Activiteiten & Actueel
TERUGBLIK 2019
 
Open Tuindag op 10 juni 2019

Open Tuin bij de familie van de Plas in Enschot
Het was tegen half elf toen we op Tweede Pinksterdag aankwamen bij de familie van de Plas. De eerste bezoekers kwamen tegelijk met ons aan. Jeanette en Aad waren er al helemaal klaar voor: de tuin zag er prachtig uit. Volop bloeiende planten, knusse zitplekjes, wat te koop gestelde brocante, de koffie en thee stonden al te wachten op alle gasten die zouden gaan komen.
De beide dochters, al lang uit huis, waren ingeschakeld om vandaag assistentie te verlenen. Met zijn vieren zorgden ze voor een heel ontspannen en gezellige sfeer. En die paste dan weer helemaal bij de tuin. Er kwamen deze dag maar liefst 139 bezoekers naar Enschot, met de fiets, de auto en zelfs te voet. En iedereen genoot van de tuin, van de gastvrijheid en van de praatjes die zich overal ontsponnen. Over de tuin, de planten en alle mogelijke andere dingen. Het was, ook dankzij het weer, maar vooral dankzij de inspanningen van de familie van de Plas een geweldige dag.
Dank jullie wel daarvoor! 
Ton van den Boom

Open Tuin bij De Theetuin Brandshof in Udenhout
Voor de landelijke Open Tuindag tijdens de Nationale Tuinweek werd Sjef van de Brand door het bestuur van Groei & Bloei benaderd voor de landelijke openstelling van theetuin rondom zijn boerderij aan de Slimstraat te Udenhout. Sjef van de Brand woont al jaren in deze boerderij waar hij ooit met zijn ouders leefde. In de loop der jaren heeft Sjef van de grote tuin die rondom deze boerderij ligt een prachtige theetuin gemaakt. Hij is dan ook erg trots op het resultaat en is er dag en nacht te vinden.
De tuin is een doolhof van paadjes en prachtige hoekjes met allerlei soorten planten, struiken en bomen. Middenin deze oase van natuur ligt een gezellige theetuin. De combinatie van nostalgische meubels, serviezen en leuke zitjes in en rondom de boerderij maken het af.
Sjef heeft lang in het verleden weleens meegewerkt voor Groei & Bloei en zijn tuin voor bezichtiging opengesteld. Dit keer wist hij niet wat hij ervan moest verwachten.
De openstelling van zijn tuin op 10 juni voor de leden van Groei & Bloei was een schot in de roos. Die dag kon hij zeker ruim 50 bezoekers met een lekker kopje thee tussen 11.00 en 15.00 uur ontvangen. De bezoekers raakten in zijn grote tuin niet uitgekeken. Zowel voor de leden van Groei & Bloei en voor Sjef van de Brand was het een zeer geslaagde dag, waar het zonnige weer goed aan meewerkte. Bedankt Sjef! 
Ria Romein

Zie voor foto's van de excursies en de activiteiten het Opens internal link in current windowfotoboek

 

Voorjaarsevent Goirle een groot succes

Op zaterdag 6 april vond het 2e Voorjaarsevenement plaats op het Heemerf De Schutsboom aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. Het event werd om 11.00 uur geopend met een korte toespraak van wethouder Bert Schellekens. Hierin benadrukte de wethouder het belang van de biodiversiteit in de gemeente en prees hij de samenwerking tussen de drie organiserende partijen, Groei & Bloei, de werkgroep Groener Goirle van het Bteam en de Kruidentuin van het Heem. Bezoekers werden bij de Groei & Bloei stand begroet door Ria Romein. Hierna konden zij de stands van verschillende organisaties bezoeken.
Bij het evenement kunnen bezoekers zaden en planten ruilen, waarbij met name de ruil van zaden goed liep. Ook was er van verschillende planten gratis zaad beschikbaar. Aan de ruilkraam werden allerlei tips uitgewisseld en konden Els van Amelsfoort en Kitty Kolen de bezoekers meer vertellen over de aangeboden planten en zaden. Veel bezoekers die geen zaden bij zich hadden gaven aan die zeker te zullen bewaren voor een volgende gelegenheid.
De kraam van de werkgroep Groener Goirle werd druk bezocht. De werkgroep deelde gratis insectenhotels uit, gemaakt door de bewoners van het Verpleeghuis St. Elisabeth. De wilde bijen maken zware tijden door, hebben een tekort aan nestgelegenheid en voedsel. Door insectenhotels uit te delen hebben de wilde bijen er weer 190 nestmogelijkheden bij gekregen. Tevens kregen de bezoekers een gratis zakje met zaad van wilde bloemen. Hierdoor krijgen de bijen ook weer wat voedselaanbod! Veel bezoekers namen tevens een kijkje in de kruidentuin, die er naast de oude veldschuur prachtig bij lag. Het is opvallend dat deze tuin zelfs voor geboren en getogen Goirlenaren een verrassende plek is die zij niet kennen. Het Verpleeghuis St. Elisabeth was aanwezig met producten die ze zelf gemaakt hadden, waaronder ook de vogelhuisjes die de bewoners gemaakt hadden voor de actie van Groener Goirle in 2018. Aan de kraam van Hobby Imkerij de Gôolse Bieje konden bezoekers hun vragen stellen aan imker Bart en was er veel belangstelling voor het Gools Goud, de lokale honing.
Cobi was in de ochtend om 04.00 uur opgestaan om het deeg klaar te maken voor de vele lekkernijen die ze bezoekers aanbood. Velen brachten een tweede bezoekje aan haar kraam! Ook de Naturentuin had veel tijd om de bezoekers meer te vertellen over bijen- en eetbare planten. Door de aanwezigheid van Gôolse Geheimen zijn er heel wat geheimen verteld en wisten zij de bezoekers enthousiast te maken om eens aan te sluiten bij een van hun vele wandelingen door Goirle. Deze zijn zeker niet alleen interessant voor Goirlenaren. Op het einde van de middag, toen zelfs de zon zich even liet zien, kwam de teller op bijna 300 bezoekers. We hebben jonge gezinnen en ervaren tuiniers mogen begroeten. Daarmee is het 2e Voorjaarsevenement een groot succes geworden.
Werkgroep Voorjaarsevenement, Bart Kobes

 

Winterwandeling Pierenberg – Galgenven Heukelom

Een heerlijk zonnetje, geen vorst, een mooie route en prima uitleg van de gids vormden de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde winterwandeling.
26 leden van Groei & Bloei verzamelden zich op zaterdag 19 januari rond half 2 bij café Mie Pieters in Heukelom. Onder leiding van IVN-gids Ad Smits begonnen we aan de winterwandeling. Via een wandelpad tussen de weilanden passeerden we een van de laatste bolakkers van de omgeving. Ad legde uit hoe die ontstaan was en vertelde ook dat het landschap er enkele honderden jaren geleden heel anders uitzag; geen weilanden, maar uitgestrekte heidevelden. Na een blik op de al bloeiende elzenstruiken en enkele bevroren trilzwammetjes bereikten we het bruggetje over de Voorste Stroom. Lekker met z’n allen de hangbrug laten schommelen, we voelden ons weer jong.
Na een fikse wandeling bereikten we het Galgenven. In deze omgeving werden vroeger misdadigers opgehangen onder grote publieke belangstelling. Het Galgenven is het grootste ven van de gemeente Oisterwijk. Het ven is niet zo diep, maar gevaarlijk voor zwemmers en schaatsers vanwege kwelwater met een constante temperatuur van 12 graden.
Na het passeren van de Pierenberg, de hoogste heuvel uit het gebied, keerden we terug naar Mie Pieters. Hier stond ons een heerlijke kop erwtensoep met roggenbrood te wachten.
De deelnemers waren enthousiast over de middag en keerden rond 4 uur met een tevreden gevoel huiswaarts.
Jan van Esch

