Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits januari 2024

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Het jaar 2023 is aan zijn einde gekomen en maakt plaats voor 2024! Het afgelopen jaar had qua weertype zo zijn eigenaardigheden. Ik heb het niet helemaal bijgehouden, dat laat ik aan de professionele weerdeskundige over.
Mij is bijgebleven dat het nogal nat was. Zeker de laatste weken, alhoewel ik wel aan het begin van de maand een ochtend genoten heb van het kleine beetje sneeuw in onze tuin. Sneeuw kan zo sprookjesachtig zijn, zeker wanneer er nog bloemen in je tuin, met hun laatste inspanning, staan te bloeien en dat op 4 december! Ik vond het zeer vertederend.
Vandaar dat het ‘raad het plaatje’, kleurige bloemen met een hoedje van sneeuw heeft. 
In januari ben je weer van harte uitgenodigd om onze open avond, leden- en niet-ledenavond bij te wonen. Neem gerust je vrienden of bekenden mee! Deze avond is gratis toegankelijk, alleen de koffie en thee mag je zelf betalen.
Leden en niet leden tonen hun mooie filmpjes en foto’s op het grote doek! Heb je ook nog mooie plaatjes die je graag met ons wilt delen, geef je dan snel op bij Ypie: yterpstra@ziggo.nl 
Voor de wandelaars onder ons kunnen we weer winterwandelen op zaterdagmorgen met Jan Mansens.
Dit keer bij de heide en bossen van Kraloo! 

Ondersteuning bij bestuurstaken

Het is lastig voor verenigingen om bestuursleden te vinden. Dat geldt ook voor de afdelingen van 
Groei & Bloei. Sommige afdelingen hebben zich daardoor moeten opheffen, terwijl er wel voldoende leden en activiteiten waren. Dat is zo jammer en het laatste wat wij willen! 
De werkzaamheden van een bestuur, zoals van G&B, bestaan uit verschillende onderdelen. 
Het is heel goed mogelijk om die taken te verlichten en uit te diepen door te werken met bestuur-ondersteuners.
Officieel maak je dan geen deel uit van het bestuur, maar draag je bij aan een onderdeel waar je enthousiast over bent en/of kennis van hebt. 
Je wordt gekoppeld aan een bestuurslid, zodat je onderdeel bent van het geheel en er goede communicatie mogelijk is. 
Een mooi voorbeeld hiervan is Bea Gorter. Zij is begonnen als bestuur-ondersteuner voor extra activiteiten en workshops. Daardoor konden we ons pakket aan leuke en leerzame excursies uitbreiden. Deze samenwerking liep zo goed dat Bea bestuurslid is geworden en nu, naast de excursies, Catja ondersteunt bij haar penningmeesterschap.
Je kunt ook denken aan verschillende werkgroepen die zelfstandig functioneren, maar wel onder 
het bestuur vallen. Zo hebben we nu een tuingroep, een fotogroep en bloemschikgroepen. 
Wat is het voordeel van een bestuur-ondersteuner?
Voor jezelf betekent het dat je bijdraagt aan ‘de club’ op onderdelen die je zelf leuk vindt, zonder de verantwoordelijkheid voor het geheel te dragen. 
Je kunt veel werkzaamheden doen in een bepaald deel van het jaar, als je niet teveel gebonden wilt zijn.
Voor het bestuur betekent het dat de taken lichter worden of dat wij meer activiteiten kunnen aanbieden. Want we willen een attractieve en levendige club zijn en blijven, waarbij men zich graag aansluit. 
Op alle bestuurstaken is bestuur-ondersteuning mogelijk. In ons programmaboekje vind je deze taken 
op pagina twee. 
Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de website, Facebook en Instagram, de Nieuwsflits, ledenadministratie, lezingen, ‘Open Tuinen’, bloemschikken,  wandelingen en excursies en workshops. Het aantrekken van jongere leden is ook een mooi en belangrijk item.
Lijkt het je wat, neem dan contact met één van ons op voor een verkennend gesprek. 
Je kunt ook op onze ledenavonden contact zoeken met één van de bestuursleden. Wij zouden het fijn vinden! Uiteraard kan dat ook telefonisch of ook per mail: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com
 

Wie herkent deze bloempjes onder een hoed van sneeuw?

Bloemschikken

De opdracht voor de maandagmorgengroep: Maak een langwerpig "smal" tafelstuk, ondergrond naar eigen keuze. Je kan met oasis werken of een moderne schikking waar je reageerbuisjes in verwerkt als waterdragers. Verwerk er voorjaarsbollen  en bloemen in, want na de kerst is een bloemrijk arrangement weer leuk en fris en het geeft  alvast een beetje lentegevoel.
De maandagavondgroep heeft op een hoge pot een arrangement gemaakt met bamboestokken. De dinsdagavondgroep heeft een kerstkrans gemaakt. Hierbij werd een strokrans omwikkeld met wikkeldraad om zo de takjes vast te zetten.
Groene groet van Lammy en Grietje. 

Alle kerststukken zijn hier te vinden., geniet ervan.

Fotogroep

De maandopdracht voor december luidde: ‘ 5 december’. Een leuke opdracht met kostelijke resultaten.
Voor januari is de opdracht: fotografeer de winter!
Met het onderwerp ‘ Verstilling’ exposeert onze fotogroep vanaf 5 januari in het Bethesdaziekenhuis.
Ben je in de buurt, een aanrader om er even langs te gaan.
 

17 januari, foto- en filmavond door leden en niet-leden

Ieder jaar hebben we een avond met eigen inbreng van leden en niet leden. De natuur is zo inspirerend en er zijn zoveel foto’s die de moeite waard zijn om te projecteren op een groot doek.  
Daardoor zijn dit soort avonden bijzonder geslaagd.
Wil je meedoen, iedere presentatie mag tien minuten duren. 
Meld je aan bij Ypie Terpstra.yterpstra@ziggo.nl
Zij zorgt dan voor een mooi en gevarieerd programma. 


De avond is in de Vredehorst, onze nieuwe locatie voor ledenavonden. 
Zuidwoldigerweg 32 Hoogeveen

Zaterdagmorgen 27 januari  Winterwandeling met Jan Mansens: Kraloo, Eursinge

Samen de natuur ontdekken, altijd weer een verrassing wat we te zien krijgen.
Het zou geweldig zijn wanneer het een beetje vriest als we de wandeling beginnen. Trek vooral stevige schoenen aan en neem een goed humeur mee. Dan wordt de wandeling zeker een succes.
We starten om 9.00 uur bij de parkeerplaats op Kraloo, Kraloöerweg,  Eursinge.
Vanaf de Beilerstraat, het viaduct onderdoor (Ruinen) naar Eursinge, rechts aanhouden, Kraloöerweg volgen. Doodlopende weg in rijden, aan het eind van de weg waar de weg fietspad wordt, parkeren.
Vanaf hier genieten!
De onkosten zijn per persoon, €3.50
Graag bij Bea Gorter melden dat je meegaat: bw.gorter@outlook.com

Leven in de tuin

Licht speelt een grote rol in deze tijd van het jaar. De hoeveelheid licht is schaars en vaak geeft dat een wat bijzondere sfeer. Veel mensen verdragen het moeilijk, maar ik houd wel van mist, nevel en regen. Dan zie je dat het licht gevangen wordt in de druppels die aan de takken hangen. Allemaal kristalletjes. Binnenshuis hebben we het zelf in de hand, brandende kaarsen geven zo’n behaaglijk gevoel. 

Ik heb een paar weken geleden de salvia’s afgeknipt, waaronder de salvia Amistad. Lastig, want die bloeide nog zo mooi. Maar ja. Soms moet je streng zijn. Ik heb bobbeltjesfolie op de grond gelegd, tegen een teveel aan regen, want salvia’s moeten zo droog mogelijk de winter door. Daarop een emmer gevuld met wol, want droog blad voor isolatie had ik niet, maar nog wel een oude schapenvacht. Op de emmer een steen en nu hopen dat ze het overleven. