De trots van ... Marina Schouten

Uitkijkend over de weilanden zegt  Marina: ‘Mooi hè, dit vergezicht. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar toen wij 4 jaar geleden dit huis kochten, stonden aan deze kant van de tuin allemaal geknotte populieren, dicht in het blad. Het was een prachtig gezicht, maar van de omgeving zag je niets meer. Ons eerste doel was deze populieren te verwijderen. Ik wilde uitzicht vanuit de tuin, vanuit huis. Een aantal van de geknotte populieren hebben wij bewaard. En (wijzend) hoe vind je die knotwilgen daar? Twee jaar geleden met takken van een geknotte wilg geplant. Nu zijn er drie geknot, volgend jaar de andere twee. Deze bomen horen in deze omgeving. Ik houd daar heel erg van. En ook van de oude perenbomen. Dat is eigenlijk het enige wat over is gebleven van de oude, oorspronkelijke tuin. Ze zijn oud, leveren niet veel op, maar ik vind ze zo mooi. Die mogen hier hun oude dag slijten. Ja, wij voelen ons met dit alles heel gelukkig.’

Dit was de rondleiding door Marina’s tuin. Vier jaar geleden hebben ze dit huis gekocht. Daarvoor woonden Marina en haar man Fred in een rijtjeshuis met een kleine tuin. Marina heeft van jongs af het tuinieren van haar ouders meegekregen. Van haar moeder leerde ze de plantennamen. Door de moestuin van buren kreeg Marina ook hiervoor belangstelling.

Toen Fred en Marina hun eerste huis kregen, werd eerst de tuin aangepakt, daarna het huis. Vanaf die periode droomden zij over een huis met een grote tuin. Marina had wel een eigen volkstuin. Daarnaast heeft zij een opleiding Tuinontwerpen gevolgd. Zij heeft hiervan een bedrijfje gemaakt (kijk eens op haar website: www.tuinontwerpijsselstein.nl ). Hierin kon ze haar fantasie kwijt. Vier jaar geleden konden ze hun droom realiseren: een huis met een (2500 m²) grote tuin.

In drie fases, in drie jaren is de tuin naar Marina’s eigen wensen aangepast. Eerst is een plan gemaakt, daarna werd stap voor stap aan de uitvoering hiervan gewerkt. Marina heeft hierbij gebruik gemaakt van planten die in de tuin stonden, maar ze heeft ook van vrienden veel planten gekregen. Door de planten te delen heeft zij de borders mooi gevuld. Het is duidelijk nog een jonge tuin. Er is nog weinig hoogteverschil. Nu, in april, gaan de planten pas echt groeien. Tijdens de open tuinenroute (Marina stelt haar tuin hiervoor open! Een aanrader!) zal de tuin er prachtig bij staan. Marina houdt van geraniums, anemonen en enkele rozen. De borders zijn ingedeeld op blauw/roze/paars, wit naar donker rood en in de zijtuin geel met een beetje paars. De kleur oranje is niet favoriet, maar in de moestuin (natuurlijk ontbreekt die niet) staan wel heel vrolijk de Crocosmia’s tussen de groenten.

Marina doet over het algemeen het onderhoud. Fred maait het gras, onderhoudt de vijver en werkt mee in de moestuin. De tuin wordt organisch bemest. Zij houden niet van bestrijdingsmiddelen, maar eventueel worden de distels hiermee wel bestreden. Een ander minpunt is de woekerkracht van sommige planten. Na een paar jaar wordt dit een strijd waar je wekelijks mee bezig bent.

Marina’s advies als ervaringsdeskundige is: doe met je tuin zoals je het zelf mooi vindt. Blijf bij jezelf. Volg niet persé de modetrends. Zelf straalt ze als ze naar haar eigen tuin kijkt. Haar droom kwam uit. Haar geluk is compleet.

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915