Groentips & Groeninfo

Snoeien Taxus

SNOEI DE TAXUSHAAG EN VECHT MEE TEGEN KANKER!

TAXUS, het geneesmiddel

Wetenschappers slaagden erin uit de schors van de Taxus brevifolia een anti-kankermedicijn te produceren dat vooral bekend werd onder de naam Taxol. De boom levert echter weinig taxol en om één enkele patiënt te behandelen, moesten minstens drie bomen van honderd jaar oud worden ontschorst. De Taxus brevifolia is een traag groeiende boom, die enkel voorkomt in bepaalde streken van Noord-Amerika en na het ontschorsen afsterft.

De farmaceutische industrie vernietigde grote delen woud en de Taxus brevifolia werd steeds zeldzamer. Het kwam dus al snel tot een conflict tussen natuurbeschermers en wetenschappers.

Gedreven door het gebrek aan grondstof en rendement, vond men in de naalden van de Europese Taxus baccata een stof, baccatine genaamd, die na chemische bewerking kon omgezet worden in een actief bestanddeel van Taxol. Deze wetenschappelijke experimenten leidden tezelfdertijd tot de aanmaak van een ander anti-kankermedicijn, gecommercialiseerd onder de naam Taxotere, dat nog actiever bleek dan Taxol.

Taxol en Taxotere bestrijden tumorcellen door de celdeling te verstoren. Ze worden gebruikt tijdens de chemotherapie en behandeling van verschillende vormen van kanker.

“In het UZ Gent maken we frequent gebruik van taxanen”, zegt medisch oncoloog Sylvie Rottey. “Die gebruiken we in de strijd tegen borst-, eierstok-, long-, en prostaatkanker. Taxanen in de geneeskunde zijn niet nieuw - we maken er al tien jaar gebruik van - maar ze kennen nu wel een hoge vlucht omdat we ze ook inzetten voor borstkanker in de adjuverende behandeling. Vroeger werden ze enkel gegeven bij een ernstige borstkanker met uitzaaiingen, maar nu gebruiken we de medicijnen ook als aanvullende behandeling (bij chirurgie of radiotherapie). Ze verkleinen de kans op hervallen en ze kunnen het leven verlengen.”

Hoe snoeien en welk snoeisel precies?

Het taxussnoeisel moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Enkel éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van een Taxus baccata, die jaarlijks gesnoeid wordt, bevat de waardevolle stof baccatine.
  • Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.
  • Het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei de taxushaag dus alleen bij droog weer
  • Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng het taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark of het verzamelpunt in je buurt. Zorg er voor dat het snoeisel niet verhit wordt door felle zon.

Neem even vooraf contact op met de locale Milieustraat; indien ze zelf niet mee doen aan deze actie, dan deze kunnen ze u doorverwijzen naar het verzamelpunt bij u in de buurt. Zo doet o.a. de Milieustraat in Oostburg ook gescheiden taxus verzamelen voor dit goede doel.

BRON: www.vergrootdehoop.be      KOM OP TEGEN KANKER

In bovenstaande website vind u alle adressen in België voor verzameling van taxus snoeisel.

Jan Hendrix

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST