Noord-Limburg
bekijk online
Nieuwsflits 17 oktober 2023

Inleiding

De commissie meerdaagse tuinreizen heeft voor komend jaar een vliegreis gepland naar Mallorca
Omdat de aanmeldperiode begin november start en de commissie u voldoende bedenktijd wil geven krijgt u alvast informatie over deze activiteit.
Graag in eerste instantie alvast aanmelden bij de reiscommissie.

Komend weekend ontvangt u een nieuwsbrief met informatie over onze lezing van 30 oktober 2024.

 

Tuin en cultuurreis naar Mallorca

Na twee succesvol verlopen Tuinreizen in 2023 zijn we alweer bezig met de Tuinreizen voor 2024.

De samenwerking met beide afdelingen, Roermond en Noord-Limburg, is zo goed verlopen, dat we besloten hebben om samen voor 2024 weer 2 reizen te organiseren.

Een korte reis van 5 dagen en een langere reis van 8 dagen. De inventarisatie die tijdens de reizen van 2023 is gemaakt onder de deelnemers heeft voldoende aanknopingspunten gegeven om weer 2 mooie reizen te gaan maken.

Voor de langere reis is de bestemming inmiddels bekend: het eiland Mallorca van 18 tot en met 25 april 2024. Een reis die in 2019 al gepland was, maar destijds door corona geen doorgang kon vinden.

Omdat dit een vliegreis betreft die vroegtijdig besproken moet worden hebben we al in een vroeg stadium geïnventariseerd onder deelnemers van voorgaande reizen of hier nog steeds voldoende belangstelling voor bestaat. Het minimumaantal van 20 personen is inmiddels vrijwel bereikt, zodat we deze reis nu onder alle leden van Groei & Bloei kunnen aanbieden.

Het is in de eerste plaats een tuinreis, maar ook cultuur krijgt de aandacht. De afstanden op dit eiland zijn niet lang, dus de lengte van de busritten is beperkt. Will Christiaanse zal deze reis weer begeleiden. Ook is er tijdens deze wat langere reis meer ruimte voor vrij te besteden tijd.

De kosten van deze reis zijn € 1397,- per persoon.
Voor een 1 persoonskamer geldt een toeslag van € 199,-

Hieronder leest u een nadere toelichting en het reisprogramma.
Graag in eerste instantie aanmelden bij de reiscommissie.
Begin november start de definitieve aanmelding voor de reis bij reisorganisatie TUI

Vriendelijke groeten van:

De reiscommissie van Groei&Bloei afdeling Noord-Limburg
Elke Mooren, tel:06-12727440, e-mail: elkemooren@home.nl 
Bea Stienstra, tel:06-10522385, e-mail: ja.stienstra@planet.nl

De reiscommissie van Groei&Bloei afdeling Roermond
Harry van Duijnhoven: tel:06-53832572, e-mail: h.van.duijnhoven@outlook.com
Els Wolfs: tel: 06-11649676, e-mail: elswolfs65@gmail.com

 

Toelichting en programma

Prijs van deze reis: € 1397,-
Voor 1 persoonskamer geldt een toeslag van € 199,-

Inbegrepen
- busvervoer van Venlo naar Eindhoven airport v.v.
- rechtstreekse vlucht Eindhoven – Palma de Mallorca in Economy Class v.v. met Transavia
- luchthavenbelastingen
- vliegbelasting à ca. € 27 p.p.
- 1 stuk handbagage van max. 10 kg
- transfer luchthaven – hotel v.v.
- 7 nachten verblijf in 4**** Hotel RIU Concordia
- verblijf in een 1- of 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet
- hotelverzorging op basis van 7 x halfpension
- privé bus voor het reisprogramma
- fooien reisleider en chauffeur
- lokale Engelssprekende gidsen op dag 2, 4, 5 en 7
- deskundige Nederlandse reisleider Will Christiaanse
- entreegelden conform het programma
- TUISmile pakket

Niet inbegrepen:
- niet genoemde maaltijden en drankjes
- niet genoemde excursies en entreegelden
- toeristenbelasting, ter plaatse te betalen
- ruimbagage (optioneel bij reservering bij te boeken, € 66 p.p. voor 20 kilo en € 56 p.p. voor 15 kilo, een Koffer delen per 2 personen is ook mogelijk)
- calamiteitenfonds (een verplichte toeslag van € 2,50 per nota van maximaal 9 personen)
- SGR(Z) (een verplichte toeslag a € 5,00 per persoon)
- reis- en annuleringsverzekering
- TUISmilePlus pakket à € 10,00 per persoon.

Accommodatie

 4**** Hotel RIU Concordia te Playa de Palma

Verblijf in 1- of 2-persoonskamer met bad en/of douche en toilet op basis van halfpension (ontbijt en diner). Hotel Riu Concordia ligt in Playa de Palma, op 200 meter van het strand Playa de Palma en 2,7 km van het strand Calo de Sant Antoni. Het biedt een restaurant, een bar, een terras en gratis Wi-Fi. De accommodatie ligt op ongeveer 13 km van de Palma Yacht Club en op 14 km van de haven van Palma. Het hotel heeft een buitenbad, een fitnesscentrum, een 24-uursreceptie en avondamusement.

Alle kamers van het hotel zijn voorzien van een kledingkast. Alle kamers van Hotel Riu Concordia hebben een eigen badkamer met een douche en een haardroger, een flatscreen-tv en airconditioning. Sommige kamers bieden een zithoek. De kamers van de accommodatie zijn uitgerust met beddengoed en handdoeken. Er wordt elke ochtend een ontbijtbuffet geserveerd in Hotel Riu Concordia.

Reisprogramma

Dag 1

Vandaag vliegen we vanaf luchthaven Eindhoven naar Palma de Mallorca, waar we inchecken in 4-sterren hotel RIU Concordia en in de avond gezamenlijk dineren.

Dag 2- Bezoek aan Sa Bassa Blanca museum en Cuevas del Drach

Vandaag brengen we een bezoek aan het Museum Sa Bassa Blanca. Dit biedt een ervaring van een totaalkunstwerk in een openluchtomgeving, ingebed tussen zee en bergen, waarbij natuur, architectuur, land-art en een groot beeldenpark zijn geïntegreerd. Het is een reis terug door de tijd van verschillende culturen. Dit museum ontvang tegenwoordig wereldwijd bezoekers en is zeer de moeite waard.

Daarna gaan we naar de druipsteengrotten van Drach in de stad Porto Cristo, met het grootste ondergrondse meer van Europa van maar liefst 170 x 30 meter. Daal 25 meter in de diepte en wandel door grotten die uit een andere wereld lijken te komen, met hun stalactieten en stalagmieten die

overal om je heen uit het plafond en de vloer steken. Als we geluk hebben, kunnen we genieten van het klassieke concert dat op het ondergrondse meer wordt gegeven door musici die op een gondel over het meer varen. Een betoverende ambiance met een mooi lichtspel.

Dag 3 - Bezoek aan Soller en 2 tuinen

Vandaag bezoeken we Jardines de Alfabia. Alfabia is een complex dat bestaat uit een huis, tuinen en een boomgaard in Bunyola, het hart van het Tramuntanagebergte. De toegang bestaat uit een brede laan met drie stroken van grote platanen; aan het einde van de laan staan palmbomen, omringd door honderdjarige Blauwe Regen en wilde bloemen en een pergola met waterfonteinen. De structuur van het huis heeft Romeins-Andalusische wortels. We vinden verschillende stijlen: Gotisch, Arabisch, Renaissance, Barok, Romeins en zelfs Engels in de inrichting van de kamers. Daarna rijden we naar Sóller waar we de Botanische tuin bekijken. Deze tuin maakt deel uit van het museum van natuurwetenschappen, met een collectie fossielen. Tussen een vruchtbare vallei met sinaasappelboomgaarden en de zee ligt het sfeervolle Sóller. De oude stad is typisch Mediterraans, met smalle steegjes. Sóller werd rijk door de

productie van grote hoeveelheden sinaasappels en de extravagante modernistische architectuur van het dorp. De indrukwekkende kerk van Bartomeu domineert het stadsplein en werd gebouwd in de 13e eeuw.

Fornalutx is verkozen tot het mooiste dorpje van Spanje en ligt op een paar kilometer van de Sóller vallei. Dit dorp is ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De ligging van Fornalutx, diep in het Tramuntana gebergte, zorgde ervoor dat de stad werd geïsoleerd van de rest van Mallorca en miste daardoor een groot deel van de Romeinse bezetting. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 4- Valldemossa en Finca Raixa

Vandaag rijden we weer richting de bergen van Mallorca waar we een bezoek brengen aan de bekende plaats Valldemossa. Valldemossa is één van de mooiste bergdorpen van Mallorca en ligt in een prachtige

groene vallei. De toeristen zijn vooral gecharmeerd van het Kartuizerklooster dat zich midden in het dorp bevindt. Het klooster bestaat al sinds de 14e eeuw en is op een afstand al te zien, omringd door het heuvelachtige en groene landschap. Valldemossa dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin en schrijfster George Sand, die beiden in Valldemossa hebben gewoond. Dit is tijdens het bezoek aan het klooster ook meteen te merken. Bij de ingang staat namelijk een beeld van Chopin. In het klooster vind je onder meer gedetailleerde beschrijvingen van medicijnen en oude brieven. Dit indrukwekkende dorpje ligt in het westen van het eiland op 40 minuten rijden van Palma de Mallorca. Ook bezoeken we vandaag de finca Raixa. Raixa is vooral beroemd om de tuinen die het huis omringen en zich uitstrekken tegen de helling van "sa Muntanyeta". In het onderste deel is er de boomgaard, de "dels Tarongers" tuin, de "de la Galeria" tuin, met een centrale fontein, en de "d'Entrada" tuin met een kleine vijver. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 5 – Palma de Mallorca

Vandaag gaan we Palma, de moderne kosmopolitische hoofdstad van Mallorca bekijken met een Nederlandssprekende gids die ons de toeristische bezienswaardigheden laat zien en de geschiedenis van de stad Palma vertelt. We brengen natuurlijk een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal La Seu. Ook wandelen we door Jardines de Bisbe, met o.a. fruitbomen, dennen, vijver en een fontein. Deze tuin is eigendom van het bisdom, maar de gemeente Palma is verantwoordelijk voor het onderhoud. Parc de Sa Riera loopt vanaf het water langs een kanaal en de oude stadsmuren. Het heeft een aantal interessante beelden, waterornamenten en tuinen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op de oceaan en de haven.

Tijdens een wandeling door de oude stad, zie je meer dan zestig huizen die rondom patio’s zijn gebouwd. De musea, tentoonstellingshallen en kunstgalerijen zijn zeer de moeite waard om eventueel op een vrije middag te bezoeken.

Dag 6 -Ses Salines

Deze dag staat in het teken van een bezoek aan één van de grootste Botanische Tuinen van Europa ‘Botanicactus’, met een pracht aan flora en fauna en o.a. bamboe, palmbomen en veel variëteiten cactussen en vetplanten. Deze tuinen werden in 1989 in Ses Salines geopend vanwege de schaarste aan regen in het gebied. De cactussen floreren in het droge en zonnige klimaat en het park is speciaal ontworpen om de planten te beschermen, met de creatie van het kunstmatige meer en verhoogde terrassen die de planten tegen de wind beschutten. De tuin is zo groot dat we hier enige uren kunnen doorbrengen. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 7 - diverse tuien en Alcúdia

Na het ontbijt vertrekken we naar het Noordoosten van Mallorca meteen bezoek aan Jardines Joan March en Torre Desbrull. De bomen in deze tuin zijn o.a. olijfbomen, taxussen, sinaasappelbomen, johannesbroodbomen, cipressen en dwergpalmen. De middeleeuwse gotische toren behoort toe aan het herenhuis van de Desbrull-familie. Ook gaan we naar Alcúdia stad, van oorsprong een vissersplaats met een grote jacht- en vissershaven. De meest voor de hand liggende bezienswaardigheid is het oude stadscentrum van Alcúdia. Je loopt door de prachtige stadspoort uit de Romeinse tijd, en je ziet direct de oorspronkelijke structuur van de stad terug. Verder vind je er leuke restaurants, bars, winkeltjes en de prachtige kerk San Jaime uit de 13e eeuw. Ook bezoeken we de tuinen van het paleis van Jardines de Marivent net ten westen van de hoofdstad Palma. Deze openbare, mediterrane tuinen beslaan een totale oppervlakte van ruim 9.000 m2 met in totaal ca. veertig verschillende plantensoorten, waarvan de meeste inheems zijn. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 8

Alweer de laatste dag van deze mooie reis, de ochtend kunnen we gebruiken om te relaxen, nog wat inkopen te doen of souvenirs te scoren langs de boulevard van Playa de Palma. Rond 13.00 uur volgt de transfer naar de luchthaven en de terugreis naar Eindhoven.

* reisprogramma onder voorbehoud van wijzigingen

Foto's van TUI

 

Agenda

Groei & Bloei organiseert activiteiten als lezingen, excursies,  tuinreizen en cursussen.
De meesten worden opgenomen in het jaarprogramma.

In onderstaand schema staan naast groei & Bloeiactiviteiten ook andere groenactiviteiten:

Ma 30 oktober 2023 19.30 u

Lezing door dhr Koos Dansen Onderwerp: "Meer vogels in en om de tuin

Zo 5 november 2023 11.00 u - 17.00 u

ZNK Bloemschikken Someren-Heide

Woensdagmiddag
15 november 2023 14.30 uur

Lezing door Frans van Bussel Onderwerp: "Rijkdom in je achtertuin"

Dinsadagavond 21 november 2023 19.00 u

Kerstdemonstratie bloemschikken

18 tot en met 25 april 2024

Meerdaagse tuin- en cultuurreis Mallorca

Uitzonderingen nagelaten geldt:

Vaste locatie voor binnen bijeenkomsten:
Beej Toën
Venloseweg 11,
5971 CG Grubbenvorst

Aanvangsttijdstip avondactiviteiten:
19.30 uur

Entree:
* Aanmelden is alleen nodig als dit in de publicatie staat vermeld.
* Voor leden en van Groei & Bloei zijn activiteiten gratis. Dit geldt ook voor gezinsleden.
Niet leden betalen €5,-.

Verder:
* Consumpties zijn voor eigen rekening.
* Tijdens activiteiten vindt er een verloting plaats waarmee tuin gerelateerde prijzen te winnen zijn. 
Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door tuincentrum bijSTOX.
* Bij elke bijeenkomst wordt de locatie gemarkeerd met een Groei & Bloei vlag.