TERUGBLIK 2018
Met de bus naar Meise, een boeiende beleving

Ontspannen en bij een aangename temperatuur laten 36 Groei & Bloeiers op 28 juni de omgeving van Plantentuin Meise op zich inwerken. Potten met verschillende bloeiende planten zoals begonia en agapanthus, kasteelvijvers, gazons met hier en daar een kunstwerk en lanen met heesters en bomen roepen bewondering op. “Die gleditsia heb ik nog nooit zo groot gezien”, verzucht een van hen.
Op de afgesproken tijd verzamelt het gezelschap zich voor een rondleiding door twee gidsen. Luc, een gepensioneerd leraar aan een tuinbouwschool en zijn vrouwelijke collega genieten zelf zichtbaar van de wandeling over het 92 ha grote terrein rond het 12-eeuwse kasteel Bouchout. ‘Een avonturenpad’, zo noemen zij de tocht door het Plantenpaleis, een enorm kassencomplex. Het is inderdaad bijzonder om te wandelen door een dichte waternevel in het ‘bergregenwoud’ met talloze epifyten of tussen mediterrane vruchtbomen, cactussen, varens met hun enorme ‘dennenkegels’, vleesetende planten en Victoriawaterlelies waarop soms baby’s gelegd worden om te fotograferen,. Het pronkstuk is de reuzenaaronskelk Colocasia gigantea, die net is uitgebloeid. “Deze bladeren gebruikte Adam om zich te bedekken”, grapt Luc, terwijl hij er bijna geheel achter schuilgaat. “Het duurt 11 tot 15 jaar voordat de eerste bloei plaatsvindt en die duurt maar 72 uur. Aan de nieuwe schutbladen is niet te zien wat er uit zal komen, een bloem of een nieuw blad. Het is mijn favoriet, maar de orchideeën vind ik ook prachtig.”
Al in 1798, toen België nog niet bestond, was er een botanische tuin op Frans grondgebied, die later wegens ruimtegebrek werd verplaatst. De tuinen zijn bedoeld om onderzoek te doen en bieden dan ook onderdak aan een groot aantal wetenschappers. Hier bevindt zich een zadenbank van de grootste verzameling boomachtigen ter wereld. De 18 meter hoge kassen uit 1958 worden momenteel grondig gerenoveerd, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de bijzondere collecties planten.
De tijd is te kort om ook alle buitenverzamelingen zoals coniferen, hortensia’s, rozen, rhododenrons, loofbomen en kruiden te zien, ook niet in het uur waarin ieder zich op eigen gelegenheid kan vermaken. Maar één grote trots midden in de uitgebreide, kleurig bloeiende vasteplantentuin mag in het verhaal niet ontbreken: de kas van Alphonse Balat uit ongeveer 1850, die als model heeft gediend voor de beroemde tropische kas in de koninklijke tuinen van Laken, met een kroon in top.
Genoeg ervaringen om bij te dragen aan de geweldige ambiance bij het diner in Terheijden!
Ineke Sinnema

Open Tuinendag in Tilburg, Nationale Tuinweek 2018

Tijdens de Nationale tuinweek, op 10 juni, waren net als de laatste jaren opnieuw een aantal tuinen te bezichtigen. Dit keer ging het om 4 tuinen die dicht bij elkaar liggen in het westelijk deel van Tilburg. De tuinen zijn heel verschillend van karakter. Groot, minder groot, van een echte stadstuin tot een bostuin, een verrassende ‘jungletuin’ en een tuin met veel fruitbomen en minstens net zo veel historie.
Op zaterdag 9 juni hebben we met alle deelnemers de tuinen bezocht, zodat ook zij de kans hadden bij hun collega’s de tuin te bekijken. De zondag van de open tuinendag was het prachtig weer zoals deze hele voorzomer. De schatting is dat er in totaal ongeveer 200 bezoekers waren. Hierbij tellen we dan ook de wandelaars mee die deelnamen aan een van de twee excursies langs monumentale bomen in de Oude Warande, georganiseerd door Stichting Stadsbomen Tilburg. De meeste mensen komen gericht naar de tuinen, maar er waren ook verschillende mensen die toevallig langs kwamen en het bordje ‘open tuin’ aan een hek zagen hangen en daardoor even afstapten.
Mensen bezochten meestal meerdere tuinen en het verschil in type tuinen leverde heel regelmatig leuke gesprekken op tussen tuinliefhebbers. Waar de een erg houdt van een tuin met veel bloemen valt de ander meer voor een tuin met veel schaduw en geheimzinnige hoekjes.
Wij willen als bestuur met deze dagen vooral mensen met dezelfde hobby eens bij elkaar laten kijken hoe zij het aanpakken en daarnaast geïnteresseerden die Groei & Bloei niet kennen kennis laten maken met de vereniging en natuurlijk met de verschillende kanten van een groenere tuin. Dat lijkt heel goed te lukken. Gezien het succes willen we dan ook zeker doorgaan met deze open tuinendag in juni. Mocht u nu heel enthousiast worden en denken: ik wil ook een keer mijn tuin open stellen, laat dat dan weten aan onze secretaris, Ton van den Boom. Wellicht zoeken we volgend jaar dan een aantal tuinen en eventueel een extra activiteit bij u in de omgeving.
Kitty Kolen

Een kijkje achter de haag

In een loods zijn enkele Poolse werknemers bezig om struiken machinaal op te potten en klaar te maken voor verzending. Zelfs op deze zaterdag 14 april, want klanten willen hun bestelling op tijd ontvangen. Helemaal achter op het terrein, in de buitenlucht, zijn enkele jongelui uit de omgeving van Udenhout jonge heesters aan het bemesten. “Ja, dit is een dynamisch bedrijf”, aldus onze gastheer Hans van Strijdhoven.

Bij aankomst op het adres De Kuil 27a in Udenhout is bijna niet te zien hoe groot het terrein achter het huis is. En dat is nog niet alles. In totaal omvat kwekerij Haag & Heg zo’n 40 hectare grond, zowel in eigendom als gehuurd, dichtbij of iets verder weg. Met iets meer dan 20 personeelsleden, op de administratie en in de kwekerij, runt Van Strijdhoven met veel passie zijn bedrijf. Over belangstelling van de bezoekende Groei & Bloei-leden heeft hij overigens ook niet te klagen. Bij de hartelijke ontvangst met koffie en koek vragen zij hem het hemd van het lijf. En met verbazing en bewondering bekijken zij tijdens de rondleiding de onafzienbare rijen gezonde planten in allerlei maten en soorten, van losse exemplaren tot complete kant-en-klaarhagen, zowel buiten als in enorme kassen. “Met een assortiment van 21 haagplanten ben ik inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in Europa. De meeste planten worden tegenwoordig online besteld en via een speciale methode verpakt en per vrachtwagen vervoerd naar hoveniersbedrijven en particulieren”, legt hij, wijzend op een aantal pallets, uit. Een van de aanwezigen noteert ijverig de plantennamen in een notitieboekje: viburnum, taxus, conifeer, hulst, beuk, buxus, klimop en nog veel meer. De Portugese laurier, een wintergroene struik met vrij smalle bladeren, heeft haar voorkeur. Hans van Strijdhoven: “De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe het kweken van haagplanten in zijn werk gaat. Uiteraard houden we rekening met de huidige milieuvoorschriften. Niet alleen gebruiken we zo natuurlijk mogelijke meststoffen, we recyclen ook het water.” Een gigantisch bassin is aangesloten op de beregening in de kassen, maar ook op een nieuw systeem van watergeven via slangen over de grond. De bezoekers zijn duidelijk onder de indruk van wat ze gezien hebben: “Een bijzondere ervaring!”
Ineke Sinnema

 

Voorjaarsevenement in Goirle, 17 maart

Was het zo dat deze dag in principe geteisterd werd door hindernissen, waarbij het weer de grootste spelbreker zou worden? ’s Morgens werd door de organisatoren al besloten om dit evenement toch in afgeslankte vorm te laten plaatsvinden. Dit omdat wij onze leden niet in de ‘kou’ wilden laten
staan. En koud was het die dag, de koudste ooit met ijzel, sneeuw en noordoosten wind, maar dat kon de echte diehards er niet van weerhouden om toch ons voorjaarsevenement van Groei & Bloei te bezoeken, dat die dag op de prachtige locatie van de Heemkundekring te Goirle werd gehouden. Niet in de open lucht en niet in de grote schuur, maar in de ambiance van de zogenaamde ‘Potstal’, een kleine locatie aan de achterzijde van het Heem, waar een
zaaltje werd omgetoverd in een adviespunt van de biodiversiteit en een tafel waar gratis zaden en plantjes ter beschikking werden gesteld. Els van de kruidentuin van het Heem gaf alle informatie over kruiden en zaden. Ook het biodiversiteitsteam met meerdere afgevaardigden gaven advies op tuingebied. De bezoekers wisselden, onder het genot van een warm kopje koffie en zelfgemaakte brownies door Cobi, met elkaar informatie uit over zaden en planten.
Ondanks de koude was het een geslaagde dag waarbij we een vijftigtal bezoekers ontvingen. Wij danken de medewerkers en het bestuur van het Heem voor hun gastvrijheid. Deze dag is het volgend jaar beslist voor herhaling vatbaar! 
Ria Romein

