Rotterdam
bekijk online
Nieuwsbrief

Van de bestuurstafel

Beste Groei&Bloeiers,

De lezing over het Kralingse Bos in oktober trok veel publiek. Ook de wandeling in het Kralingse Bos op 25 november was snel volgeboekt. Maar Dik Vuik en Marius Huender hebben toegezegd dat ze in het voorjaar nog eens een wandeling willen begeleiden, als er weer blaadjes aan de bomen zitten.

Het bestuur is hard aan het werk om het programma voor 2023 rond te krijgen. Er staan busexcursies, wandelexcursies, workshops en interessante lezingen in de planning. Zo gauw we data zeker weten, kondigen we de activiteiten aan op de website.

In december is er weer een workshop voor bloemschikkers: een fleurige kerstkrans maken met Jacqueline Veltman. Geef je je op, dan hoor je van Marian Huyts hoe het vervoer samen wordt geregeld. En noteer nu al vast in je agenda voor het nieuwe jaar de nieuwjaarsreceptie: op zaterdagmiddag 14 januari 2023 na de boeiende lezing van de plantenveredelaar Margareth Hop.

Met groene groet,

Hanneke Willemsen, voorzitter

 


25 november - ‘Historische’ wandeling in het Kralingse Bos

Vrijdagmiddag 25 november gaan we op zoek naar sporen van de geschiedenis van het Kralingse Bos. De gidsen zijn Dik Vuik en Marius Huender, die ook de lezing in oktober hielden over de geschiedenis van het Kralingse Bos. Zie de website voor meer informatie.

Maximaal 15 personen, leden hebben voorrang. Deze activiteit is VOLGEBOEKT.


16 december - Workshop kerstkrans maken

Het wordt steeds vroeger donker, dus tijd om het binnen extra gezellig te maken! Dit jaar gaan we een Kerstkrans maken van natuurlijke materialen. Een krans om aan de deur te hangen met lichtjes erin of te gebruiken als tafelversiering, met een grote kaars in het midden. We gebruiken hierbij verschillende soorten mossen, dennenappels, eikeltjes, Physalis, bes, sinaasappelschijfjes etc. (Zie afbeelding)

Jacqueline Veltman -bijgestaan door Tosca en Wilma- leidt de workshop. Jacqueline is hovenier in Krimpen aan den IJssel en organiseert vaker workshops. (www.projecteninhetgroen.nl)

Kom je al in kerststemming? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Specials Groei & Bloei

Groei & Bloei brengt regelmatig specials uit. Dit zijn tijdschriften waarin de beste artikelen over een onderwerp bijeen zijn gebracht. Er zijn onder andere specials met als onderwerp, “de makkelijke tuin”, en “de heerlijke moestuin”. De nieuwste special “de plantentuin”  biedt uitgebreide informatie over het kiezen en combineren van planten.

Voor meer informatie: Groei & Bloei specials

 


14 januari - Nieuwjaarslezing “Een tuin voor het nieuwe klimaat”

Op zaterdag 14 januari ontvangen we je graag om 15.00 uur bij het Libanon Lyceum voor de nieuwjaarslezing. Een interessante lezing over 'een tuin voor het nieuwe klimaat'.

Zijn er geen hittegolven en recorddroogte, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer. Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden, maar wat zijn soorten die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte? Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn. Met de goede plantenkeus en met simpele tips voor het inrichten van de tuin is overlast te verminderen en werk te besparen. Beplantingsdeskundige Margareth Hop vertelt met veel voorbeelden over hoe dat eruit kan zien: een aantrekkelijke tuin, voorbereid op het nieuwe klimaat.

Na afloop klinken we op het nieuwe jaar met een drankje en een hapje.

Kom je ook gezellig? Klik hier voor meer informatie

 


Tips:

1. "Voedsel anders" 
Komende maand worden er op diverse plekken films vertoond over “voedsel anders”. Deels in en rond Rotterdam en op leuke locaties! Neem een kijkje, zou ik zeggen https://www.voedselanders.nl/programma-food-film-fest/

2. Groene Kerstmarkt op Trompenburg
Op 9, 10 en 11 december staat arboretum Trompenburg weer vol tenten en kraampjes met planten, kerstcadeautjes en lekkere dingen. Je kunt er ook kerstgroen kopen om je eigen kerstdecoratie te maken. En wij zijn er ook! Op zondag 11 december staan we met een Groei&Bloei-kraam op het voorplein. Zie voor tijden van de markt en meer info: https://trompenburg.nl/kerst/