Diversen

De trots van ... Ine Voormolen

Zomaar in januari dit jaar ontstond dit gesprek. Het werd het eerste interview voor deze pagina!

Ine Voormolen, echtgenote (getrouwd met Nico), moeder, trotse oma met een liefde voor tuinieren. Eigenlijk ontstond dat pas nadat ze door de verhuizing in 1989 in het bezit kwam van een grote tuin (± 3000 m²). De kinderen waren groter waardoor Ine meer tijd had om te tuinieren.

Doordat Ine aanvankelijk niet zoveel van tuinieren wist, is het veranderen van de tuin een periode van vallen en opstaan geworden. Met informatie, ingewonnen bij tuincentra, een lijst met plantennamen en hulp van een hovenier maar zonder plan werd in 1993 begonnen met de achtertuin. Door woekering en het spontaan verdwijnen van planten kreeg Ine meer behoefte aan plantenkennis.

Geïnspireerd door een lezing van Ruurd van Donkelaar van bureau Vis à vis voor Groei & Bloei werd daarna besloten de zijtuin en voortuin aan te pakken. Een tuinarchitect van het bureau heeft een tuinontwerp en een beplantingsplan gemaakt. Bij de beplanting is uitgegaan van ronde vormen, die aansloten bij de vormen van de achtertuin. Bij de voortuin is, op advies van het bureau, een overgang naar rechthoekige vormen gemaakt om de vorm van het huis terug te laten komen.

Het onderhoud doen Ine en Nico voornamelijk zelf. Hierbij is de rolverdeling dat Nico de bomen en hagen snoeit en het grote werk doet en Ine bezig is met de plantenverzorging.

Nico en Ine hebben een website van de tuin. Hierop zie je de beplanting van de tuin die voornamelijk bestaat uit vaste planten, bomen en heesters. De achtertuin is voornamelijk roze, lila en wit gekleurd, de hoofdkleuren van de voortuin zijn wit en geel.

Aan het eind van het interview heeft Ine nog wat goede tips:

  • accepteren dat bepaalde planten het niet naar de zin hebben; kan zijn dat ze op de verkeerde plaats of verkeerde grond staan; je kunt de natuur niet naar de hand zetten;
  • soms gaan planten dood doordat ongedierte in de grond zit; als voorbeeld vertelt Ine dat zij last van woelmuizen hebben gehad; nadat het probleem verholpen was, herstelden de planten zich;
  • Nico en Ine proberen milieubewust te werken door gebruik te maken van biologische mest.

Bent u ook nieuwsgierig aan de website van Ine en Nico, klik dan op: www.deijsselgaard.nl. Op deze website staan veel foto’s met plantennamen en beschrijvingen. Erg leuk, Ine.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915