Utrecht
bekijk online
Nieuwsbrief november 2023

Beste tuinliefhebbers,

Het is momenteel echt herfst. De blaadjes vallen nu al een beetje. Zeker na deze storm. Van blad kun je mooie bladaarde maken voor volgend jaar. Gooi gevallen blad niet weg. Bladaarde is een goede voeding voor je tuingrond. Blad kan wel in de border blijven liggen. De planten lekker onderdekken. En voor egels kan het ook een fijne schuilplaats zijn. Het gras moet wel vrij zijn van blad, gewoon naar de border harken. De vaste planten zijn er ook klaar mee, zeker met alle regenbuien van de afgelopen weken. Als je van bloembollen houdt, kunnen de bollen de grond in. Dat betekent al veel bloei in de tuin in het voorjaar.

Dahlia’s moeten eigenlijk de grond uit, maar de zachte winters vallen erg mee. Het is een gok waard om deze te laten zitten.

We hopen veel mensen te ontmoeten bij de lezing over de tuinen van Demen. De eerste aanmeldingen druppelen al binnen.

Een hartelijke groet van

Helma, Barbara, Janne en Reiny

 


Wij hebben nog een paar Groei en Bloei agenda’s 2024 in voorraad. Prijs: 14,95 per stuk. Heb je belangstelling of ben je op zoek naar een leuk cadeau, meld je bij Helma info@utrecht.groei.nl of 06 10520984

Column Wiert Nieuman: Tuingeluk in november

Dat was midden oktober weer even wennen toen de temperatuur ineens flink daalde en de regen met bakken naar beneden kwam. Het hoort nu eenmaal bij de seizoenen en onze tuinplanten vinden dat best wel prettig. De herfstkleuren komen pas als de dagen korter worden en de temperatuur sterk daalt. Bomen en vaste planten gaan in rust en overwinteren op die manier Lees verder...

Cursus Schik met bloemen

Onze cursus Schik met bloemen is op de volgende data:

2023   wo 22 november  

2024   wo 7 februari, 13 maart, 15 mei 

Tijd:               14-16 uur
Prijs:              leden 115 euro, niet-leden 140 euro voor gehele cursus (5 lessen)
Locatie:          De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern 
Docent:          Leontine Langenberg.             

Meer informatie of losse deelname? Neem dan even contact op met Barbara de Munck: 06 11837599 barbarademunck(at)hotmail.com 

Woensdag 13 december Workshop Kerst

Deze keer maken we een tafelstuk. Eens een keer wat anders dan een krans. De ondergrond van schors wordt door de deelnemers zelf gemaakt. Vervolgens wordt het stuk opgemaakt met kerstgroen en verse bloemen gestoken in oasis. Voor alle materialen wordt gezorgd. Eventueel kun je dit aanvullen met eigen meegebrachte kerstlampjes. Nog wel zelf meenemen: schaartje en mesje.

Kosten 30 euro voor leden en 35 euro voor gasten

Locatie:        De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern

Docent:        Leontine Langenberg

Meer informatie? Neem dan contact op met Barbara de Munck:  06 11837599  barbarademunck(at)hotmail.com  

Aanmelden kan via het formulier (onderaan de pagina)
Meer info: utrecht.groei.nl

Lezing: “Mooie borders, prachtige combinaties”

Dinsdag 28 november 20.00 uur - 22.00 uur

Wat je mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wat je in een tuin graag ziet, hangt daarnaast ook af, van wat je graag terug vindt in de tuin. De één wil in een tuin tot rust komen, de ander zoekt er juist levendigheid.

Toch kunnen we stellen, dat een tuin bevredigend voor het oog is, als er sprake is van een zekere harmonie. Tijdens deze lezing hoort u, welke aspecten daarin een rol spelen, zoals kleur, vorm, herhaling, stijl, opbouw en functies van beplanting.

Martje geeft daarbij handige tips and tricks voor zowel  nieuw te ontwerpen als bestaande borders om in uw eigen tuin mee aan de slag te gaan. Zij illustreert haar verhaal met veel foto’s van De Tuinen in Demen.

Martje vanden Bosch studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en zij werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd.(www.detuinenindemen.nl)

Locatie:
Amateur tuindersvereniging Utrecht-Zuid (Lunetten)
Liesbosweg 15, 3524 WZ Utrecht   navigatie: Olympus, straat helemaal uitrijden, fietspad oversteken, hek door

De lezing is gratis voor leden Groei en Bloei en voor de leden van ATV-Zuid. Andere gasten betalen 2 euro entree.

Graag wel aanmelden via utrecht.groei.nl

Groei en Bloei agenda 2024

Jullie hebben er vast al iets over gelezen in het septembernummer op blz. 84. De agenda voor 2024. Afdeling Utrecht heeft een voorraad ingeslagen om te verkopen tijdens de Liefhebbersmarkt. Daar zijn nog enkele stuks van over. Zoek je nog een leuk cadeau voor de komende feestdagen...... meld je dan info@utrecht.groei.nl  Prijs 14,95