 

Winterwandeling Huis ter Heide (zaterdag 27 januari)

Waar staat Huis ter Heide en wat is de geschiedenis van het gebied? Waar stond die boerderij precies en hoe kun je dat nu nog zien? Wat is de functie van de runderen die in het gebied lopen? Op deze vragen en nog vele andere kregen we antwoord van onze gids Anton van der Galien.
Probeer zelf eens te ontdekken welke naaldbomen je tegenkomt aan de hand van plaatjes van de naalden en dennenappels? Aan de knoppen en de oververblijfselen van de bladeren en vruchten kun je zelf bomen leren herkennen. In tweetallen gingen we aan de slag en kwamen we tot leuke resultaten. Die activiteiten vonden plaats tijdens een heerlijke wandeling van ongeveer 7 km door het prachtige gebied tussen De Moer en Loon op Zand. De gevolgen van de laatste stormen waren nog goed zichtbaar, vooral in de naaldbossen. We wandelden met een groep van 25 personen over een lange, houten vlonder over het Leikeven en zagen zwanen en een enkele reiger. Op afstand zagen we de grote afvalbergen van De Spinder. In de loofbossen was het vrijwel windstil en hoorde je alleen de stemmen van de deelnemers die spontaan met elkaar in gesprek raakten.
Heeft Sint Joachimsmoer ook nog iets met De Moer te maken? Anton vertelde ons hoe dat nu precies zit. Na 2½ uur wandelen genoten we bij ’t Moaske van een kop koffie of thee met een heerlijk worstenbroodje en werd Anton bedankt voor zijn geweldige rondleiding. 
Jan van Esch 

 

TERUGBLIK 2017

Zie voor foto's van de excursies en de activiteiten het Opens internal link in current windowfotoboek

“Ons wensenlijstje is helemaal vervuld!”

Terugblik op het tuinbezoek van 8 juli aan De Vaartse Hof, door Ineke Sinnema
Ze maakten allebei een wensenlijstje toen ze terugkwamen van Rotterdam naar hun geboortestreek in Brabant. Een oud huis met een kelder, een hobbyschuur en een tuin van tenminste 1500 vierkante meter, daar waren Gerard en Maria Spapens het over eens. Het werd een boerderij in Dongen Vaart met een tuin van 4500 vierkante meter. Een inspiratiebron voor liefhebbers.
Terwijl de 15 bezoekers op het overdekte terras genieten van koffie met een eigengebakken notenkoek van Maria vertelt Gerard de ontstaansgeschiedenis van De Vaartse Hof. Het begon met een grote verzameling planten uit de oude tuin. Die vormen nu de ‘herinneringstuin’, met herinneringen aan dierbare mensen of plaatsen. Hoe het verder moest, daar kwamen ze ondanks de vele ideeën niet uit. Daarom riepen ze de hulp in van een tuinarchitect. “Ronde vormen wilden we hebben”, zegt Gerard, “en we moesten veel groter denken dan we gewend waren.”
Vanwege haar gezondheid laat Maria tegenwoordig de rondleidingen aan haar man over. “Plantennamen zijn niet mijn specialiteit”, laat hij weten, “maar voor Groei & Bloeiers zal dat geen probleem zijn.” Die uitdaging laten we natuurlijk niet aan ons voorbijgaan.
We wandelen langs frisgroene gazons, een enorme vijver vol planten en dierenleven, borders met gevarieerde heesters en planten in allerlei kleuren, een boomgaard met appels, peren, pruimen, noten en mispels, een kippenren, een moestuin, een kas met tomaten, komkommers en paprika’s en een bessenkooi die Gerard zelf heeft gebouwd. “De kleinkinderen krijgen vanaf hun vierde jaar een eigen moestuintje, met hun foto erbij. De jongste staat al te popelen”, aldus onze gastheer. Twee broers van Gerard exposeren beelden en vlinders van keramiek. Alles ziet er verzorgd uit. De tuin vraagt dan ook veel onderhoud, maar zo nodig is er hulp van een tuinman. In deze droge tijd pompt Gerard voor elke sproeibeurt zo’n 5 à 6 kuub water op.
De trots van Maria, een bakkersdochter, is de kruidentuin, aangelegd in de vorm van taartpunten met haagjes van Ilex en een moerbeiboom in het midden. Maria: “Ik gebruik de kruiden soms vers, maar gedroogd hebben ze vaak een sterkere smaak. Ik hang ze in een thee-ei in de soep.” De kelder staat vol met geweckte groenten en in het voormalige bakhuisje verkoopt ze potjes jam van onbespoten fruit uit eigen tuin. “Wecken doe ik in de oven, dan is het een fluitje van een cent en de jam maak ik met zo weinig mogelijk suiker. Helaas sluiten we de tuin na vijftien jaar voor groepen, maar dit blijf ik zeker doen!”   Ineke Sinnema

 

Open Tuinen weekend in Goirle 18 juni

De week van 11 tot 18 juni was weer de Nationale Tuinweek van Groei & Bloei. Ook dit jaar deed de afdeling Tilburg e.o. mee. Op zondag 18 juni waren er maar liefst 7 tuinen te bezoeken in het Centrum van Goirle. Het ging daarbij niet alleen om tuinen van particulieren maar ook om openbaar en semi-openbaar groen, zoals de tuin op het dak van het winkelcentrum de Hovel, waarbij vooral het prachtige sedumtapijt opviel.
In de biodiversiteitstuin werden rondleidingen verzorgd. Sommige bezoekers gaven aan de inrichting van de tuin beter te begrijpen en daardoor de tuin meer te gaan waarderen. In deze tuin vind je immers niet de gebruikelijke snoeivormen of aangeharkte paden. Door niveauverschillen en het verschralen van grond ontstaat een tuin met talloze wilde planten die je in een doorsneetuin niet vindt.
Verder was, zeker voor mensen van buiten Goirle, ook het Heemerf met de bijbehorende kruidentuin een verrassend mooie plek. Het was niet druk, maar de bezoekers genoten van deze dag. Deze dag krijgt dan ook op twee manieren een vervolg.
Bij de organisatie werkte Groei & Bloei samen met het biodiversiteitsteam in Goirle en de Heemkundige  kring. De samenwerking is goed bevallen en we denken er over om in de toekomst meer activiteiten gezamenlijk op te zetten, bijvoorbeeld een zaden- stekken- en plantenruilbeurs.
Verder willen we in de tuinweek van 2018 in een ander gedeelte van Tilburg opnieuw een tuinenroute organiseren. We denken daarbij aan de wijk Zorgvlied. Leden die in deze wijk wonen krijgen daar apart bericht over.   Kitty Kolen

 

LANDELIJKE TEGELACTIE G&B

Door Ria Romein (bestuurslid)
Op zaterdag 10 juni 2017 stonden Diana Verbrugh en Ria Romein van 10.00 tot 15.00 uur klaar met de kruidenplantjes nabij de toegangsdeur van het filiaal van Intratuin in Tilburg-zuid (Stappegoorweg). Door het personeel van Intratuin was al reclame gemaakt in de plaatselijke wijkkrant. Op het parkeerterrein hing een groot spandoek van G&B en ook langs de toegangspoort binnen hing een spandoek.
Binnenkomende klanten kregen van ons zoveel mogelijk foldertjes over de komende Nationale Tuinweek G&B, dit keer gehouden in Goirle en zakjes anijszaad en af en toe een nieuw tijdschrift van Groei&Bloei. Vooral de meegekomen kinderen waren verguld met een zakje zaad.
Er zijn 26 tegels (grote en kleine) meegebracht door de klanten die ieder twee kruidenplantjes mochten uitzoeken. Er ontstonden leuke gesprekken over het tuinieren en de tijd vloog om!

