Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland juni 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Wij hebben een drukke maand achter de rug met een mooie presentatie van natuurfotografen, maar liefst markten, het vergroeningsproject van Mercedes en Jan-Willem en deelname aan de Waterdag in Heemskerk. Op het programma staan nu nog de Open Tuinenweekenden, te beginnen in het weekend van 10 & 11 juni in Heiloo en Limmen. De weekenden erop wordt dit gevolgd door respectievelijk Akersloot & Uitgeest, Castricum en Heemskerk. In de agenda staan de data. Ik heb er nu al zin in. Lekker op de fiets. Wij leren iemand een beetje kennen door ”het schepje”. In dit geval de favoriet van Elly van der Laan.

Dringende oproep voor bestuursleden!

Wegens ernstige gezondheidsproblemen heeft onze penningmeester, Cees Stam, zijn taken overgedragen aan onze interim-voorzitter Mercedes Docter. Voorlopig zal hij zijn taken niet kunnen uitvoeren.

Daarom zijn wij op zoek naar iemand met affiniteit met cijfers die deze taak, een relatief kleine boekhouding, op zich wil nemen. De incasso van de contributie wordt nl door "het hoofdkantoor" van Groei en Bloei uitgevoerd. De penningmeester maakt wel deel uit van ons dagelijks bestuur. 

En...nu we toch bezig zijn heeft Mariet Bos te kennen gegeven ons te gaan verlaten om, na het overlijden van haar man terug te keren naar haar roots in Limburg. Wij gaan haar node missen, maar u begrijpt dat er nog een gat valt in ons bestuur. Om de continuïteit van onze activiteiten te kunnen handhaven is het van groot belang ook deze plaats in het bestuur op te vullen. 

Bovendien is de positie van voorzitter ook nog steeds vacant, dus.............. aarzel niet en neem contact op met Geno de By (e-mail: deby@telfortglasvezel.nl of bel even 06-2046.8014) of Anke van Kruijssen ( e-mail: jipanda3@ziggo.nl of bel even 06-2044.2004).

De favoriet van Elly

Van Froukje kreeg ik het plantschepje doorgegeven.

Nu moet ik zeggen dat ik niet heel vaak iets met een schepje doe, maar dat ik wel enorm kan genieten van onze tuin. Wij wonen in het huis dat de oma van mijn man 96 jaar geleden liet bouwen. Toen wij er bijna 36 jaar geleden kwamen wonen, veranderden we weinig aan de indeling van de “ouderwetse” tuin, passend bij het huis.

De basis van de achtertuin is een grasveld met borders. De tuin ligt wat verdiept en via het trappetje kom je van het terras op het gras. Ons huis staat op een zandrug en het water zakt er makkelijk in weg. Dat bleek onder andere in 2014 toen de tuin helemaal onder water kwam te staan na een wolkbreuk: de volgende dag was alles weer bijna normaal.

Ik ben duidelijk meer een tuingenieter dan een tuinier. Van planten met een herinnering geniet ik het meest. Zoals het feit dat de hoornbloem in de gemetselde bak aan de rand van het terras er al was toen mijn man 4 jaar was. We hebben foto’s van hem op het trappetje ernaast.

Appelboom of Ginkgo?

Of de weerbarstige appelboom, die nadat hij geplant was één keer bloeide en appels gaf, daarna jááááren alleen maar blad liet zien, en sinds een paar jaar ineens weer uitbundig bloeit en appels geeft.

Heerlijk vind ik ook de – vast ontzettend oubollige – sedum die de tuinman er in 1987 inzette. En de super-bijvriendelijke cotoneaster tegen de muur van de schuur, van een stek uit de tuin van mijn schoonmoeder. 

Maar ja, ik moet een favoriet kiezen. Dan ga ik voor een bijzonder elegant boompje waar ik in 2006 een mini exemplaar van kreeg tijdens een happening op het werk. Ieder jaar verschijnen de knoppen en blaadjes weer zo ongeveer als laatste in de tuin. Maar hoe mooi zijn die bladeren! In Japan wordt de boom vereerd en de bladeren inspireren kunstenaars van vroeger en nu. Ik geniet van onze eigen ginkgo!

