Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland mei 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Het voorjaar lonkt al aardig, de activiteitenagenda is lekker vol en er is genoeg te doen in de tuin. De lezing van deze maand: twee natuurfotografen die hun passie met ons komen delen. Een must voor de natuurliefhebbers en natuurfotografen onder ons. Bent u na de lezing geïnspireerd geraakt dan kunt u meteen meedoen aan verschillende fotowedstrijden.
Veel foto’s van de Keukenhof in deze nieuwsbrief. Die zijn gemaakt tijdens het bezoek van een tuinclub. Mercedes behandelt het 2de punt uit het 10puntenplan van Groei &  Bloei en wij maken kennis met de favorieten van Froukje van Schaaf. Misschien zit daar wel onze nationale bloem tussen.

Bestuur

Onze vereniging bestaat uit een bestuur van 5 mensen en maar liefst 50 vrijwilligers. Deze grote groep vrijwilligers zorgt ervoor dat er binnen onze vereniging allemaal activiteiten kunnen worden uitgevoerd. Daar zijn wij heel blij mee en ontzettend trots op. Maar de uiteindelijke beslissingen en initiatieven komen bij het bestuur vandaan. In verband met ziek en zeer zijn wij nu toch echt naarstig op zoek naar versterking. Aarzel niet en neem contact met Mercedes Docter of Geno de By-Neuhuys.

De favoriet van Froukje

Een plantschepje van Annemarie om symbolisch mijn meest favoriete plant te schetsen. Mijn favoriet is niet echt één plant. Maar meer een groep planten die me intrigeren, namelijk planten die zomaar ergens opduiken waar ik ze niet verwacht.

In het eerste jaar van onze tuinaanleg op een eilandje in het Rijk der duizend eilanden in Langedijk heb ik een zakje bloemenzaad met éénjarigen uitgestrooid. Waardoor we dezelfde zomer nog een overvloed aan kleur in de tuin hadden van o.a. papaver, slaapmutsje, juffertje-in-het-groen, reseda en teunisbloem. Ook sommige aangeplante tweejarigen zaaiden zichzelf enthousiast uit, zoals toorts en vingerhoedskruid. Na verloop van tijd zijn deze planten echter verdwenen, doordat de vaste planten inmiddels het grootste deel van de bodem bedekken. Uit andere bron is de gele schijnpapaver in onze tuin komen aanwaaien, die kennelijk nog wel een plekje kan vinden.

Toch zijn er ook bij de vastere planten wel verrassende exemplaren. Mijn favoriet in deze tijd van het jaar is wel Anemone Blanda, een kleine soort anemoon die groeit uit een onooglijk bruin knolletje dat je de rest van het jaar nauwelijks kunt terugvinden en dat er momenteel voor zorgt dat een flink deel van de achtertuin helemaal blauw kleurt, zodra de zon erop schijnt. Naast blauwe Anemone Blanda staan er ook kleinere pollen witte en roze.
Ik heb ooit een paar zakjes met deze knolletjes gekocht en in de tuin gezet. De bloemen verschijnen in het voorjaar en van eind maart tot een flink eind in april bloeien ze overvloedig. Na de bloei blijft het blad over, maar dat sterft al snel af en verdwijnt na een tijdje weer helemaal. Waarschijnlijk verspreiden de knolletjes zich door de tuin via het normale tuinonderhoud, zoals wieden, schoffelen en verplanten van andere planten, waarbij ongemerkt sommige knolletjes worden verplaatst, wat dan het volgende voorjaar weer zichtbaar wordt in een nog groter blauw oppervlak.

Ik geef het schepje graag door aan Elly van der Laan

Lezing natuurlijke ontmoetingen vastgelegd

Op donderdag 11 mei 2023 zijn de natuurfotografen Lia Kok en Ben van Bokhove bij ons te gast en zullen ons laten genieten van hun natuurlijke ontmoetingen.

Natuurfotografie is voor Lia en Ben heel belangrijk, maar hun interesse beperkt zich niet tot enkel de foto. Door zich te verdiepen in hun onderwerpen proberen zij tot betere resultaten te komen. Om niets aan het toeval over te laten plannen zij hun fotoreizen altijd met grote precisie. Dat vergroot de kans op  mooie foto’s want kom je een paar dagen te laat, dan mis je misschien net dat mooie licht of is bijvoorbeeld de bloei van de blauwe boshyacinthen in het Belgische Hallerbos net over het hoogtepunt.

Tijdens een presentatie gaat het niet alleen om de fotografie, maar ook om het verhaal dat bij de foto's hoort. In dat verhaal komt de aandacht voor de onderwerpen het meest tot uiting. Het belooft weer een mooie inspirerende avond te worden en misschien zit er wel een tip voor u bij voor een leuk uitstapje.

De lezing wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo.
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Entree € 4,00 per persoon Gratis voor leden van Groei en Bloei

De perfecte (tuin)plaatjes

Ook dit jaar wordt er weer een fotowedstrijd door Groei & Bloei georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Leven in de tuin’. Leg het leven in jouw tuin, moestuin, balkon of gevel‐ of stadstuin vast en stuur je foto in. Fotograaf Martin van Lokven zal de drie winnende foto’s kiezen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek. De wedstrijd loopt van 15 mei t/m 13 juni 2023.

Nog een natuurfotowedstrijd met bijna hetzelfde thema: ‘Op welk insect zoomt u in?’ Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de postcodeloterij. Inzenden van uw mooiste insectenfoto kan t/m 31 mei 2023. Postcode Loterij | Nationale Natuurfotowedstrijd

Geen wedstrijd maar wel een hele eer is het om je foto in de Groei & Bloei-agenda voor 2024 terug te zien  Komt jouw foto erin, dan krijg je de agenda cadeau. Foto’s moeten voor 1 juni worden ingestuurd. Kijk voor alle voorwaarden op www.groei.nl

Plant- en stekmarkten in mei

Zaterdag 6 mei zijn wij met kramen vol plantjes en stekjes te vinden in de sprookjesachtige tuin van Kapitein Rommel in Castricum. Ingang Dorpsstraat tussen de nummers 10 en 12 of via de Stationsweg nabij nr 3 (bruggetje over). De markt is van 11.00-17.00 uur.

Onze jaarlijkse Voorjaarsmarkt vindt plaats op zaterdag 20 mei van 10.00 - 15.00  uur in de gezellige gastvrije tuin bij Theo en Hilda Roling aan de Kennemerstraatweg nr 662 in Heiloo. In de ochtenduren is er een orkest aan het reperteren.

Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, zijn wij deelnemer aan de Landgoedfair op landgoed Willibrord. Het adres is Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. De landgoedfair wordt gehouden van 11.00 17.00 uur.

Voor al deze markten geldt: wees er op tijd bij want de bijzondere plantjes zijn dan nog aanwezig en neem een doosje of tasje mee voor je aankopen.

Gierzwaluwen

Meestal rond Koningsdag hoor je het (ge-schrie) weer. Je hoort ze eerder dan dat je ze ziet. Eind april/begin mei komen de gierzwaluwen vanuit Afrika weer naar ons land om te broeden. Dat is ook het enige moment dat ze niet vliegen. De rest van hun leven brengen zij in de lucht door (ook parend en slapend). De eerste vier jaar van hun leven vliegen ze zelfs non-stop. En als je zoveel vliegt heb je geen pootjes nodig. Dat zijn ook meer lange nagels met haakjes om je vast te klemmen aan rotsen of muren. Net als zwaluwen bestaat het voedsel uit vliegende insecten waarbij zij in een oogopslag onderscheid kunnen maken tussen eetbare zweefvliegen of een met een angel uitgeruste bij. Gierzwaluwen schijnen per dag ongeveer 10.000 insecten te kunnen vangen. Eind augustus/begin september vliegen ze weer ruim 5.000km terug naar Afrika om te overwinteren. Ook de jonge gierzwaluwtjes kunnen deze afstand dan al aan.

