Floraal glas

Lezing door Koos Egtberts

Koos Egberts

Op woensdag 13 januari verraste Koos Egtberts ons met een prachtige presentatie over Floraal glas.

Doordat hij al jaren geïnteresseerd is in glas en zijn vrouw een vervent tuinierster is, is hij tot deze gecombineerde hobby gekomen. In zijn inleiding vertelde hij dat glas al heel lang bestaat: Het eerste glas werd 3000 jaar voor Chr. ontdekt tussen de Euphraat en de Tigris. Pas 100 jaar voor Chr. hebben de Romeinen het glasblazen uitgevonden.

Er zijn diverse grondstoffen nodig voor het maken van glas: zand, soda, kalk en as van verschillende planten zoals b.v. zeewier en varens. In plaats van soda wordt ook wel potas gebruikt. Dat ontstaat bij de verbranding van hout. Floraal glas is geïnspireerd door de natuur, met name door planten. Er zijn verschillende technieken om de planten op het glas aan te brengen.

Koos toonde ons beelden van press papiers, tegels, vazen, drinkglazen, kerstballen, glas in lood, cloches, Victoriaanse tafelstukken, Tiffany lampen en nog veel meer.

Of je het nu mooi vindt of niet, door deze voordracht krijg je bewondering voor de manier waarop floraal glas gemaakt wordt.

Opens external link in new windowKlik hier als u meer foto's over deze interessante lezing in het fotoalbum wilt zien.

Koos Egtberts is lid van verschillende verenigingen met betrekking tot glas zoals:

• De “Oude flesch”
  • Verzamelaar vereniging van bloembollenglazen