Het schepje geef ik graag door aan Jan Willem Pondman

Open Tuinen Weekenden

Er doen maar liefst zo'n 75 tuinen mee aan de Open Tuinen Weekenden van onze afdeling. Wat geweldig. De coördinatoren hebben weer hun best gedaan en een mooi aanbod aan tuinen verzameld. Natuurllijk zitten er bekende adressen bij, maar een tuin is in beweging en verandert ook steeds. Maar er zijn ook nieuwe pareltjes te bezoeken. Op de website staan de adressen van de deelnemers met een korte omschrijving van hun tuinen,. Er zijn zelfs al complete routes voor u uitgestippeld. De tuinen zijn te bezoeken van 11.00-16.00 uur. U wordt door de tuineigenaren van harte uitgenodigd om op hun openingsdag(en) op bezoek te komen. Kijk hier voor de deelnemers: https://midden-kennemerland.groei.nl/home

10 & 11 juni Heiloo & Limmen             
17 & 18 juni Akersloot & Uitgeest           
24 & 25 juni Castricum                            
1 & 2 juli Heemskerk   

De gelukkige moestuiner

Mijn ‘moestuin’ staat nu bijna helemaal vol en wat is nu mijn belangrijkste tuinklus? 
Watergeven!!  Elke dag ga ik met mijn gieters de tuin rond. Ik heb immers van alles gezaaid en geplant en ook de gelukkige tuinder moet aan de bak. Dus: ’tig’ keren met volle gieters de tuin op. Gelukkig heb ik een echte ouderwetse zwengelpomp op mijn tuin. Als ik de zwengel 11 keer op en neer haal is mijn gieter vol.  Helaas staat de kas met tomaten en diverse soorten komkommer helemaal achteraan: 30 meter van de pomp.

Daarnaast is ‘Schoffelen & Wieden’ ook de klus die steeds terugkeert. Ik ga dan op mijn knietjes met mijn schrepel haarscherp lang de rij met bietjes, worteltjes en gezaaide bloemen zoals Cosmos en Helianthus. De schrepel pakt al 90% van het onkruid. Blijft nog 10% over voor het echt handwerk: wieden. Je moet je natuurlijk wel kaarsrecht zaaien. Geen speelse kronkels in de rij worteltjes of bietjes. De schrepel is trouwens mijn favoriete gereedschap: Ik heb er drie: de breedtes verschillen. Tip: leuk kadootje voor je verjaardag 

De handvaten heb ik een gele kleur gegeven. Mijn pootschepje ook. Dan kan ik ze makkelijker vinden als ik na afloop de boel moet opruimen. Ik werk namelijk nogal chaotisch: ik pak een schrepel, even later de snoeischaar, dan een spitvork en vervolgens een pootschepje. U begrijpt het al. Dan ligt het gebruikte gereedschap her en der op de tuin en juist op dat moment belt mijn geliefde: “Wessel….kom je? Het eten staat klaar!” Het dilemma waar ik dan voor sta zal ik verder niet toelichten.

Wessel

Het Appeltern Plantenfestijn

In het weekend van 24 en 25 juni organiseert Appeltern voor het eerst het Plantenfestijn. Met 25 topkwekers, een noviteitenborder, een plantendokter en nog veel meer kan je daar terecht voor het nieuwste op het gebied van tuinplanten. Groei & Bloei krijgt daar ook ruim de gelegenheid om zich tijdens dit weekend te presenteren onder andere door het organiseren van inloopworpshops. Daarnaast wordt er door bekende arrangeurs op zaterdag en zondag een bloemschikdemonstratie gegeven om bezoekers te laten zien wat je allemaal met bloemen kunt doen.

Uitsluitend tijdens het Plantenfestijn krijgen Groei & Bloei leden een speciale korting: op vertoon van de ledenpas mag 1 persoon voor slechts €10 naar binnen. Overige gezinsleden of vrienden kunnen natuurlijk gebruik maken van de bon uit de Groei & Bloei kortingsgids. Deze bon geeft recht op 20% korting op de dan geldende entreeprijs, met een maximum van vier personen per bon. 
https://appeltern.nl/nl/park_bezoeken/

Dwergvleermuis

In Nederland komen maar liefst 18 soorten vleermuizen voor. De gewone dwergvleesmuis is de meest algemeen voorkomende vleermuissoort in Nederland. Ze houden van een menselijke omgeving. Zo schuilen ze vaak in gebouwen en jagen in tunen en parken. Het is ook een echt nachtdier, en laat zich pas zien na zonsondergang. Het is een kleine vleermuis met een gewicht van 3,5 tot 8 gram en een spanwijdte van 18 tot 24 centimeter. Van april tot half mei verlaten ze hun overwinteringsplek. De mannetjes verhuizen naar hun zomerverblijfplaatsen. De vrouwtjes gaan naar kraamverblijfplaatsen. De kraamgroepen bestaan uit tientallen tot wel honderden vrouwtjes. De paartijd van de gewone dwergvleermuis vindt in het najaar plaats. De volwassen vrouwtjes hebben inwendig de zaadcellen opgeslagen waardoor zij de bevruchting in het voorjaar (medio april, na de winterslaap) laten plaatsvinden.

Begin juni worden de jongen geboren. Een vrouwtje krijgt een jong per jaar. De jongen zijn tot circa half juli afhankelijk van de moeder. Het voedsel van gewone dwergvleermuizen bestaat uit kleine vliegende insecten. Ze eten voornamelijk muggen, schietmotten, maar ook haften, gaasvliegen, nachtvlinders en soms ook kevers. Vocht halen ze uit insecten en door te drinken bij vijvers.

Kort na zonsondergang beginnen de dwergvleermuizen aan hun jacht naar voedsel. In de schemering zie je van een vleermuis vaak niet meer dan het silhouet. Toch kun je alleen aan het silhouet soms al goed zien om welke soort het gaat. Let daarbij goed op de grootte van het dier. En ook op specifieke kenmerken, zoals de breedte van de vleugels, de grootte van de oren of de vorm van de staart. De Zoogdiervereniging heeft een handige herkenningskaart ontwikkeld met de 5 meest voorkomende soorten. herkenningskaart

Busreis naar tuinen in Brabant

Een tuin moet, net als degene die hem creëert geheimen en verrassingen in zich bergen.
Een tuin moet verborgen bronnen van genot bezitten,
en paden die je uitnodigen ze te volgen, ook als ze niet per se ergens naar toe gaan.
Want de paden kunnen je ook leiden naar iets onverwachts moois.

Op zaterdag 16 september hebben Helen en Armanda weer een mooie dagtocht voor ons georganiseerd. We bezoeken deze dag twee tuinen en een kwekerij. De eerste tuin die we bezoeken is “De Verwondering” van Arjan en Geertje van Dijk in Den Hout. Het tweede adres ligt in 's Gravenmoer waar we "De Tuynkamer" zullen bezoeken. Meer informatie over de tuinen die bezocht gaan worden , de vertrektijd en de kosten vindt u hier terug: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/dagtocht-naar. Wacht niet te lang met aanmelden. De bus is al redelijk gevuld. Er zijn nog 12 stoeltjes vrij. Aanmelden kan bij Armanda Mul: armandamul@hotmail.com. 

Jadevine

Wim en Ria Admiraal stuurde een foto in waarbij ik in eerste instantie dacht: dit is niet echt, het lijkt wel van plastic (en zo schijnt hij ook aan te voelen). Het is Jadevine (Strongylodon macrobotrys) komt voor op de Filipijnen. Deze plant is in 1996 opgekweekt uit zaad en bloeit in de Hortusbotanicus in Leiden. Waarom de bloemen zo’n bijzondere blauwgroene kleur hebben, is een mysterie voor de botanische wereld. Wel is bekend dat vleermuizen de bloemen in het wild bestuiven.

Waterdag

De gemeente Heemskerk had op zaterdag 20 mei 2023 voor de 2e keer de Waterdag georganiseerd. De dag duurde van 12.00 tot 16.00 uur. Met deze middag wil de gemeente haar inwoners bekend maken met de belangrijke functie van water in onze leefomgeving. De functie van water voor de stedelijke omgeving en de vele mogelijkheden om water op een goede en leuke manier op te vangen en te bergen.

