Leidschendam

Kijk nog eens goed naar je tuin…

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Het einde van de zomer nadert, en met de laatste bloemen die hun kleurenpracht tentoonspreiden, is het tijd om eens kritisch naar de borders in je tuin te kijken. Wat bevalt je wel en wat niet? Welke kleurcombinaties hebben je verrast, en welke kunnen wel wat verbetering gebruiken? Zijn er kale plekken die smeken om wat groen? Nu is het moment om na te denken over het volgend seizoen. Misschien heb je bij kennissen iets bewonderd dat je graag in je eigen tuin zou willen hebben. Aarzel niet om te vragen of je een stekje mag hebben. Of wie weet, heb jij juist iets prachtigs dat een ander tuinliefhebber graag wil hebben. Maar wees waakzaam voor ongewenste gasten, zoals het beruchte Zevenblad of kweekgras. Die wil je echt niet in je tuin hebben.

Eind september is de grond nog relatief warm, waardoor de planten snel aanslaan en nog voor de winter een redelijk wortelgestel kunnen aanmaken. In het voorjaar zullen de wortels verder groeien, zodat de plant voldoende weerbaar zal zijn tegen droge en warme periodes in het nieuwe seizoen.

Het assortiment bij tuincentra wordt rond deze tijd volop aangevuld. Koop je daar je planten, probeer dan ook op de kwaliteit te letten: zijn de stengel taai of breken ze snel af, zijn de kluiten goed doorworteld en zitten er geen dorre stengels aan. Koop planten die zich thuis voelen op de plek waar je ze wilt poten. Let daarbij op behoeften van de plant zoals: droog of nat, zonaanbidder of schaduwplant. Dat is allemaal belangrijk voor een goede start in jouw tuin. 

In onze regio kennen we geen extreme grondsamenstellingen en ligt de zuurgraad bij de meeste tuinen rond de 7 of iets lagen en dat is neutraal. Dat betekent dat je veel keuze hebt voor je nieuwe aanwinsten. Als je ze in de grond zet, graaf dan een gat dat minstens twee keer zo groot is als de kluit. Meng wat compost en losse aarde onderin het gat, en als je grond armer is, overweeg dan langzaam werkende mestkorrels toe te voegen. Plant je nieuwe aanwinst iets dieper dan het maaiveld, zodat het water precies naar de wortels loopt waar het nodig is. Nog even geduld……en je zult zien hoe de vernieuwingen uitpakken. Op naar het voorjaar!