Blauw tapijt in het Wildrijk

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als buitenplaats. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard, zo ook het Wildrijk. Het is een klein bos, goed voor een wandeling van een uurtje. In het voorjaar is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinthen. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. In de buurt van de boswachterswoning staan dan wilde witte narcissen te bloeien. In het najaar zijn er in Wildrijk veel paddenstoelen te vinden. 
Adres: Zeeweg, schuin tegenover het parkeerterrein in Sint Maartensvlotbrug

Op de foto: tureluur

Weidevogelexcursie

Zaterdag 29 april werd er door onze afdeling een excursie weidevogels georganiseerd. De zeer bevlogen Michel Mannes nam ons op de fiets mee langs weilanden gelegen langs De Die. Michel inventariseert en monitoort daar een weidegebiedje op de aanwezige weidevogels. De weilanden zijn eigendom van boer Brouwer de Koning die Michel toegang tot zijn perceel verleent. Hij zet kleine paaltjes bij nesten en verhip, vlakbij die paaltjes zien wij kleine kieviten lopen. Wat een dotjes. Zij hebben de ouders alleen nog nodig voor de warmte want vanaf dag 1 gaan deze pulletjes al op insectenjacht. De ouders waren die ochtend druk bezig met het verjagen van een kiekendief en buizerd.  Michel ging in het veld even checken bij een tureluur. Die zat nog op een nest en had er weer een ei bijgelegd. Wij zagen hazen spelen en er vloog zelfs een roerdomp langs. Het was een heerlijk uitje. Helaas gaat het slecht van de weidevogelstand en ook dit weidegebiedje wordt ingeperkt in verband met de afslag van de A9.

Op de foto hieronder klein hoefblad (Tussilago farfara L) een pionier op open, vochtige standplaatsen en voedselrijke bodems.Klein hoefblad is een overblijvende soort uit de Composietenfamilie of Asteraceae, die lange ondergrondse wortelstokken heeft, met soms meterslange uitlopers. Uit die wortelstokken komt vroeg in het voorjaar, vaak zelfs nog in de winter, een aantal bloemstelen te voorschijn. 

Compost uit het tienpuntenplan van Groei & Bloei

Punt 2 gaat over compost. Mercedes geeft een toelichting op dit onderwerp

Naast de bodem en structuur die de grond van nature heeft kunnen wij tuiniers ook heel veel toevoegen. Vanaf het ontstaan van kunstmest heeft het gebruik hiervan een grote vlucht genomen. Op arme gronden kon ineens veel voedsel worden verbouwd, nodig om een groeiend aantal mensen te voeden. Logische keuze destijds. 

Inmiddels weten we dat er ook nadelen aan kleven, het is daarom dat ik een lans wil breken voor een ander aspect van tuinieren. Als we nu eens minder fabrieken met kunstmest willen met alle uitstoot van dien. En als ook turf steken slecht is voor de uitstoot wat doen we dan wel voor onze planten??? . Lees het hele artikel op onze website

Nationale bloem

Wat wordt onze nationale bloem. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem: Oostenrijk de edelweiss, België de klaproos en Finland het lelietje-van-de-dalen. Nederland de tulp toch? Nee, het gaat hier om een bloem die geheel op eigen houtje in het wild groeit in Nederland.

Er wordt gestart met een longlist van 40 bloemen. Tot vrijdag 12 mei kunnen wij stemmen. In de uitzending van Vroege Vogels van zondag 14 mei wordt de shortlist bekend gemaakt en mogen wij opnieuw stemmen. Op 4 juni zijn alle stemmen geteld en wordt bekend gemaakt wat de nationale bloem van ons land is. Mis je een bepaalde bloem dan kan je deze tijdens het stemmen alsnog toevoegen https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/start-van-de-nationale-bloem-verkiezing

 

Maai mei niet

Ze duiken steeds meer op: de creatieve bordjes met het verzoek om een stukje openbaar gras niet te maaien. De stichting “Maai Mei Niet” wil saaie grasmatten omtoveren tot bijenoases vol bloemen. Deze actiehttps://www.maaimeinietnederland.nl/ begon in het Verenigd Koninkrijk (No Mow May) en daar werd al snel duidelijk dat er veel meer insecten werden aangetrokken. Belangrijk want in het algemeen loopt de biodiversiteit van vele planten en dierensoorten in Nederland achteruit. Tijdens de presentatie na afloop van onze Algemene ledenvergadering liet Jan Willem zien dat hij in zijn tuin ook een deel van het gras niet maait en wat dat, op een klein stukje, al oplevert.