De organisator, gemeente Heemskerk in samenwerking met C-Realist, had contact opgenomen met Groei en Bloei om te vragen of wij een waardevolle bijdrage konden leveren aan deze dag. Dit zou in eerste instantie gaan om een korte presentatie mogelijk in combinatie met een wandeling. Toen bleek dat de presentatie maar een uurtje zou duren, vond ik het zonde om mijn middag voor een uurtje te onderbreken. Na overleg met het bestuur en de organisatie van de Waterdag was de stand snel geregeld. Lees het verslag van Karin verder op onze website: https://midden-kennemerland.groei.nl/home

 

Huis in 't groen

Hoe mooi is het als je huis “in het groen” staat. En dan bedoelen we hier niet een bosrijke omgeving, maar een geveltuin. Een strook van circa anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel aan, punt 3 uit het tienpuntenplan van Groei & Bloei.

Een groene straat zorgt dat het water beter kan weglopen en vermindert hitteoverlast. En met het veranderende klimaat hebben we helaas met beide regelmatig te maken. Het mooie is dat er meestal geen vergunning nodig is voor een geveltuin op gemeentegrond, maar het is wel verstandig dit even van tevoren na te gaan in je gemeente. In de afgelopen jaren zijn in veel gemeenten al initiatieven genomen voor het aanleggen van geveltuinen. Ook in Heiloo waar Jan-Willem en Mercedes aan de slag zijn gegaan met het vergroenen van garagepleinen door het planten van klimplanten.

Klimmers
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin? Je kunt het simpel doen met een rijtje lavendel, maar als je los wilt gaan, kun je een grote diversiteit aan planten gebruiken zodat er het hele jaar wat te zien is. Je kunt ook “klimmers” nemen; als je niet zoveel ruimte hebt kun je klimroos gebruiken of vuurdoorn. Die vinden vogels geweldig. De foto hierbij is van het huis van onze secretaris Anke en haar man Jip. Lees hier meer over punt 3 uit het tienpuntenplan: https://groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/3-zorg-voor-minder-tegels-in-de-tuin

 

 

Meimarktmaand

Wat hebben wij het gezellig druk gehad de afgelopen maand: maar liefst 4 verkoopmomenten waarbij de kwekers er al vroeg waren om het materiaal te brengen en eind van de dag om het weer op te halen. In de tussentijd stond er ook steeds weer een prima verkoop/adviesteam klaar. De plantjes verkopen zichzelf met de juiste omschrijving over de standplaats en hoe het groeit.  Er kwam iemand ook speciaal terug want de plantjes die zij vorig jaar bij ons had gekocht deden het zo goed. Een mooier compliment kun je toch niet krijgen. Dank aan de Tuin van Kapitein Rommel voor de warme ontvangst en natuurlijk aan onze “eigen" Theo en Hilda voor hun gastvrijheid, waarbij zij zelfs in de ochtend een orkest lieten repeteren in hun tuin. Theo en Hilda geven je  het gevoel dat je onderdeel bent van hun familie. Deze ingrediënten maakt dat een dag omvliegt. 

Nationale bloem

De stemmen zijn geteld en één de meest algemeen bloemplanten die we hebben, het madeliefje, is onze nationale bloem geworden 

  • Madeliefje is van oudsher de plant van de liefde. 
  • De bloemhoofdjes staan overdag open maar sluiten ’s nachts.
  • De plant is eetbaar en wordt in de homeopathie voor verschillende kwalen ingezet.
  • Madeliefjes hebben onder hun bladrozet een groot wortelstelsel dat de bodem verstevigd.
  • Zoals alle composieten gaat het eigenlijk niet over één bloem maar over een bloemhoofdje dat bestaat uit vele kleine bloemetjes.In het midden zitten tientallen gele buisbloemen die zowel mannelijk (meeldraden) als vrouwelijk zijn (stampers). Als je goed kijkt staan deze bloemetjes als een dichte spiraal in een kegeltje gerangschikt. Aan de rand staan (gemiddeld zo’n 13) witte vaak rood tot paars aangelopen lintbloemen die allemaal vrouwelijk zijn.
  • Madeliefjes worden voor nectar bezocht door (wilde) bijen, zweefvliegen en vlinders.
  • De plant kan het gehele jaar bloeien maar heeft een bloeipiek in april en mei.

