Diversen

Plantcultuur in Duitsland

Presentatie door Elly en Theo van Liempt

Een tuin vertelt het verhaal van zijn makers, is een document van een tijdgeest of maakt juist een ontwikkeling van ideeën door de tijd heen zichtbaar.
En soms is het samenspel tussen architectuur en tuinontwerp of een op zichzelf staand ontwerp zó perfect, dat het zich verheft tot een kunstvorm.

Dit is de introductie van Theo en Elly van Liempt over hun grote hobby: tuinen kijken en fotograferen.

Tijdens de presentatie over Duitse tuinen vertelt Theo ons het volgde:

Duitse tuinen zijn totaal anders dan Engelse tuinen. In Engeland zie je de bordertuinen die op hoogte en kleur worden ingedeeld. In Duitsland plant men vanuit een ander standpunt, w.o.: een natuurlijke beplanting, gedegen, makkelijk onderhoud. Verder vindt men milieuvriendelijk tuinieren heel belangrijk en is er veel onderzoek waarbij men zich méér afvraagt op welke plaatsen de planten goed groeien dan dat men uitgaat van de schoonheid van een plant.

Voorafgaande aan een presentatie vertelde Theo ons de bijzonderheden over de tuin. Hierdoor lette je beter op de details en verschillen van de tuinen.

In Duitsland zijn diverse type tuinen, w.o.:

  • Cultureel erfgoed: barok en rococo. Veel van deze oude tuinen zijn schitterend gerestaureerd en worden als cultureel erfgoed zeer goed onderhouden. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld het Herrenhausen in Hannover, baroktuin met een moderne uitstraling. De drie kenmerken zijn: de architectuur, de symmetrie en de waterpartijen.
  • Verder zie je prachtige grootse landschapsparken in het voormalig Oost-Duitsland, zoals in Potsdam of het Dessau-Wörlitzer Gartenreich (sinds 1990 op de lijst van het werelderfgoed), gebouwd o.l.v. Frederik de Grote, muziek-, kunstliefhebber en met grote belangstelling voor tuinen. Deze tuinen zijn later door zijn opvolgers uitgebreid en later door tuinarchitect Lenné aan elkaar verweven.
  • Stadsparken: ze zijn bekend om hun prachtige aanleg, bijzondere collecties en botanische tuinen (bijv in Berlijn en Frankfurt). Voortrekker hiervan was Karl Foerster. Hij ontwikkelde nieuwe varianten bij de Phlox, Delphilium, Asters en vele grassen. Hij is voor elke tuinliefhebber een inspiratiebron.
  • De laatste tijd staat Duitsland weer in de belangstelling vanwege een nieuwe Duitse plantcultuur waar ook in Engeland belangstelling voor is. Een voorbeeld hiervan is de Hermannshof in Weinheim.
Herrenhausen
Dessau-Wörlitzer Gartenreich
Karl Foerster stadstuin
Hermannshof

Wij hebben genoten van de uitleg van Theo en de regie van Elly. De presentatie, begeleid door muziek van Chopin en Vivaldi, was uitzonderlijk goed.

Opens external link in new windowKlik hier als u meer foto's over deze interessante lezing in het fotoalbum wilt zien.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915