Roermond

Groei & Bloei afdelingen Noord-Limburg en Roermond e.o. 29 juni t/m 4 juli

Klk hier voor foto's

Donderdag 29 juni:
Vanaf de carpoolplaats in Herten vertrokken om 07.30 uur een 9-tal leden van de afdeling Roermond van Groei & Bloei richting Venlo. Sommigen voor hun allereerste tuinreis, anderen waren al vaker op tuinreis geweest. Vroeg in de morgen bij het winkelcentrum in Venlo komen we met een grote groep van deelnemers samen, een feest van herkenning door de vele bekenden. De nieuwelingen worden meteen opgenomen in de groep. De bus maakt nog een vrolijk rondje op het parkeerterrein en we gaan op weg naar de eerste tuin in Duitsland. We worden verrast met de Gazet “De Groene Reizigers”: 20 pagina’s, gevuld met deelnemerslijst, allerlei info, puzzels en heel veel weetjes.

Onze eerste stop is in Duitsland bij Privatgarten Seggewiss in Raesfeld, een tropische tuin met yucca’s, palmbomen, cactussen en bamboe, heel bijzonder! Zoiets zou je hier niet verwachten. Daarna gaan we naar het Maximilianpark in Hamm en worden we overweldigd door het prachtige landschap en diverse tuinen met mooie borders op kleur.

Tenslotte een lange rit naar Hotel Wieting in Oldenburg, waar het diner op ons wacht. Hier worden we de komende vier dagen in de watten gelegd.

Vrijdag 30 juni:
Na een goed en uitgebreid ontbijt gaat onze reis verder en worden we verwelkomd door eigenaresse Hedwig Weerts van Moorjuwel Wiesmoor. Daar heeft ze samen met haar echtgenoot Wilhelm met hard werken, uitproberen en veel liefde voor tuinieren een verrassende reeks romantische ‘kamers’ gerealiseerd met heel veel variëteiten van rozen en clematissen.

Na de lunch in de tuinen van Wiesmoor met soep, broodjes en verse sappen rijden we terug naar Oldenburg om daar de Botanische Tuinen te bezoeken. De Curator leidt ons rond door een aantal specifieke plantengemeenschappen zoals een bijzondere Alpentuincollectie met zelfs een Edelweiss op deze lage standpaats, een hoogveengebied zoals dat in die omgeving van oudsher voorkomt en nu steeds meer verdwijnt, en een mooie tropische kas met o.a. vleesetende planten.

Onder leiding van Will maken we een rondwandeling door het oude centrum van Oldenburg met historische gebouwen. Na een drankje op een terras bezoeken we de neogotische St. Lambertikirche , met binnenin een classicistische koepel. Hier zingt onze Angelique enkele prachtige liederen waaronder een ontroerend “Ave Maria”.

We sluiten het dagprogramma af met een wandeling door de Schlossgarten. Deze kasteeltuin is aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin met heel veel bijzondere bomen zoals de Vleugelnoot en de Sequoia.

Zaterdag 1juli:
Vandaag maken we een uitstap naar de provincie Groningen. We verlaten OstFriesland met zijn uitgebreide boompartijen en rijden het praktisch boomloze Nederlandse weidegebied binnen. Tijdens de lange busrit vertelt Will gepassioneerd over wat hij onderweg ziet. Soms lijkt hij wel een wandelende encyclopedie! Hij kan heel beeldend vertellen, zowel over de natuur als over de geschiedenis. Dat maakt de reis natuurlijk extra boeiend.

In de landschapstuin en kwekerij van Tuingoed Foltz in Meeden bekijken we de rijke collectie planten met als specialiteiten Salvia, Echinacea en Epimedium. Velen van ons gaan los, maar gelukkig heeft onze bus extra ruimte voor onze buit!

Ons volgende doel, de Borg Ewsum in Middelstum heeft een historie die teruggaat tot de 15e eeuw, met een indrukwekkende oprijlaan met majestueuze lindes, en verder een historische groente- en kruidentuin waarvan we culinair hebben mogen genieten tijdens de lunch. We zitten dan binnen en juist daar valt de enige serieuze regenbui tijdens de hele reis!

De afwisseling is bijzonder deze dag, want hierna bezoeken Lianne’s Siergrassen in De Wilp. Als we hier rondwandelen wanen we ons in een prairielandschap met grote groepen wuivende grassen samengevoegd met bijpassende vaste planten. Haar uitgekiende combinaties van deze gewassen zijn bijzonder goed bestand tegen droogte en hebben nauwelijks onderhoud nodig. De tuin van de toekomst?

Zondag 2 juli:
Deze dag blijven we in de omgeving van Oldenburg en beginnen we bij Zu Jeddeloh in Edewacht, een handelskwekerij met een grote collectie bomen en planten voor veengronden. In de showtuinen, aangelegd onder leiding van de Engelsman Adrian Bloom, maken we kennis met het onderzoek naar de optimale omstandigheden voor de kweek en de verzorging van bomen, coniferen, rododendrons en vaste planten.

In Zwischenahn ligt een gigantisch “Park der Gärten”. Hier krijgen we de gelegenheid om de colleges van Will toe te passen op de meer dan 40 thematuinen. We concentreren ons op zichtlijnen, wel of niet afsluitende eindpunten en kleurgebruik.

Tijdens de terugreis bezoeken we het “Park der Raritäten” in Westerstede, een tuin die ontstaan is op het terrein van een voormalige boomkwekerij. Er staan daar meer dan 200 zeldzame en botanisch zeer waardevolle bomen en struiken, gecombineerd met meer dan 2000 vaste planten.

Maandag 3 juli:

De laatste dag gaan de koffers weer aan boord en ook alle gekochte planten achter een eigen luik We rijden een flink eind naar het zuiden en worden welkom geheten op de Emtingshof van de familie Grubendorfer in Selm Cappenberg. Het echtpaar Helga en Hans-Josef heeft in 50 jaar hier een droomtuin gerealiseerd met waterpartijen, overal zitjes tussen hortensia’s en klimrozen die zich slingeren door bijzondere bomen.

Na een hartelijk afscheid bezoeken we Wasserschloss Anholt. Het kasteel heeft een lange geschiedenis, de eerste tuinen dateren uit de 18e eeuw, in Franse Barokstijl, opnieuw ontworpen in Engelse stijl in de 19e eeuw, vernietigd in de 2e Wereldoorlog en daarna door de Prins van Salm-Salm ingericht in de stijl zoals het nu is.

De reis naar huis verloopt voorspoedig. We nemen afscheid van onze geweldige, gepassioneerde en erudiete reisleider Will, onze super manoeuvrerende en onverstoorbare chauffeur Ton, en van bovenal onze elkaar perfect aanvullende organisatrices Els en Elke. In combinatie met alle deelnemers hebben zij deze reis tot een groot succes gemaakt!

Carla en Joke.