Hoogeveen/de Wolden

Leven in de tuin in februari

Ach die arme krokusjes en sneeuwklokjes, die willen zo graag wat zon om de eerste insecten te kunnen lokken met stuifmeel en nectar. Het is ze niet gegund. Ik wil dat natuurlijk ook graag, want vruchtzetting betekent zaad dat zich kan verspreiden. Zo komen er steeds grotere plekken waar ze groeien en juist die grotere aantallen geeft een adembenemend effect. Gelukkig zijn sneeuwklokjes goed te delen en te verplaatsen, maar het is ook mooi als moeder natuur dat voor ons doet. 

Wat moeder natuur betreft, daarover las ik in Groei en Bloei een boeiend artikel. Ruig Wild. 
Een Deense ecoloog liet zijn tuin verwilderen en dat gaf een ongelooflijke groei van soorten planten en insecten. De aarde is een plek vol met prachtig leven, maar wij mensen nemen wel heel veel ruimte in beslag. We kunnen natuur meer ruimte geven, maar dat is maatschappelijk een complex gebeuren. Gelukkig kun je, als je in het bezit bent van een tuin, zelf heel wat doen. En alle tuinen samen bieden een enorm potentieel aan mogelijkheden. Zie: nrc.nl/dewildetuin

Bijvoorbeeld zorgen voor een beplanting die het gedurende het jaar rond nectar en stuifmeel geeft. Zorgen voor waardplanten voor vlinders. Er is een bomenplan: met het planten van een extra boom in iedere tuin nemen we veel koolstof uit de lucht. Bomen geven schuilplaatsen en voedsel aan vogels en insecten. Het blad van bomen en struiken zorgt voor een gezonde humuslaag. Die humuslaag zorgt weer voor een gezond bodemleven. 
En dan Ruig Wild. Nu is je hele tuin gecontroleerd laten verwilderen nogal een grote stap en dat past ook lang niet overal. Maar het kan ook op veel kleinere schaal. Meedoen aan het project betekent meedoen met onderzoek hoe via rewilding,  herwilderen, de biodiversiteit toeneemt. Het gaat als volgt: je zoekt in je gazon een stuk van 1 vierkante meter op, liefst wat zonnig. Daar doe je het hele jaar niets aan en dan kijk je wat er gebeurt. Welke planten komen er bij en welke insecten. Je wordt geholpen met het determineren. In Groei en Bloei lees je hoe je je op kunt geven om mee te doen. Je kunt ook een link vinden op onze eigen website, die heb ik gebruikt. Ik ben heel benieuwd.

Dat de natuur zonder deze plannen ook al druk bezig is in de tuin, zien we al weer duidelijk. Zoveel takken krijgen dikke blad- en bloesemknoppen. De gele kornoelje bloeit al; dat geldt ook voor de leverbloempjes en het longkruid. Nog even en dan komt er iedere dag nieuw blad, bloemen en bloesem bij. Zelfs als het veel regent.