Dat zit wel snor

Snorzweefvlieg. Ongedierte of niet, het hangt maar net van je standpunt af. Veel tuiniers kiezen partij voor hun tuinplanten en niet voor de bladluizen die zich eraan tegoed doen. Gelukkig er zijn ook veel liefhebbers van bladluizen. Heb je een “rijk buffet” aan bladluizen dan is het te hopen dat je bezoek krijgt van zweefvliegen in je tuin. Grote kans dat daar de snorzweefvlieg bij zit. Een algemeen voorkomend zweefvliegje. Bevruchte vrouwtjes hebben overwinterd en nieuwe generaties gebaard die als larve tientallen bladluizen verorberen. Deze komen in het voorjaar uit hun eitje gekropen. De snorzweefvlieg, ook wel bekend als pyjamazweefvlieg en cocacolazweefvlieg is te herkennen aan de twee ‘snorretjes’ in de tekening op het achterlijf. Deze pyjamazwever is bepaald geen held op sokken: ze migreren half Europa door en vliegen met gemak hooggebergten over. In de zomer vliegen duizenden snorzweefvliegen elke dag ons land binnen. Vooral met warm weer en wind in de rug zijn er veel op zoek naar een rijk buffet en nu maar hopen dat ze net bij ons aanschuiven als dat nodig is.

                 

 

Paarse Morgenster

Ze ziet er, tussen fluitenkruid (2de in de race voor nationale bloem en mijn favoriet), wuivend gras en boterbloem, exotisch uit. Op een stevige, bleekgroene stengel staat een grote paarse bloem. De plant bloeit alleen in de ochtenduren in de maanden mei tot juli en kan wel 1 meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandse Zeegebied en kwam hierheen als groentegewas. De dikke wortels met kleverig melksap – bekend als haverwortel – schijnen licht naar oesters te smaken. Vooral in de zeekleigebieden werd paarse morgenster verbouwd, en daar groeit ze nog steeds in bermen en op dijken. De inheemse gele morgenster houdt van minder voedselrijke plekken. Waar de twee soorten samen voorkomen, levert kruising een zeldzame en zachtroze variant op. De paarse morgenster combineert mooi met Margrietjes, Kaasjeskruid, Beemdkroon enz.

Help ons groeien

Wie wil er helpen onze vereniging te laten groeien?  Het plan is om een flyer te laten drukken (gratis) en dat deze dan door zoveel mogelijk enthousiaste mensen wordt verspreid/uitgereikt aan mensen waarvan u denkt: die wil mogelijk wel lid van Groei & Bloei worden. U hoeft iemand niet persoonlijk te kennen, u kunt het afgeven na eventueel een praatje te hebben gemaakt. Er is geen tijdslimiet. Het kan gedaan worden wanneer het u uitkomt. Kunnen wij op u rekenen? Laat het even weten. U kunt dit per mail aangeven aan onze PR: deby@telfortglasvezel.nl

Kijk- en luistertip

Gardeners’ World wordt tussen maart en oktober elke vrijdagavond uitgezonden op BBC Two. Gardeners’ World gemist? Elke zondagochtend vroeg wordt de uitzending herhaald, dus vergeet niet je wekker te zetten!

Staatsbosbeheer start met de derde reeks van de podcast Groene Oren. Bekende acteurs kruipen in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen. Zo is er een podium voor de haring, vertolkt door Maike Meijer. Vaste presentator Chris Baiema interviewt haar over de problemen die ze heeft met de Afsluitdijk en hoe ze via scheetjes communiceert met soortgenoten. 
De podcasts zijn te beluisteren op: https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/natuurverhalen/groene-oren/

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. 

  • 10 en 11 juni Open Tuinenweekend in Heiloo en Limmen
  • 17 en 18 juni Open Tuinenweekend in Akersloot en Uitgeest
  • 24 en 25 juni Open Tuinenweekend in Castricum
  • 24 en 25 juni Top in de Kop www.topindekop.nl en www.degroeneroute.nl
  • 1 en 2 juli Open Tuinenweekend in Heemskerk
  • dinsdag 5 september lezing Harry Jans over bijzondere knolgewassen en wortelstokken in Heiloo, Tercoulsterkerk, Holleweg 111
  • zaterdag 16 september dagbusreis naar Brabant, vertrek vanuit Castricum

Het jaargramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Wim en Ria Admiraal, Mariet Bos, Marc de By, Mercedes Docter, Elly van der Laan en Pixabay

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties