Activiteiten & Actueel

Van de voorzitter

 

SEPTEMBER

Een mooi voorjaar en met plezier in de tuin! Dat was mijn wens bij het afsluiten van de tekst in het maartnummer. Met het voorjaar ging het wel goed, maar al snel werd het veel te warm en door gebrek aan regen ook nog droog. Als je dan moet aanzien hoe moeilijk de planten het hebben, is het plezier ver te zoeken. Eindelijk begon het vanaf begin augustus wat te regenen. Maar blijkbaar hebben de weergoden iets tegen ons, want wij moeten het doen met de restjes van elders in het land. Hoosbuien, daar zitten we ook niet op te wachten, maar als de grond wat vochtiger wordt kunnen we eens bekijken wat er aan planten en heesters te redden valt.

Het tuinevenement “Gardenista” dat gaat plaatsvinden op Kasteel Ophemert, van woensdag 15 mei tot en met zondag 19 mei 2019, gaat duidelijke vormen aannemen. Als voorbeeld wordt gekeken naar de "Chelsea Flowershow", dus het belooft veel te worden. En als Groei & Bloei weer meer bekend wordt, kan het aantal leden weer groeien en daar profiteren wij als afdeling ook weer van.


Volgens de weerkundigen zal het weer van dit jaar heel gewoon gaan worden, wat gevolgen zal hebben voor de bossen en de laanbomen. Aanplanten voor dat soort bomen doet men voor 60 jaar. Dat is de tijd die nodig is om in de bosbouw geschikt timmerhout te krijgen. Er  zijn onderzoekers die er van uit gaan dat in die tijd de temperatuur met 3 tot 4 graden zal stijgen. Dan wordt het te warm voor de meest gangbare bomen die nu nog worden aangeplant. De plataan kan wel de warmte aan, maar die wordt in Frankrijk aangetast door een micro-zwam. Er is hoop, er wordt gewerkt aan een vaccin dat nu uitgetest wordt.


"Bomen voor de toekomst" is mogelijk een onderwerp voor een lezing. Maar dan volgend jaar, want voor de komende maanden zijn de lezingen al vastgelegd:


25 september:     "Waarom groeit mijn plant niet? "

23 oktober:           "Natuurgeneeskunde "

27 november:        "Planten uit Iran ".

 

Bij elkaar genomen kunt u deze herfst weer heel wat kennis opdoen en maakt u zich nog geen zorgen over de droogte-schade, want de meeste planten zijn sterk.
Ik wens u, ondanks het verlies van bladkleuren, een mooie herfst!

 

 

 

meer

 

 

 

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant