens uw fietstocht, of start er uw wandeling of kanoroute. Bent u op zoek naar een leuke locatie voor een meeting of wilt u exposeren, dan kunt u hier binnen en buiten terecht. Naar de blauwe Meije.


Lusthof de Haeck, Woerdense Verlaat

Aan de Hollandsche Kade bij de Nieuwkoopse Plassen is in de vorige eeuw Lusthof De Haeck aangelegd door dr. W.A. Teupken uit Den Haag. Het is nu in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Het beschermde natuurgebied is ongeveer 11 hectare groot met vennetjes, smalle slingerende paadjes, bruggetjes en mooie doorkijkjes. Ook is er een groot veld met waterlelies die in de zomermaanden prachtig bloeien.

U kunt deze tuin vrij bezoeken. Doe daarbij wel laarzen of stevige schoenen aan.

foto Ad van Breugel

Boomkwekerijmuseum, Boskoop

Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop geeft u een beeld van de geschiedenis van de boomkwekerij. De ontwikkeling van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot de moderne sierteelt kunt u volgen in een tentoonstelling met originele voorwerpen, foto's en documenten. Het museum heeft een historische tuin en 's zomers kunt u een rondvaart maken door de sloten van Boskoop in een originele tuindersboot. Naar Boomkwekerijmuseum.


Proeftuin van Holland, Boskoop

De sortimentstuin 'Harry van de Laar', gelegen op de Proeftuin van Holland in Boskoop, trekt jaarlijks vele bezoekers vanwege de grote diversiteit aan bomen en planten. De tuin herbergt, op bijna 2,5 hectare, meer dan 2000 verschillende soorten. Dagelijks is de tuin van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk voor publiek. Link naar tuin.


Rosarium, Boskoop

In Boskoop is het rosarium recht tegenover het station vrij toegankelijk en een bezoek waard.


Natuurtuin de Veenmol, Boskoop

Bij het spoor, dichtbij het station, is een heempad aangeplant. Meer dan 300 soorten planten worden hier beheerd door Hans van Dam en zijn vrijwilligers. Link naar de website.


Wuivende Aren, Woerden

Anneke Kastelein is lid geweest van onze afdeling en is uit Zegveld verhuisd naar Woerden, waar de nieuwe tuin en kwekerij te bezoeken zijn. Naar de wuivende aren.


Hortus botanicus, Leiden

De Hortus botanicus in Leiden is het hele jaar geopend met regelmatig zondagochtend wandelingen en de Victoriazaal. Onlangs is de oude Clusiustuin opnieuw aangelegd. Ook kunt u bij de kassa gratis een themawandeling meenemen.

foto Afra van Ruiten

Keukenhof, Lisse

Voorjaar

Een historisch park van 32 hectaren vol bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en andere bolgewassen. Proef de lente op de Keukenhof.


Annemieke's pluktuin, Hillegom

Iedereen die het leuk vindt kan bij Annemieke de tuin bekijken en een mooi boeket komen plukken. Vanaf april tulpen en tegen de zomer een grote variëteit aan snijbloemen. Ook kunt u met trapkano's de bollenstreek via het water bezichtigen. Link naar de tuin.


Naktuinbouw, Roelofarendsveen

Heb je moeite met het kiezen van planten vanuit een boek? Ga dan bij de moederplantentuin van Naktuinbouw kijken hoe de plant er echt uit ziet. Hier zijn meer dan 3.000 gangbare planten te bewonderen. De tuin ligt is iedere woensdag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Geïnteresseerden die de tuin willen bezoeken, kunnen contact opnemen met de afdeling Rassen en Proeven (071 332 62 62).


Landgoed de Olmenhorst, Lisserbroek

Je kunt bij de Olmenhorst verschillende kanten op. Er lopen enkele wandelingen over het terrein die aansluiten op andere wandelpaden, maar als je even wilt zitten en wat wilt eten, dan kan dat ook. Jaarlijks worden op De Olmenhorst enkele bijzondere evenementen georganiseerd zoals: bloesem in het voorjaar, de appelparade en de zelfpluk in de herfst. Houdt hiervoor de website in de gaten.


Historische tuin, Aalsmeer

Op deze tuin treft u een uniek overzicht aan van de ontwikkelingen van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf 1700 tot 1940. In historische volgorde vindt u in het museum de teelten van fruit, bomen en aardbeien. U maakt er kennis met vormculturen, sierheesters, rozen, trekheesters, buitenbloemen en perkgoed. U kunt zien hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen ooit gestart is.
Er is een tentoonstellingskas waarin aan de hand van foto's en een groot aantal gereedschappen een idee wordt gegeven van de vroegere wijze van werken in Aalsmeer. Tot slot is er een veilinggebouw met een originele Jugendstil veilingklok uit 1930. Via een virtuele wandeling op de website kunt u alvast een kijkje nemen.


Kasteel de Haar, Haarzuilens

Eind negentiende eeuw is ruïne De Haar verbouwt tot een sprookjeskasteel. Nu kunnen we rondom het kasteel genieten van de romeinse tuin in de vorm van een renbaan, parterres de broderie van buxus, de rozentuin en het grand canal, en verder van van de loofgang en in het engelse landschapspark.

Voor bezoekers en wandelaars die meer willen weten over de tuinen en het park zijn er op zondagen om 14.00 uur gratis tuinrondleidingen. Een gids zal alles vertellen over de parkhistorie, de diverse bomen en planten die het park rijk is, de bijzondere Franse stijltuinen om het kasteel heen en het Engelse landschapspark. Deelname aan de tuinrondleidingen is mogelijk met een entreebewijs voor het park.
Om verzekerd te zijn van een plek is reserveren mogelijk of bel 030-6778515. Naar de site.


Kasteel Sypesteyn, Loosdrecht

Het is even puzzelen op de site, maar je kunt op bepaalde tijden de tuin bekijken, ook zijn er rondleidingen en speciale evenementen. Op het moment dat in de winterperiode de sneeuwklokjes massaal de kopjes boven de sneeuw uitsteken en de krokussen kleurrijke tapijten vormen in bos en tuin zal de kasteeltuin tijdelijk ook door de week voor het publiek worden opengesteld. In de zomer zijn de openingstijden ruimer. Naar de site.


Makeblijde, Houten

In tuinenpark Makeblijde krijgen tuinontwerpers een experimenteel podium voor hun ideeën. De ontwerpers worden uitgenodigd op basis van eerder uitgevoerd werk en krijgen alle vrijheid om nieuwe ideeën uit te werken.

Het park en de tuinen kunt u bezoeken van 1 mei tot en met 30 september op maandag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.


Vlinders aan de Vliet, Leidschendam

In de 800 m2 grootte jungletuin fladderen honderden kleurige exotische vlinders tussen tropische planten en bloemen. Het regenwoud van Vlinders aan de Vliet herbergt tevens vele vogelsoorten en waterdieren. Ze zijn open van februari tot oktober, controleer de openingstijden op de website: Naar de site.


Museum Bisdom van Vliet, Haastrecht

In het museum kunt u een kijkje nemen in het huis van de oude regentenfamilie Bisdom van Vliet, met authentieke interieurs van rond 1900. De overtuin aan de andere kant van de weg is toegankelijk via een smeedijzeren hek. In deze wandeltuin ligt ook het grafmonument van de laatste bewoners. De overtuin is het hele jaar open en wordt onderhouden door de gemeente.

meer
Bezoek mijn tuin
23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant