Hoogeveen/de Wolden

Wilde planten: Klaver

Wilde planten.

Deze maand: Klaver (trifolium).

Vorige maand schreef ik al over mijn verbazing rond alle namen van wilde bloemen (daarvóór dus ‘onkruid’ geheten). Nu ga ik elke maand verder in op planten die tot dezelfde families behoren. Geen wetenschappelijke stukjes, maar puur wat ik in de natuur - en dan vooral met de IVN plantenwerkgroep - tegenkom.

Maar eerst even over vroeger: ik heb drie zussen en wij werden vaak het Klavertje Vier genoemd. We schelen allemaal 1,5 jaar en dan is het verschil ook niet zo groot. Klavertje vier heet Geluksklaver, omdat de vier blaadjes geloof, hoop, liefde en geluk symboliseren. Eigenlijk best leuk om bij het Gorter-Klavertje-Vier te horen dus.

Op Gardenista heb ik dit jaar een Geluksklaver in een pot gekocht, waar 2 van de 3 zussen ook bij waren. Puur toeval. Hoewel … toeval bestaat toch niet?

Bij de plantenwerkgroep hoorde ik dat Klaver in het Latijn Trifolium heet. Nu kon ik ook zonder klassieke talen bedenken dat tri het iets met drie te maken moest hebben: drie blaadjes. Maar toen kwam de vraag: “Is Geluksklaver, met zijn 4 blaadjes, dan wel een echte klaver?”. Het blijkt van niet. Naast klaver heb je namelijk klaverzuring, waar deze soort onder valt.

Nu dus over de echte Klaver. Iedereen kan zich wel een voorstelling maken van de Rode en Witte Klaver. Vroeger stonden de weilanden er vol mee. In de bermen, welke niet vaak gemaaid worden, kom je ze gelukkig nog steeds tegen. Zijn dit dan de enige Klaversoorten? Nee, want dan zou ik hier niet over schrijven!

Ze behoren tot de hele grote Vlinderbloemenfamilie, waarbinnen er alleen al 200 Klaversoorten zijn (over de hele wereld dan). Hiervan zien wij zo door het jaar heen ongeveer 10 soorten. Dit vind ik ook al heeeeel veeeeel; ik kende ze tot voor kort in ieder geval nog niet.

Ik zal jullie meenemen in deze Klaverwereld. Maar voordat ik de soorten ga noemen (en je kunt ze ook op de foto‘s zien) is me het volgende opgevallen. Als je denkt dat je al een heleboel namen weet, dan moet je er ook nog de woorden: Gewone-Moeras-Water-Klein-Groot-Smal-Ruw-Gestreept-Rode-Witte-Gele-Wilde- vóór gaan zetten om nog meer onderscheid te maken. Niet alleen bij Klaver overigens, maar dit maakt een onuitputtelijke lijst aan wilde plantennamen in het algemeen. Om het gemakkelijk te maken??

Welke Klaversoorten komen wij op onze struintochten tegen?

  • Rode klaver
  • Witte klaver
  • Basterd klaver
  • Inkarnaat klaver
  • Kleine klaver
  • Hopklaver
  • Gewone rolklaver
  • Wondklaver
  • Citroengele honingklaver
  • Bochtige klaver

Duizelt het je al?

Om dit te kunnen determineren moet je wel een aantal zaken weten.

Denk aan de vorm van het blad. De Kleine Klaver en de Hopklaver hebben wel beide gele bloemetjes, maar de groene bladeren zijn bij de Kleine rond en bij de Hop meer eivormig.

De Citroengele honingklaver heeft ook gele bloemetjes, maar die groeien meer in een aar-vorm. De Wond- en de Rolklaver hebben beide ook gele bloemen en grotere schermen, maar het blad ziet er totaal verschillend uit. Bij de Witte, Rode en Basterd Klaver let je vaak op de kleur. Die van de Basterdklaver is namelijk wat rozer. De Inkarnaat klaver kan daarentegen helderrode bloemen hebben en wordt vaak in de bermen ingezaaid.

Zoals je ziet zijn er soms maar kleine verschillen en dat maakt het determineren op zo’n wandelmiddag juist zo leuk en leerzaam. De één herkent dit en de ander weet weer dat. De echte plantenkenners zullen veel aanmerkingen hebben op dit stuk, maar als je op deze manier eens naar de bermen en velden gaat kijken, loop je met heel veel plezier rond; zeker als je de Klavers gaat herkennen.

De volgende keer stel ik de Boterbloem familie aan jullie voor. Op dit moment staan sommige velden ermee vol.

BG