De trots van ... Paula de Bruin

Toen Paula de Bruin in 1981 het huis de eerste keer zag, wist zij direct: dit wordt mijn huis, hier zie ik inspiratie om te tuinieren.

Als kind van 4 jaar ging Paula bij familie in Friesland op bezoek. Daar mocht ze ‘in de tuin rommelen’. Ze weet nog dat ze daar de phloxen leerde kennen, de geur en kleur. Nog steeds is de phlox haar lievelingsbloem.

Zelf groeide Paula op in Amsterdam en Utrecht. Toen ze in 1964 trouwde, woonde ze eerst in een appartement in Utrecht, daarna in een rijtjeswoning in De Meern. Daar was een kleine tuin maar door de drukte van het gezin had Paula hiervoor geen tijd. Later verhuisde het gezin naar een huis met een grotere, aangelegde tuin (± 800 m²), maar de klik met de tuin was er niet. Paula volgde toen een opleiding aerobic/ballet. In 1981 zagen Paula en haar man het huis op de Achtersloot en ineens was er de klik met de tuin. Eigenlijk was de tuin bij het huis chaotisch door de grote esdoornbomen, boterbloemen, bruine woestenij van struiken en bomen en lelijk gras, maar Paula voelde inspiratie om deze chaos aan te pakken. Vanaf het eerste moment voelde zij zich hier gelukkig.

In fases hebben Paula en haar man deze 5000m² grote tuin veranderd. Paula heeft nooit een cursus tuinieren gevolgd. Zij doet alles op puur gevoel: de kleuren en verhoudingen. Vanuit de tuin wilden ze een uitkijk over de weilanden waar koeien grazen. Paula wilde graag veel vaste planten, haar man wilde een groentetuin. Uiteindelijk werd het een plaatje.

Samen hebben ze jarenlang de tuin onderhouden. Paula’s man deed het snoeiwerk van de fruitbomen, de moestuin en het gras maaien. Paula deed de rest van het onderhoud. Tegenwoordig doet Paula alles alleen, behalve het snoeiwerk van de bomen. In de zomer is Paula dagelijks 5 tot 10 uur per dag in de tuin aan het werk. Zij vindt het heerlijk. Het geeft een ontspannen gevoel.

De tuin is vrij ecologisch, d.w.z. Paula gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Ze laat de vogels en insecten hun werk doen. Strooimiddel tegen slakken gebruikt ze minimaal. Teveel strooimiddel lokt juist slakken. Voor de bestrating gebruikt Paula biologisch afbreekbare stoffen, het onkruid in het gras wordt 1 * per jaar met een AA mengsel behandeld. Kleigrond is vruchtbaar, daarom wordt de tuin maar 1 * per jaar bemest met culterra 7 – 3 – 4.

De tuin is groot, de beplanting compleet: bomen, heesters, vaste planten en eenjarige. Paula houdt van planten die lang doorbloeien en na de snoei een tweede bloei hebben. Zij heeft een hekel aan woekeraars, zoals mentha- of muntplanten, Stachys soorten, zoals de bosandoorn en de moerasandoorn en de Physalis (lampionplant).

In de tuin is een wit/gele border, de andere borders zijn niet op een specifieke kleur ingedeeld maar de verschillende kleuren in de borders matchen goed (op gevoel gekozen). Paula houdt niet van rode of fel oranje gekleurde bloemen.

Soms gaat er wel eens iets mis. Paula is lid van de Tuinclub ‘Lopikerwaard’. Regelmatig is bij haar een Open tuindag. Eenmaal, net voor een Open tuindag, had zij een verkeerd onkruidmiddel gestrooid: het grasveld was helemaal kapot. Paula heeft toen een bevriende tuinman gebeld. Hij heeft het oude gras eruit gehaald en vervangen door graszoden. De Open tuindag kon gewoon doorgaan.

Gepassioneerd en energiek zegt Paula dat zij geniet van alle verscheidenheid in de tuin, alles te zien groeien en bloeien, ieder jaar is het weer anders. Paula, mijn petje af.

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915