Leuk weetje: de paardenbloem kan aan maar liefst 27 soorten solitaire bijen voedsel leveren. Er is zelfs een paardenbloembij.   https://www.wildebijen.nl/andrena_humilis.html

Keukenhof

Bloemententoonstelling en lentepark de Keukenhof is geopend tot en met 14 mei. De keukenhoftuinmannen hebben in de herfst 7 miljoen bloembollen geplant. Dat is allemaal met de hand gebeurd. Niet alleen buiten, maar ook binnen in de paviljoens zijn wekelijks wisselende bloemenshows te bewonderen. Er is een samenwerking met het Museum Kröller-Müller en 25 kunstenaar. Het een verstrekt het ander. Er wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag om zo drukte te verspreiden. De openingstijden zijn van 08.00 tot 19.30 uur.

Op de foto's hieronder Tulipa ‘Groei & Bloei 150’. Geno, Ineke en Louise hebben deze ingezonden.

Open Tuinen Weekenden

De open tuinenweekenden voor onze afdeling zijn bekend. Om alvast te noteren en naar uit te kijken. Van tevoren kunt u op onze website de adressen van de deelnemende tuinen vinden en wanneer ze open zijn. Niet alle tuinen zijn op en zaterdag en zondag open. Kom langs en geniet van al het moois en maak kennis met de tuineigenaren. 
10 & 11 juni Heiloo & Limmen                
17 & 18 juni Akersloot & Uitgeest           
24 & 25 juni Castricum                            
1 & 2 juli Heemskerk   

Op de foto hieronder een deel van de tuin van Jan-Willem en Louise die  een strook gras niet maaien en zich laten verrassen door wat er opkomt.                       

 

Flyeren

Hoe leuk hebben wij het met elkaar en wat voor mooie activiteiten en initiatieven worden er allemaal ondernomen. Dat hoeven wij u niet uit te leggen, daar maakt u zelf soms vaak en soms (te) weinig gebruik van. De tendens is echter dat ons ledenaantal langzaam daalt en dat vinden wij jammer. Daarom zijn wij hard aan het werk om er nieuwe leden bij te krijgen en u kunt ons daarbij helpen. Het plan is om een flyer te laten drukken (gratis) en dat deze dan door zoveel mogelijk enthousiaste mensen wordt verspreid/uitgereikt aan mensen waarvan u denkt: die wil mogelijk wel lid van Groei & Bloei worden. U hoeft iemand niet persoonlijk te kennen, u kunt het afgeven na eventueel een praatje te hebben gemaakt. Er is geen tijdslimiet. Het kan gedaan worden wanneer het u uitkomt.
Wij vragen best wel wat van u en gaan dit plan ook pas uitvoeren als er meerdere mensen zijn die dit met ons willen gaan oppakken. Kunnen wij op u rekenen? Laat het even weten. U kunt dit per mail aangeven aan onze PR: deby@telfortglasvezel.nl

Kijk- en luistertip

Programmamaker Rik van der Linden heeft een documentaireserie gemaakt: De verwonderaars. De verwonderaars, meestal amateuronderzoekers met een grote liefde voor een bepaald onderwerp, worden door Rik gevolgd.  Zij vertellen over hun passie en delen de liefde voor natuur met ons. Maar hun waarnemingen zijn ook heel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. De documentaires zijn een ode aan de burgerwetenschappers. Uit een van deze documentaires is de bioscoopfilm Onder het Maaiveld voortgevloeid. De documentaires zijn online te zien https://deverwonderaars.nl/afleveringen/

Op de foto een groene beukensnuitkever.

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. 

  • Keukenhof geopend t/m 14 mei Lisse
  • 30 april t/m 5 mei Bloemendagen Limmen
  • Zaterdag 6 mei 2023 Groenbeurs tuin Kapitein Rommel in Castricum
  • Donderdag 11 mei 2023 lezing Lia Kok en Ben van Bokhoven “Natuurlijke ontmoetingen”, Ter Coulsterkerk te Heiloo
  • Zaterdag 20 mei 2023 voorjaarsmarkt in de tuin van de familie Roling in Heiloo, Kennemerstraatweg 662
  • Top in de kop (TIDK) zaterdag 20 en zondag 21 mei www.topindekop.nl
  • Maandag 29 mei 2023 Lentefair op het Willibrordusterrein in Heiloo

Het jaargramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Mariet Bos, Geno de By, Mercedes Docter, Ineke Ooteman, Louise en Jan Willem Pondman, Froukje van der Schaaf en Pixabay.

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties