Groentips & Groeninfo

Snoeien

Ik ga zo de tuin in, want het belooft een heerlijke lentedag te worden. De Clematissen moeten worden gesnoeid en bemest en ik ga van de zon genieten. Het snoeien van de Clematis is niet altijd eenvoudig, daarom hierbij een column om te bewaren, want over het snoeien van Clematis krijg ik altijd veel vragen. Hieronder staan een aantal snoeiregels. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.
Staat er wintersnoei dan bedoel ik eind januari/ februari en bij voorjaarsnoei bedoel ik maart/april.
Verder kent Clematis drie snoeigroepen.

Snoeigroep 1: Tot deze groep behoren: cirrhosa’s, armandii, alpina, macropetela en de vroegbloeiende montana. Verwijder van deze soorten in het voorjaar alle dode en zwakke stengels. Je snoeit eigenlijk alleen om de plant netjes te houden. Wil je later nog meer snoeien misschien nodig bij de armandii en montana types, dan moet dit direct na de bloei. De ranken die zich na de bloei vormen, zijn de ranken waarop volgend jaar de bloemen weer bloeien. Voorbeeldplanten: Clematis cirrhosa“Freckless “, “Wisley Cream”. Clematis alpina “Blue Dancer”, “Frankie”. Clematis macropetala ‘’Balllet Skirt“, “Jan Lindmark”. Clematis armandii “Bowl of Beauty”, “Snow Drift”. Clematis montana “Alexander”,“Freda”.

Snoeigroep 2: Hieronder vallen alle clematissen die vroeg en op het oude hout bloeien. (oude hout = rank van eerdere jaren). Verwijder NU dood hout, zwakke stengels en dode bladeren. Dan volgt de eerste bloei. Vb: Clematis ”Caroline” en Clematis ”Dawn”. Dit zijn de grootbloemige Clematissen die nu al uitlopen in de tuin. Krijgen we weer vorst dan bevriezen deze uitlopers en krijg je vaak alleen maar de tweede bloei. Verwijder later na de bloei de zaadhoofdjes + twee stengeldelen (met bladparen) af. Daarna goed mesten zodat de zich weer vormende nieuwe scheuten kans op nabloei. Een bijzonder fenomeen is dat de gevulde bloemen bij herbloei vaak enkel zijn, of iets kleiner en soms verschillend van vorm en kleur.

Snoeigroep 3: Dit zijn alle andere soorten. Zoals de viticella’s. Bij de meeste clematissen uit deze groep komen in het voorjaar de nieuwe loten uit de grond tevoorschijn. Dit is een makkelijke snoeigroep, want al het dode hout kan op zo’n 50 cm na gesnoeid worden, in het voorjaar. Ook vaste plant Clematis heracleifolia en de Clematis recta horen tot deze groep. Vb.: Clematis heracleifolia ”Wyevale”, Clematis heracleifolia ”Purple Rain”, Clematis recta var. purpurea, Clematis recta var. recta. Clematis viticella“Etoile Violet”, Clematis texensis “Duchess of Albany”, Clematis tangutica “Lambton Park” en “Clematis “Comtesse de Bouchaud”.                                                                                         Deze clematissen bloeien ‘zomers op de nieuw gevormde scheuten.

Geef de clematis voldoende steunmateriaal, (rozen)mest en water, ze zijn erg gulzig. Meer weten? Op:  www.clematisinfo.nl/1280_1024/  is nog veel meer clematis info te vinden.

Veel tuinplezier en groet
Marjan Sorgdrager

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923