 

Op bezoek bij de Aspergeboerderij van Mieke en Piet van Iersel

(Vrijdag 19 mei) Van elke asperge worden maar liefst 8 foto’s gemaakt. De sorteermachine verzamelt gegevens van iedere asperge over dikte, gaafheid, kleur e.d. om te zorgen dat de asperges in de juiste bak terecht komen. De computer vermeldt het aantal asperges per soort en het aantal kilo’s van iedere dag. In een moderne schilmachine worden de asperges van hun schilletje ontdaan. Wat een vooruitgang als je dat vergelijkt met het verhaal waar Mieke van Iersel de excursie mee begon. Zo’n 30 jaar geleden zag haar man Piet wel iets in het telen van asperges; steken vond hij leuk werk en hij was wel een buitenmens. Als een ware pionier begon hij asperges te telen. Tegenwoordig gaat het er om de vroegste en de beste asperges te telen. Mieke vertelde ons over de manier waarop de wortelstokken in de grond geplant worden, hoeveel jaren daar asperges van gestoken kunnen worden, hoe je kunt zorgen dat ze mooi wit blijven, hoe je de natuur kunt beïnvloeden door het gebruik van plastic zeil. Tijdens haar verhaal genoten we van een kop koffie of thee en een heerlijk stukje aspergetaart. Bij het bezoek aan het aspergeveld liet Piet zien hoe asperges gestoken worden en werden vele vragen beantwoord. We namen ook nog een kijkje bij de machines waarmee het land bewerkt wordt om te eindigen in het winkeltje, waar vele deelnemers nog wat lekkers voor thuis meenamen.    Jan van Esch

 

Bezoek aan Ambrosiushof 21 april

Enkele deelnemers hadden nog herinneringen aan de Ambrosiushoeve in Hilvarenbeek en wilden graag zien hoe deze was veranderd in de Ambrosiushof. Anderen waren benieuwd naar de prachtige bomen en planten die juist aan het begin van de lente zich van hun beste kant laten zien. Dat zorgde voor een enorme belangstelling. Helaas konden maar 35 aanmeldingen gehonoreerd worden en moesten we enkele mensen teleurstellen.
De tuin zag er inderdaad fantastisch uit al had de nachtvorst van de voorafgaande nacht zijn sporen achtergelaten. Zelfs in de kas was een vroeg uitgelopen druif volledig bevroren. Walter Tempels is een goed ondernemer en een enthousiast verteller We kregen uitleg over de opzet van de tuin en de wijze waarop dementerende bejaarden op de Ambrosiushof worden opgevangen. Veel vrijwilligers zijn hierbij betrokken. De tuin geeft een heel natuurlijk beeld met struiken en bomen gegroepeerd per soort. Bij iedere plant staat een bordje met uitleg over de naam, de leeftijd en de bloeitijd. Onkruid bestaat niet, want ieder plantje heeft zijn charmes. We zagen nog enkele jonge loten van de enige echte ‘linde van De Heuvel’ in Tilburg, een mistletoe en een beeld van het duivenvrouwtje Corke Vingerhoets. Haar as in hier uitgestrooid.
In de grote kas werd koffie en thee geschonken met een lekker stuk gebak. Er werden ervaringen uitgewisseld; een nieuw lid schreef zich in. Al met al een heerlijke middag in een erg mooie omgeving.   Jan van Esch

 

Bezoek champignonkwekerij de Brouwer

Op donderdag 16 maart bezochten ruim 25 mensen champignonkwekerij de Brouwer. Chris de Brouwer en zijn vrouw Marloes vertelden enthousiast over hun bedrijf en de teelt van champignons. Drie maal in de week wordt een cel gevuld. Hierdoor kan het bedrijf voorzien in een vrij constante aanvoer van champignons. Voor ons was het daardoor ook goed mogelijk om de verschillende fases van het teeltproces ook echt zien tijdens de rondleiding.
In elke cel staan 2 stellingen met 5 bedden boven elkaar. Op deze bedden komt een laag compost met daarbovenop een laagje dekaarde. Hierin gaat de schimmel (ook wel mycelium genoemd) groeien. In verschillende fasen van het proces krijgen de bedden verschillende hoeveelheden water en ook de temperatuur en luchtvochtigheid worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Van cel tot cel gaand konden we het proces goed volgen: van een pas ingerichte cel, het ontstaan van de eerste champignons tot cellen waarin volop geplukt werd voor een eerste vlucht en tenslotte de tweede vlucht. Deze hele cyclus duurt 5 weken waarna de cel leeggemaakt wordt en ontsmet met behulp van stoom. Hierna kan de hele cyclus weer opnieuw beginnen.
Voor de aanwezige bezoekers was dit een interessante excursie waarbij we goed konden zien wat er komt kijken bij de teelt van zo’n alledaags product.

 

 

TERUGBLIK 2016
Bezoek aan Sanders Pompoenen

Met een man of 14 waren we aanwezig bij de pompoenexcursie bij de firma Sanders in Sprang-Capelle. Sanders is een bevlogen kweker met enorm veel kennis over deze materie. Ze zijn op die plek een jaar of vijftig geleden begonnen met het kweken van pompoenen omdat er steeds meer vraag naar kwam. Dat was in de tijd dat Italiaanse en Turkse gastarbeiders zich hier vestigden, o.a. in de leerindustrie.

Vol enthousiasme vertelde Sanders over zijn bedrijfje en over de talloze pompoenen die er worden gekweekt. Als amateur-kok probeert hij alles zelf uit. Hij maakt soep, marmelade, chutney en vele andere gerechten. Hij weet dan ook precies wat smakelijk, zeer smakelijk of niet te pruimen is. In een traditionele, lage en tochtige kas was een heuse tentoonstelling ingericht van kakelverse en ook helemaal uitgedroogde vruchten. Een wonderlijke mengeling van soms heel fraaie producten, al dan niet door de tand des tijds aangevreten. Na afloop werd door sommige deelnemers nog gebruik gemaakt van de mogelijkheid om pompoenen of sierkalebassen, marmelade en een receptenboekje aan te schaffen in de winkel. Al bij al weer een geslaagde, interessante en leerzame activiteit.

Ton van den Boom

 

Bezoek aan de bijenhal op 17 september

Op zaterdag 17 september brachten we met 11 personen een bezoek aan de bijenhal in Alphen. Bij deze hal staan onder een overkapping ongeveer 20 bijenkasten. Ook is er een demonstratiekast te zien. We kregen voorlichting over de wondere wereld van de bijen en de manier waarop de imker hier gebruik van maakt. Bijen zijn essentieel voor de bevruchting van planten, zonder bijen wordt er geen voedsel geproduceerd. Enkele jaren geleden liep het aantal bijeen sterk terug, maar die teruggang lijkt nu weer wat tot staan gebracht.

Bijen kennen een strikte werkverdeling waarbij de werksters in de loop van hun leven verschillende taken op zich nemen. Het gaat dan om het voeren van de larven en de koningin, het verwerken van nectar tot honing, het bouwen van raten met was of het beschermen van het nest. De imker stuurt dit proces, hij kan bijvoorbeeld meer koninginnen produceren waardoor de bijen gestimuleerd worden om te zwermen waardoor er extra volken komen. Bijen produceren niet alleen honing maar ook was, koninginnegelei propolis en stuifmeel. Hierbij heeft de imker een sturende rol. Vrijwel alle bijenproducten zijn niet alleen lekker, maar werken heel goed bij allergieklachten of te weinig energie. Bij de bijenhal zijn de meeste van deze producten ook te koop. Tijdens de boeiende en enthousiaste inleiding was er ook gelegenheid om vragen te beantwoorden waar dan ook volop gebruik van werd gemaakt. Na de inleiding werden ook de drachtplantentuin en de demonstratiekast nog bekeken.
Kitty Kolen

 

 EEN GESLAAGDE REIS NAAR TWEE GELDERSE TUINEN

14- juli 2016,
“Ik hoop dat jullie met elkaar een gezellige en leerzame dag hebben”, zegt ‘reisleider’ Jan van Esch in zijn welkomstwoordje in de bus. Dat die wens is uitgekomen blijkt later overduidelijk tijdens het driegangendiner. Gespreksstof is er genoeg na ons bezoek aan twee totaal verschillende tuinen: Ampies Berg in ’t Harde en D’Alde Coninckshof in Weurt. “Een mooie belevenis”, vinden de 46 deelnemers.

De zon komt net door de wolken als we aankomen in de tuin van Ampie Bouw. In de vijver vol karpers en steuren weerspiegelen zich ontelbare bloeiende planten in allerlei kleuren. Een bont schouwspel, afgewisseld met het groen van coniferen en taxussen. De bezoekers kijken hun ogen uit naar de waterpartijen en bruggetjes, de pergola’s met hanging baskets en de kunstig aangelegde stapelmuren en paden. We laten het tafereel op ons inwerken op een van de terrassen, onder het genot van koffie en de meegebrachte lunch. Dan beklimt een aantal van ons de trappen naar de door Ampie eigenhandig gebouwde berg van 15 meter hoog, om daar te genieten van het uitzicht. Aan alle kanten loopt het water in klaterende watervalletjes naar beneden. Ampie, een vitale zeventiger, geniet nog dagelijks van zijn levenswerk. “Kijk eens hoe mooi”, roept hij voortdurend uit. “Die paarse heliotropen en roze kattensnorren, gecombineerd met fuchsia’s, begonia’s en vlijtige liesjes!” Trots loopt hij rond, met een emmertje in de hand voor de uitgebloeide bloemen van de lila petunia’s. In zijn sappige dialect vertelt hij graag over zijn hobby. “In mijn tuin staan nu zo’n 1500 kuipplanten, die ’s winters allemaal naar binnen gaan. Alle eenjarigen stek ik zelf. Het voordeel is dat de kleuren die ik mooi vind precies zo terugkomen. Ik begin al in augustus. De eerste stekjes kweek ik met behulp van een elektrische deken op tot moederplanten. In januari ga ik verder en eind maart staan er 8500 plantjes in de kas. Het is elk jaar weer spannend, want als mijn planten worden aangetast door schimmels kan ik opnieuw beginnen.” Ampie (“eigenlijk heet ik Jan-Hendrik”) wordt bij zijn werk geholpen door zijn vrouw Batje, die nu rustig zit te breien. “Zolang we gezond blijven, gaan we gewoon door”, zegt ze lachend. Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap begon Ampie 52 jaar geleden met de aanleg van zijn paradijsje op een kaal stuk grond achter zijn huis. In zijn achterhoofd leefde  het idee dat er een berg moest komen. Vrachtwagens vol stenen zijn daarvoor aangerukt, inclusief een spierwitte voor op de top. Verder is de tuin spontaan gegroeid. Een echt plan had hij niet.
Dat geldt niet voor Claudia Roskam, die ons samen met haar man Paul Schröder gastvrij ontvangt in D’Alde Coninckshof. Rond hun boerderij, gelegen aan een oude Romeinse weg, heeft zij een weiland van een hectare omgetoverd tot een tuin met weelderige borders op kleur. “Mijn tuin bestaat nu 16 jaar en ik heb hem volledig op papier ontworpen. Stapje voor stapje heb ik mijn plannen gerealiseerd zoals ik ze voor ogen had”, vertelt Claudia. “De rivierklei, aangevoerd door de Waal die vlakbij stroomt, is een vruchtbare basis.”Vol enthousiasme geeft ze een rondleiding langs de witte, de paars/violette, de oranje/blauwe, de rode, de roze, de chocoladekleurige en de zilveren tuin. In de gele tuin zijn verschillende hemerocallissen geplant, waarvan er een door de kweker zelfs naar Claudia is vernoemd. De geknipte hagen vormen de coulissen tussen de tuinkamers. Zelfs de zitjes passen helemaal in de omgeving. We treffen de pony’s Dolly en Dot aan, rollebollend en grazend in een weitje, omgeven door schrikdraad omdat ze de ‘omgelegde heg’ van meidoorns zo lekker vinden. Claudia houdt van bomen met een verhaal. Zo toont zij ons de Paulownia, die op Koningsdag bloeit. Deze is genoemd naar Anna Paulowna, de vrouw van de voor Tilburgers welbekende koning Willem II. Verder zien we de Sequoia, die zo hoog kan worden als de Utrechtse Domtoren en de witte moerbei, waarvan de bladeren in China gebruikt worden voor het kweken van zijderupsen. En we ruiken aan de geurige bladeren van de kaneelboom en de pindakaasboom. In een geheimzinnig donker dennenbosje ontdekken we een zeldzame paddenstoel. “Pas op voor ons sperwernest”, waarschuwt Claudia. “We zijn daar erg trots op en we willen de vogels niet storen!” De paddenpoel, de grassentuin, de hostatuin, de berceau, de doolhof en de wijngaard met veel verschillende druivenrassen, we komen tijd en ogen te kort om alles te bekijken. Toch staan we nog even stil op de ‘omarmplek’, in een kring rond een beeldje van twee figuurtjes uit een middeleeuwse sage: Er waren twee koningskinderen, zij hadden elkander zo lief; zij konden bij malkander niet komen, het water was veel te diep’. Een van ons kent de melodie van de Duitse versie en brengt die voor ons ten gehore. Een sprookjesachtig moment. Het is een van de vele bijzondere ervaringen waardoor we deze dag niet snel zullen vergeten.
Ineke Sinnema 

 

Winterse bomenpracht in een stadswijk (16 januari)

Het is warm en sfeervol in het Atelier van het Ru van Rossemhuis, de woon- en werkplaats voor (levens)kunstenaars eigenaresse Coby Loots serveert een kop snert en een sneetje roggebrood met katenspek. Dat smaakt prima na de bomenwandeling op 16 januari, de eerste ‘echte’ winterse dag van het seizoen, met een zonnetje en af en toe een natte sneeuwbui.
Bij de ingang van het vroegere bejaardenpension Mariëngaarde verzamelden zich ruim twee uur eerder zo’n 28 Groei & Bloeileden. Onder leiding van Joost Werkhoven van de Stichting Stadsbomen, vergezeld door groendocent Peter Smetsers, gaan zij op pad door de Tilburgse wijk Zorgvlied. Ook Pieter Kies en Henk van den Berg, twee deskundige medewandelaars, doen tijdens de tocht geregeld een waardevolle duit in het zakje, evenals bewoner Peter Keijzers. Deze stadswijk blijkt een bijzondere ontstaansgeschiedenis en een bewogen oorlogsverleden te hebben.
Op een door Joost meegebrachte tekening zien we hoe bijna 100 jaar geleden plannen zijn gemaakt voor een villapark rond een nieuw te bouwen complex van de Katholieke Leergangen, ontworpen door architect Jos Cuijpers. Door de teruglopende economie gingen die ambitieuze plannen niet door. De huidige wijk is gebouwd in de jaren ’30, maar de vorm van het allereerste ontwerp is nog te herkennen aan de ruime pleinen en straten en de particuliere tuinen. Ook de gevarieerde straatbeplanting dateert uit die tijd. Een aantal Amerikaanse eiken en enorme recht omhoog groeiende paardenkastanjes staat op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen. Joost Werkhoven wijst op een kastanjeboom met bruine vlekken waaruit een roodachtige vloeistof lekt. “Het is de bloedingsziekte die de bomen sinds een jaar of tien bedreigt. Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft uitgewezen dat het om een bacterie gaat die waarschijnlijk te bestrijden is, mits de gemeente er tijdig in investeert”, legt hij uit.
Onder een Prunus aan de Vierwindenlaan horen we het verhaal van twee Gleditsia’s of valse christusdoorns een stukje verderop. “Deze ‘Petrusboom’ en ‘Paulusboom’ heb ik persoonlijk opgekweekt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Petrus en Paulusparochie in 2005. Tien jaar later heb ik midden op het kerkplein ook nog een driestammige Gingko biloba geplant. Gelukkig doen ze het goed”, aldus Peter Smetsers.
Aan de Bredaseweg bezichtigen we vervolgens de landschappelijke tuin bij het rijksmonument Villa Mariënhof, in 1917 ontworpen door tuinarchitect Leonard Springer. Langs de brede toegangslanen staan indrukwekkende lindebomen en een uitbundig bloeiende Hamamelis en we kijken met bewondering naar de aanplant met veel verschillende kleuren, bladvormen en vruchten. “In de winter is de structuur van de bomen en heesters goed te zien, maar in andere seizoenen is ook veel te beleven. Hier staat bijvoorbeeld de oudste en mooiste Magnolia die ik ken”, aldus Joost Werkhoven. “De stam heeft een omtrek van 2 1/2 meter en hij bloeit fantastisch.”
Door tijdgebrek kunnen we op onze wandeling lang niet bij alle bezienswaardigheden stilstaan, maar vóór de soep nemen we toch nog een kijkje in de binnentuin van het voormalige Mariëngaarde met een paar unieke taxussen en een enorme eik. Zittend op de bank rond die boom zouden volgens Peter Keijzers best nog eens romances tussen bewoners kunnen ontstaan ...
Ineke Sinnema (Opens internal link in current windowzie ook de foto's)

 

TERUGBLIK 2015
Bezoek aan Hortensiakwekerij Forever&Ever in Elshout

Op zaterdag 20 juni brachten we een bezoek aan de hortensiakwekerij van Rob Jonkers in Elshout. Onder het genot van een kop koffie vertelde Rob ons de geschiedenis van het bedrijf dat in 1965 door zijn grootvader was gestart. Oorspronkelijk werd er groente van de koude grond geteeld, met daarnaast nog wat agrarische activiteiten. Het bedrijf werd overgenomen door de vader van Rob, Piet Jonkers. Daarna namen drie zonen van Piet het bedrijf weer over. Nadat twee broers het bedrijf verlieten, ging Rob alleen
verder. Uit zijn verhaal sprak vooral zijn ondernemerschap; niet bang zijn om te veranderen, experimenteren, tegenslagen kunnen verwerken en (zoals hij zelf zei) af en toe goed eigenwijs zijn. Dat heeft er voor gezorgd dat we te gast waren in een prachtig bedrijf, uitstekend georganiseerd, zuiver en milieubewust.
De hoofdtaak van het bedrijf is het telen van hortensia’s, die bloeien op het jonge hout. Het bedrijf mag als enige ter wereld de merknaam Forever&Ever voeren. Alle teelt vindt plaats in potten die buiten staan op een betonnen ondergrond en in de koude kas. De stekjes worden ingekocht en leveren ongeveer 2 jaar later een prachtige bloeiende struik op. In de winter verblijven de planten in een koeling bij een temperatuur van 1 graad. Ze verlaten de koeling in 10 opeenvolgende periodes van ongeveer 3 weken. Hierdoor kan het bedrijf bijna een half jaar bloeiende struiken aanbieden, die over de gehele wereld verkocht worden. Naast hortensia’s worden andere planten geteeld, om niet geheel afhankelijk te zijn van de hortensia. Ook wordt onderzoek gedaan naar uitbreiding in enkele andere Europese landen. Vincent van Rijsewijk is onder andere hierbij zijn adviseur. Vincent vulde Rob regelmatig aan en gaf ons meer inzicht in de gehele bedrijfstak. Na afloop dankten we Rob voor de mogelijkheid zijn bedrijf te bezoeken en zijn heldere uiteenzetting. De aanwezige leden maakten gretig van de gelegenheid gebruik een mooie Forever&Ever hortensia te kopen voor maar € 10,-. In sommige gevallen een leuk cadeautje voor vaderdag. Jan van Esch

 

‘Natuurlijk Tomaat’, een vruchtbare middag in Dongen

De kilo’s tomaten, de potten tomatensaus, -soep, -chutney, -jam en zoetzure tomaatjes gaan grif over de toonbank aan het einde van ons bezoek aan ‘Natuurlijk Tomaat’ op 29 mei. Die zijn dan ook zeer in de smaak gevallen tijdens de proeverij. Onze gastvrouw Henriëtte van den Hoek is een bezige bij. Naast het bereiden en verkopen van al deze producten en het organiseren van bijvoorbeeld kookworkshops verzorgt zij rondleidingen aan schoolkinderen en andere belangstellenden. Henriëtte onthaalt ons met koffie en thee in de ontvangstruimte annex keuken. Op tafel staan schaaltjes met drie soorten vuurrode zoete tomaatjes, waarvan volop wordt gesnoept. Intussen vertelt zij over de ups en downs van de drie hectaren omvattende tomatenkwekerij. Het is niet altijd gemakkelijk om het hoofd boven water te houden, maar dankzij haar inzet en ideeën en de hulp van haar schoonouders, heeft zij het samen met haar man Alfons tot nu toe gered. Zo goed zelfs, dat er plannen zijn om volgend jaar de laatste stap te zetten naar een geheel biologische teelt van tomaten, komkommers en paprika’s. We wandelen door de smalle paadjes in de warme, geurende kassen met vruchten op ooghoogte en zien hoe veelomvattend en intensief het werk is. Het planten, dieven, opbinden, oogsten, selecteren en wegen van de tomaten gebeurt allemaal handmatig. Voor de bestuiving vliegen er hommels rond, voor de bestrijding van plagen sluipwespen. Het water wordt gefilterd en hergebruikt en het plantaardige afval gecomposteerd. “Niets gaat hier verloren”, aldus een trotse Henriëtte.
“Dat is hard werken” en “Je staat er niet altijd bij stil wat erbij komt kijken”, zijn veel gehoorde reacties. Bij de twintig deelnemers blijkt deze excursie ‘in goede aarde’ gevallen te zijn. Hopelijk tot ziens bij de volgende! Ineke Sinnema

 

ZNKB 2015 VOOR AMATEURS in Asten

Het was weer een hele bijzondere en bloemrijke dag op 18 apri. Zoveel bloemschiksters en bloemschikkers van verschillende afdelingen van Groei & Bloei uit Zeeland,
Limburg en Noord Brabant, die deelnamen aan dit evenement. Zo veel prachtige bloemen werden aangevoerd, een kleurrijk spektakel. Een beetje spanning heerste er wel, want het blijft een bloemschikwedstrijd…
Dit jaar was het thema ‘Vincent van Gogh’, dus zonnebloemen en schilderijen en natuurlijk aardappels, in alle kleuren. Ze werden verwerkt in de gemaakte bloemstukken, een lust
voor het oog en het is steeds weer een uitdaging om er iets bijzonders van te maken! Helaas voor de drie deelnemers van onze afdeling dit jaar geen prijs. Wel een hele leuke
dag met allemaal bloemenliefhebbers en dat schept een band!
BLOEMSCHIKKEN IS LEUK
BLOEMSCHIKKEN IS TRENDY
IEDEREEN KAN HET LEREN !!!
Kijk voor meer info over de bloemschikcursus

 

Lezing Piet Jonkers tijdens jaarvergadering 

Na het formele gedeelte van de jaarvergadering op woensdag 25 februari gaf Piet Jonkers een presentatie over ‘Petit Veggie’. Piet had voor deze avond een powerpointpresentatie gemaakt. Hij liet de aanwezigen zien hoe het mogelijk is diverse soorten groenten te kweken op een balkon, in potten of in de volle grond. Het gaat hierbij om kleine vormen van Hollandse groeten. Sla, waarvan je de blaadjes vanaf de onderkant meerdere keren kunt plukken. Bloemkooltjes, waar naast de ‘hoofdkool’ nog diverse kleinere kooltjes groeien. Het lijkt een nieuwe ontwikkeling te worden op het gebied van de teelt van kleine groenten.
Piet vertelde waar zijn ideeën vandaan kwamen en hoeveel onderzoek er de laatste jaren door hem verricht is. Het is nu de bedoeling de producten op de markt te gaan brengen. Het was voor de deelnemers een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de wijze waarop nieuwe ontwikkelingen op gebied van groenteteelt vorm krijgen. Als toegift liet Piet nog een aantal foto’s zien van ware kunstwerkjes die gemaakt waren van groente en fruit, een soort ‘houtsnijwerkjes’ in mini-formaat. In juni brengen we een bezoek aan de hortensiakwekerij van zijn zonen in Elshout, waar 'FOREVER&EVER'-hortensia’s gekweekt worden.

 

Bezoek aan Capi Europe

Op woensdagavond 11 maart brachten maar liefst 35 leden van Groei & Bloei een bezoek aan Capi Europe. We werden gastvrij ontvangen met koffie, thee en iets lekkers. Er waren 6 medewerkers aanwezig om ons een aangenaam verblijf te bezorgen.
Na een korte inleiding van Maartje Mutsaers werden we rondgeleid in twee groepen. We bezochten de showroom met allerlei soorten sierlijke potten en andere materialen. Daarna kwamen we in een enorm magazijn, waar producten klaarstonden ter verzending. Het bezoek aan de productieafdeling was natuurlijk het hoogtepunt. Hier was te zien hoe met een viertal  machines potten vervaardigd worden. Twee personen houden toezicht. De potten worden daarna nog handmatig afgewerkt. Op de productieafdeling mochten, heel begrijpelijk, geen foto’s gemaakt worden. Andere foto’s kunt u op de website zien.
Op het einde van de avond kwam nog een verrassing. Alle aanwezigen ontvingen een flinke Capi Europe buitenpot met daarin een prachtige orchidee voor in de kamer. Capi Europe verkoopt zijn producten over de gehele wereld. In Nederland levert men aan vrijwel alle tuincentra en doe-het-zelf zaken. Er wordt niet verkocht aan particulieren.
De medewerkers van Capi Europe vonden het erg leuk om een keer mensen uit de naaste omgeving op bezoek te krijgen, omdat ze vooral gewend zijn aan zakelijke bezoekers.
Jan van Esch

 

 

TERUGBLIK 2014
NAAR VAN ROESSEL, VORMBOMEN

Op zaterdagochtend 8 oktober kwamen 17 personen naar De Brem in Berkel-Enschot. We werden ontvangen door Cees van Roessel die buiten al vertelde over De Brem, een van de oudste buurtschappen uit de omgeving. Het buurtschap is zoveel mogelijk intact gehouden. Binnengekomen werden we getrakteerd op koffie of thee met een heerlijke plak peperkoek met boter. Zoon Thijs vertelde over het ontstaan van het bedrijf en samen met Cees beantwoordde hij de vragen van de enthousiaste deelnemers.
Bomen kweken is ver vooruit zien. Wat zal de mode over acht tot tien jaar zijn? Cees kijkt veel naar ontwikkelingen in de architectuur en probeert daar bij aan te sluiten.
Meestal lukt dat heel aardig; je hoopt steeds weer dat jouw idee een nieuwe trend wordt. Zo staan er een aantal door Cees ontwikkelde ‘blokvormen’ in de tuin van Madonna in
Londen.
Tijdens de rondleiding in de kwekerij werden we verrast door diverse soorten en vormen. Om bomen goed te kunnen vormen heb je snel groeiende soorten nodig. Wij zagen alleen de grotere bomen; op een ander deel van de kwekerij worden kleine boompjes opgekweekt. Meestal duurt het wel een jaar of acht voordat bomen verkocht worden; ze zijn dan al twee of drie keer verplant.
Cees liet ons twee lange rijen met oude Conference (peren) zien die vooral door hun vorm uniek zijn. De peren smaakten trouwens heerlijk. Ook kwamen we langs de kiespijnboom
waarvan de besjes je hele mond kunnen verdoven. We zagen ook bomen waar grote stenen ingelegd waren die daar volledig in vergroeien. ‘De swing’ is een nieuw product, een boom met een volledig gebogen stam. De specialisten onder de deelnemers kwamen volop aan hun trekken en wisselden vele Latijnse namen van bomen en varianten uit.
We hebben allemaal enorm genoten van deze geweldige excursie. Dank aan Cees en Thijs van Roessel voor hun gastvrijheid en de interessante uitleg. Op deze website vind je de foto’s van dit bezoek en ons bezoek aan de dahliavereniging Rosa van Lima in Vught.
Jan van Esch

 

Midzomerfair @ Zintuinen, Esbeek


De Nationale Tuinweek, georganiseerd door Groei & Bloei, is bij Zintuinen afgesloten met een Midzomerfair. De fair, die voor de eerste keer werd gehouden, was een groot succes! De verschillende standhouders met hun zomerse producten, de enthousiaste bezoekers op zaterdag en zondag en het mooie weer maakten het tot een bijzondere gebeurtenis.
Vanuit de afdeling Tilburg van Groei & Bloei was een stand ingericht en werden er op zaterdag bloemstukjes gemaakt, die op zondag in de verkoop gingen. Ook kregen geïnteresseerde leden van Groei & Bloei op zaterdagochtend een rondleiding door de tuinen.
De standhouders hadden ieder een mooi plek in de diverse tuinen van Zintuinen, zodanig dat de tuin goed zichtbaar bleef.
Voor eten en drinken zorgden de dames van La Trappe met een bierproeverij en in het Tuincafé konden de bezoekers genieten van een echte koffie van Tazza en een bijzondere thee van Kruiderij Koryne. Uiteraard waren er ook planten, groenteplanten en kruidenplanten te koop. Diverse kwekers uit de omgeving boden een mooie collectie aan.
We kijken met groot plezier op de Midzomerfair terug en hopelijk kunnen we deze activiteit een vervolg geven.
In de tussentijd blijft Zintuinen in de zomer open voor bezoekers om een kijkje te nemen in onder andere de rozentuin, de moestuin en de blauwe border. Uiteraard kunt u op het terras genieten van een kopje koffie en voordat u weggaat nog even een blik werpen op de brocante.
Voor openingstijden kijken op www.zintuinen.nl. Wij zien u graag terug!!!
Anneke de Rooij

 

TERUGBLIK 2013

 

Naturentuin van Anneke Scholten 11 mei

Op zaterdag 11 mei hebben we een bezoek gebracht aan de Naturentuin van Anneke Scholten.De regen die ons die dag vergezelde heeft ons niet weerhouden om onder leiding van Anneke de tuin te bekijken.Hoewel de tuin qua oppervlak niet heel groot is, is er enorm veel te zien. Met name de wijze waarop de tuin is opgezet, de verschillende hoekjes die er zijn aangebracht als ook de diversiteit aan materialen en planten, zorgden ervoor dat ons bezoek toch al gauw 2 uur duurde.
Na de rondleiding kon je nog even zelf wat dichterbij gaan bekijken en was er ook de mogelijkheid om zaden en wat plantjes te kopen. Sommigen werden zelfs ter plekke uit de grond gestoken. De zelfgebakken lavendelcake die wij bij de aanvang bij onze koffie kregen, de persoonlijke en uitgebreide rondleiding die we hebben gehad en de nieuwsgierigheid naar een goed gevulde zomertuin, doet de verwachting voor ons volgende bezoek groeien. Wij kijken daarom ook uit naar ons volgende bezoek in september om te zien hoe de tuin zich heeft ontwikkeld.
Franka Zeebregts

1e deelname aan  de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Ondanks dat ik al enkele jaren lid ben van Groei & Bloei, was de workshop ‘voortuinen’ mijn eerste kennismaking met de afdeling naast het maandelijkse blad. Els deed daar een oproep voor de Zuid- Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken (ZNKB) en in een opwelling gaf ik mijzelf op. Het leek mij wel spannend om voor het blok gezet te worden en à la minuut te moeten presteren in iets wat tot op heden enkel een hobby voor mij was. Zoals vaker, kreeg ik gedurende de weken richting de ZNKB spijt van mijn actie. Zou het niet te serieus zijn, ben ik wel goed genoeg en wat als er alleen maar dames meedoen met veel meer ervaring? Nou mijn angst bleek compleet waar te zijn. Op ene Wim na, was ik de enige (jonge) man tussen een grote groep dames. De ene kwam met nog groter, mooier en meer materiaal binnen zetten dan de ander. Gelukkig wisten mijn mede-afdelingsgenoten (Els en Tonnie) mij gerust te stellen. Ik deed mee aan de beginnersklasse en mijn materiaal stond al klaar. Ik had twee uur de tijd om van de zeer diverse materialen een bloemstuk te maken waar ik achteraf eigenlijk best trots op was. De stukken werden door een jury beoordeeld en later die dag door Marcel van Dijk toegelicht. Marcel van Dijk is de eigenaar van Oogenlust Veldhoven waar we tussen de middag ook langs zijn gegaan.
Bij de prijsuitreiking was ik toch een heel stuk meer gespannen dan dat ik eerder dacht. Els won knap de tweede prijs in de ere klasse. Voor Tonnie helaas geen prijs. Ik zelf werd maar liefst vijfde in de beginnersklasse. Goed genoeg om eventueel volgend jaar automatisch in de A-klasse mee te mogen doen. Ondanks dat ik vooraf nogal lacherig over mijn deelname deed, vond ik het toch wel een hele gezellige en leerzame dag. Van het jurycommentaar heb ik veel op kunnen opsteken. Ik dacht dat mijn deelname eenmalig was, maar stiekem ben ik wel aan het nadenken welke bloemen ik in mijn tuin ga planten/zaaien om volgend jaar te plukken. Ben je nieuwsgierig of ik volgend jaar weer mee doe, schrijf jezelf gewoon een keertje in. Je hoeft dus blijkbaar geen natuurtalent te zijn.
Komend jaar zijn de ZNKB in Waalwijk. Misschien komen we elkaar daar wel tegen?
Ralph van Asten

Bezoek Kerkhovense Molen op 23 maart

Zaterdag 23 maart hebben we een bezoek gebracht aan de Kerkhovense Molen in Oisterwijk. Molenaar Jan Scheirs heeft ons door de gehele molen geleid, veel laten zien en veel verteld over het verleden en heden van deze molen. De rondleiding die eigenlijk 1 uur zou duren werd uiteindelijk 2 uur maar het was erg interessant. Op de foto's (zie het fotoboek op deze site) kun je ook hier iets van terug zien. Het bezoek aan de molen was zeker de moeite waard!

 


TERUGBLIK 2012 
Kerstworkshop 12 december 2012, een impressie

Een leuke avond staat ons te wachten,
bloemschikken, een kerststuk maken.
Om 19.00 uur werden we verwacht.
De spullen lagen al klaar.
Els Verhoeven had een voorbeeld gemaakt
en stap voor stap voorgedaan.
's Avonds gingen we met een pracht kerststuk naar huis.
Corrie Mastenbroek en Nini Michels

 

Kerstworkshop (2)

Het was een geweldige avond, met 23 deelnemers. Het was een hele leuke groep. Ook veel niet-leden waren aanwezig. Er werd hard gewerkt en lekker gesnoept van de hapjes en de drankjes met Joke van Gorkum als gastvrouw. Els van de Ven leidde de workshop, zij gaf de mensen ook de mogelijkheid om hun werkstuk naar eigen smaak vorm te geven. Andere jaren zijn we om half 10 opgeruimd en nu moesten we ons haasten om om half 11 de deur uit te gaan met alles netjes geveegd, de tafels schoon en de keuken aan kant. Het was een mooie, gezellige, productieve en creatieve workshop. Dank aan alle mensen die dit weer mogelijk hebben gemaakt.

 

Amarylliskwekerij Hooijman

De doorsnee amaryllis is voor weinig geld te koop in de winkels. Maar tijdens de excursie van Groei & Bloei, op woensdag 28 november 2012 bij Kwekerij Hooijman in Vught, werd weer eens duidelijk hoeveel tijd en moeite het kost om zoveel moois met kerst in onze huizen te hebben staan. Een enthousiaste groep van ruim 35 personen werd ontvangen met koffie en iets lekkers en luisterde aandachtig naar de uitleg over de indeling van de kwekerij: perkgoed, snijhortensia’s en de amaryllis. De bollen worden geprepareerd voor de verkoop, de bloei is eind december en een tweede bloei later. Het was indrukwekkend te horen hoeveel handelingen zoals stomen, drogen en bevochtigen nodig zijn om een goede kwaliteit te leveren. Na veel vragen over bewaren en oppotten, maakten veel leden gebruik om in de zaak rond te snuffelen en te kopen. Een geslaagde excursie!

 

Zondag 30 september Bosmarkt Reeshofbos  

Het was een leuke dag. Er waren veel bezoekers en we hebben met kinderen bloemstukjes gemaakt tegen een kleine vergoeding. We hebben daarmee € 90,00 opgehaald voor het goede doel, Stichting Poels.

 


Zondag 7 oktober Fietstocht door Tilburgs Groen


De fietstocht is door te weinig aanmeldingen niet doorgegaan. Wel jammer dat er toch nog 4 mensen waren gekomen maar zich niet hadden aangemeld. Als er aanmelden bij een activiteit staat, moet u dat echt doen, want als er geen aanmeldingen zijn zeggen wij de activiteit af.

 


Woensdag 10 oktober Bloemschikdemonstratie ‘Moderne Biedermeier’


De demonstratie bloemschikken door Vivian Hopstaken was goed bezocht. De biedermeiers waren heel verrassend; alles wat je rond, op een halve bol maakt is uiteindelijk een biedermeier. Ons oud-bestuurslid Wil van Gorkum wist als veilingmeester de arrangementen weer te verkopen onder de aanwezigen. Eén werkstuk werd verloot. Er waren ongeveer 30 bezoekers, ook van afdeling Waalwijk waren dames aanwezig.
Zie foto boven: gebruikte materialen: bord, halve bol styropor, kranslint,kransje, hopranken, plat mos, malus appeltjes, craspedia en paarse clematis bloemen.Van de styropor (piepschuim) bol boven een stuk afsnijden. Dit moet u omwikkelen met groen kranslint, hierover worden hopranken gewikkeld. Een klein kransje van styropor of stro omwikkelen met plat mos, dit wordt vastgezet met krammen en over het geheel mag u nog een hoprank wikkelen.Daarna de malus appeltjes er in steken en kunt u de craspedia en paarse clematis bloemen er in verwerken.

 

 
Zondag 22 april bomenrondleiding met Joost Werkhoven

Ondanks het regenachtige weer, hebben we tussen de buien (en onweer) door een prachtige wandeling mogen maken onder de inspirerende leiding van Joost Werkhoven. We waren met 7 personen, allen Groei & Bloei leden.
Wat ik voorheen altijd als een saai bos heb gezien, blijkt heel wat bijzonderheden in zich te hebben, zoals bewust ontworpen lichtvalleien (stukken waar open plekken zijn gemaakt om licht en zon in het bos te krijgen). Ook de vijver hebben we vanuit diverse hoeken bekeken.
De sneeuwklokjesbomen bloeiden helaas nog niet, maar die zullen we niet meer vergeten! Er blijken heel wat bijzondere bomen te zien en te ruiken.
Lisette Sweep

 

Zaterdag 24 maart bezoek aan de Struisvogelfarm

Met 19 belangstellenden waren we op een winderige maar zonovergoten zaterdagmiddag te gast bij de Struisvogelfarm aan de Bleukweg in Tilburg. We werden ontvangen met koffie en thee en een witte struisvogeleierkoek, heel lekker! Aan de hand van enkele films werd ons het een en ander uitgelegd over de struisvogel. Een ei weegt ongeveer 2,5 kg (= 25 gewone eieren). Op deze farm worden de eieren gelegd en op een andere boerderij worden ze in de broedmachine uitgebroed. Een haan heeft 4 hennen en de hoofdhen beschermt het nest. Elke hen legt circa 7 eieren en dit 3 à 4 maal per broedseizoen. Van de struisvogel wordt van alles gebruikt: de eieren, het vlees, de veren en het leer (mooie tassen, portemonnees en jassen). Na de film en de uitleg zijn we bij de kooien en de weilanden gaan kijken. Dan merk je ook pas hoe groot ze zijn, 2 meter met gemak! Al met al een zeer geslaagde middag. We hebben nog even in de winkel gesnuffeld, de diverse artikelen gingen grif van de hand.
Christine van de Sande

Woensdag 18 januari 2012 lezing over Bonsai door de heer Bas Zegers

Een interessante bonsaiavond op 18 januari 2012.
De heer Bas Zegers van de Haarense Bonsai en Tuinbonsai vereniging liet ons op een inspirerende wijze weer hernieuwd kennis maken met de bonsai. Hij toonde ons de verschillende stijlen met mooie foto’s verduidelijkt. De relatie van bonsai met de natuur werd op een boeiende wijze verteld. De meegebrachte bonsai  en materialen verduidelijkte de presentatie.
Het kweken van een bonsai is een poging om natuurlijke boomvormen in miniatuur te scheppen. De technieken van die nodig zijn om een bonsai te kweken zijn door iedereen met groen vingers te leren. Maar duidelijk werd wel dat een bonsai voortdurende zorg nodig heeft. Ad Pijnenborg van de bonsaivereniging Moergestel was zo vriendelijk om een mooie collectie bonsai en potten te showen en uitleg te geven. Jammer was wel dat er een lage opkomst was, er waren vijf leden waren aanwezig.
Christine van de Sande  

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923