Kijk .... mijn tuin! in IJsselstein

De hele week controleerde ik buienradar. Aanvankelijk waren de vooruitzichten vrij goed, maar in de loop van de week werden de vooruitzichten voor zaterdag 20 juni slechter. Vrijdagavond keek ik nogmaals. Hmm, de volgende dag is het Open Tuinen in IJsselstein en vanaf 11 uur ’s morgens trekken buien over het land en het zou in de loop van de dag slechter worden. Dit is toch geen zomer! In overleg met mijn groepsgenoten besloten we dat we vroeg met de tuinenroute zouden beginnen.

De volgende morgen ziet het weer er goed uit. Vol goede moed starten we om 11 uur. Volgens de routebeschrijving zijn twee tuinen in IJsselstein gelegen, de andere drie liggen buiten de Gemeente.

De eerste tuin die wij bezochten, was de tuin van de familie Van Bokhorst in IJsselstein. Hier werden we verwelkomd met koffie en hapjes. Bijzonder mooi was de muziek die door het nichtje op dwarsfluit werd gespeeld. Een warm welkom. In deze keurig verzorgde tuin viel op dat de scheiding werd gevormd door groenblijvende coniferen. In de tuin is veel eenjarige beplanting waardoor het een vrolijke uitstraling heeft. Bij de rozenboog is een rozenborder gemaakt waar een aantal prachtige rozen bloeien. En bij de vijver stond de trots van de heer Van Bokhorst: een prachtig beeld van Kees Verkade. De heer Van Bokhorst vertelde dat hij in een periode van drie jaar dit beeld een aantal keren is tegengekomen. Uiteindelijk, toen de gelegenheid is voordeed, heeft hij het gekocht.

De tweede tuin die wij bezochten, was de tuin van Sonja en Map van Maurik. Map vertelde dat de tuin zijn hobby. Oorspronkelijk is het huis door zijn vader gebouwd. Een aantal jaren geleden was hij in de gelegenheid het huis te kopen. Met veel liefde heeft hij zijn tuin tot een mooi paradijs gemaakt. Het valt op dat bij het ontwerp gebruik is gemaakt van strakke lijnen. De tuin is omgeven door diverse hagen die mooi gesnoeid zijn. De vijver past prachtig in dit geheel. De trots van Map is de olijfboom die in de voortuin staat.

De derde tuin was de tuin van Ine en Nico Voormolen. De tuin heeft door bomen een natuurlijke uitstraling. De werkzaamheden in de tuin worden zowel door Ine als Nico verricht. Diverse borders zijn op kleur ingedeeld. Verder is een rozentuin en een mooie vijver. Echt prachtig is de wilde bloemenweide met uitzicht op de Hollandse IJssel waar je in de verte boten ziet liggen. Je waant je op vakantie. Voor Nico is het uitzicht op de landerijen heel belangrijk. Hij geniet zichtbaar hiervan. Meer info over deze tuin zie je op de website van Ine en Nico: www.deijsselgaard.nl .

Het landhuis met de romantische tuin van Lidy en Toon Middendorp is een plaatje. Zij wonen hier ongeveer 25 jaar. De tuin is gelegen aan de Hollandse IJssel en is 1 ha groot. In ongeveer 22 jaar is de tuin omgetoverd tot een sfeervolle landelijke eigentijdse tuin met Engelse en Franse invloeden. Bijzonder mooi is de rozenboog met prachtig bloeiende rozen en clematissen. Lidy vertelde dat goede bemesting van de rozen niet alleen een sleutel is voor mooie bloei maar dat je hierdoor de kans op ziektes verminderd. De tuin wordt vaak gebruikt voor bruidrapportages. Iedere zaterdag in juni en juli is de tuin te bezichtigen. Meer info over deze tuin leest u op de website van Lidy en Toon Middendorp: www.hetakkerhuis.nl .

De laatste tuin die wij bezochten, was de tuin van Paula de Bruin. Paula vertelde dat zij eigenlijk uit Amsterdam komt. Het tuinieren heeft ze gezien bij familie in Friesland. Door een druk gezin had Paula aanvankelijk niet zoveel tijd om veel te tuinieren. Uiteindelijk is vanuit de wildernis rondom de boerderij een prachtige tuin ontstaan, niet volgens een plan maar geheel op gevoel. De 5000 m² grote tuin wordt helemaal door Paula onderhouden, op het snoeien van de fruitbomen en de grote haag aan de zijkant na. Paula is lid van de Tuinclub de Lopikerwaard. In augustus is tijdens de Open Tuinenroute van deze Tuinclub de tuin te bezichtigen. Meer info over de Tuinclub de Lopikerwaard leest u op: www.tuinclublopikerwaard.nl.

Om half vier zijn we klaar met de tuinenroute. Het voelde kouder aan dan vanmorgen, maar er was geen spat regen gevallen. Het was een leuke route waarbij wij overal gastvrij werden ontvangen. In onze omgeving zijn prachtige tuinen te bezichtigen.

ZIE OOK:

Het verslag van Impressie van een tuineigenaar en Opens external link in new windowhet fotoalbum

Het verslag van Kijk .... mijn tuin! in Nieuwegein en Opens external link in new windowhet fotoalbum

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915