Gooi-Noord
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 2023  nr. 8 d.d. 17 september 2023

 

Het is alweer half september en er zijn nog volop zomerse temperaturen. Toch gaan het langzamerhand naar de herfst, de    dagen worden korter. Eind augustus hebben we nog een busexcursie gemaakt naar Twente: 'Rondje Twente' waar we drie tuinen hebben bezocht: Tuin 'De Weide' in Langeveen  https://tuindeweide.nl ,  de Haarboershof in Wierden' https://haarboershof.jouwweb.nl en het PlantZoentje in Albergen, https://www.plantzoentje.nl  allen gelegen in het prachtige, weidse coulissenlandschap van Twente. Een zeer geslaagde dag.

> Ondertussen is er hard gewerkt aan een programma voor het najaar en de winter. De convo had u begin van de week al in uw bezit moeten hebben, ik heb hem nog niet gezien. Hierbij vast een link:  Convo van Groei en Bloei Gooi-Noord Herfst/Winter 2023

  • dinsdag,     26 sept.:      TUINCAFÉ  met vooraf Vestingvaart  in Naarden. LET OP:  aanmelden liefst vóór 20 september
  • zaterdag,    30 sept.:      PLANTENRUILBEURS bij Yuverta.  
  • maandag,   16 okt.  :       LEZING door Jos Eijking: 'Dahlia's"  in de Brassershoeve.  
  • donderdag, 19 okt. :       BLOEMSCHIKKEN (1e les), er zijn 3 lessen in totaal.  

> Ik vraag uw speciale aandacht voor het TUINCAFÉ op 26  september a.s., waaraan vooraf een rondvaart door de Vesting is gepland, graag snel opgeven bij Charlot Abma tel. 035 6919055, liefst vóór 20 september i.v.m. het bespreken van de boot: er is een kleine boot, niet overdekt en een grotere boot, wel overdekt.

Ik wens u een fijne herfst.               

Julia van Otterloo, webmaster.    website: www.gooi-noord.groei.nl      

 

TUINCAFÉ EN VESTINGVAART

Dinsdag, 26 september:            Tuincafé  Naarden: 14.00 u  Vestingvaart  en  15.00 u  Tuincafé in het Vestinghotel.*

Dit keer geen wandeling, maar een boottocht door de Vesting, de mooiste manier om de Vesting Naarden te bekijken. Tijdens de vaart van ca. 1 uur zien we zowel de stadsmuren als het omliggende natuurgeboied en het fort Ronduit. De schipper vertelt ons alles over de stad en haar geschiedenis. De boot (voor 12 personen) is niet overdekt; vanaf 20 personen (met een maximum van 25) is er een overdekte boot. In de boot zitten we op houten bankjes.

VESTINGVAART:  Vertrek om 14.00 uur vanaf de nieuwe steiger  bij het Arsenaal(Let op:  om in - en uit te kunnen stappen zijn er daar vijf stenen treden.   Graag tijdig aanwezig zijn. 

KOSTEN KAARTJE:  Leden € 7,00; niet-Leden  € 10,00  -  Contant  te voldoen aan de steiger.

TUINCAFÉ in het Vestinghotel   ca. 15.00 u.   Raadhuisstraat 1 naast het Stadhuis en tegenover de Grote Kerk.                           

KOSTEN TUINCAFÉ: géén; consumpties voor eigen rekening. 

* > Graag vóór 20 september opgeven bij Charlot Abma  e-mail mjcabma@kpnmail.nl  of tel. 035 6919055, onder vermelding van het aantal deelnemers.   Ook als u niet mee gaat varen en alleen naar het Tuincafé komt, graag even aanmelden bij Charlot.

Zaterdag, 30 september: Plantenruilbeurs in de kas van Yuverta, Amersfoortsestraatweg 7, 1412 KA  Naarden. 

Er is een voorjaars- en een najaarsplantenruilbeurs, waar u van harte welkom bent. Ook introducés zijn welkom.

Vanaf 9.30 uur kunt u daar terecht met alles wat u over heeft op tuingebied: tuin-, maar ook kamerplanten, graag voorzien van naam en/of beschrijving, bollen, knollen, zaden, tuintijdschriften, tuinboeken, gereedschap en wat u meer kunt bedenken om  een andere tuinliefhebber blij mee te makecn. Er zijn boeken om in te zoeken, labels, schrijfmateriaal en er is 'deskundige' hulp bij het vinden van onbekende plantennamen.  

Tot 10 uur kunt u alles neerzetten  en rustig rond kijken. Na een inleidend praatje en de ‘schopslag’ van 10 uur kunt u uitzoeken.

  • er wordt niet echt geruild  'plantje tegen plantje': de planten ruilen van eigenaar.
  • ook zonder planten bent u van harte welkom en mag u planten mee naar huis nemen.
  • u kunt ook alleen een kopje koffie komen drinken en gezellig bijpraten.
  • op het prikbord kunt u een advertentie ophangen of laten ophangen.
  • kom vooral op tijd, want na 10.00 uur zijn de leukste planten snel weg.

Locatie:  Yuverta Naarden (voorheen Wellantcollege), Amersfoortsestraatweg 7, 1412 KA  Naarden.

toegang: gratis, introducées welkom.

va 19 oktober BLOEMSCHIKCURSUS 3 lessen , les 1

Afgelopen seizoen is de bloemschikcursus in workshopvorm aangeboden en dat was een groot succes. Er waren nieuwe bloemstylistes, die ons aparte creaties lieten maken en Geert Jan leerde ons wat je met bladeren allemaal kan creëren. Genoeg redenen dus om met deze stylisten weer aan de slag te gaan. Na de mailing, die u maandelijks zal ontvangen van de bloemstylist die u de opdracht uitlegt, kunt u zelf de bloemen naar uw eigen smaak en keuze meenemen. Waarna gezamenlijk, maar ieder op zijn eigen niveau, onder begeleiding van de bloemstylist, een bloemstuk wordt gecreëerd. Dus denkt u dat klinkt wel uitdagend doe dan mee met deze bloemschikcursus. De cursus bestaat uit een blok van 3 lessen maar wilt u het eens proberen bent u voor 1 les ook van harte welkom. Het is een blok van 3 lessen die maandelijks op de donderdagavond om 19.30 u. worden gegeven in de fijne locatie aan de Velthuysenlaan 17 in Laren.

Data:        donderdag: 19 oktober, 16 november en 14 december

Tijd:         19.30 u.

Locatie:   Velthuysenlaan 17,  Laren

Kosten:    € 42,00  Leden;   € 45,00  niet-Leden .      Losse les  € 15,00

Opgeven en inlichtingen: bij Tiny Ruys tel 0610936004,  e-mail:   tinyruys@outlook.com 

 

LEZING

Donderdag, 16 oktober 2023:  LEZING      over Dahlia's   door Jos Eijking: 

Ieder jaar zien we mooiere en grotere dahliabloemen. Terwijl deze meeste bloemen en planten zich beperken tot enkele kleuren, lijkt het inmiddels dat de Dahlia iedere kleur kan aannemen die wenselijk is. Om nog niet te spreken over de diverse bladvariëteiten. Maar hoe houden we deze bloemenpracht mooi staande in de tuin, hoe kunnen we de knollen goed laten overwinteren en hoe gaan we die ene mooie, die qua kleur zo goed in de border past, vermeerderen. Jos,  de voorzitter van de  Ned. Dahlia Vereniging, komt ons uitleggen wat er allemaal  komt kijken bij het kweken van Dahlia's.

 

  • Locatie:   De Brassershoeve, Waterstraat 2, 1271 RP  Huizen.
  • Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.
  • Kosten:    Leden gratis, niet-Leden  € 4,00 (alleen contant)

  • N.B.  Ook  Leden  van  andere  afdelingen  van  Groei & Bloei en niet-Leden  kunnen  zich  aanmelden  voor  onze  excursies en zijn welkom op onze lezingen.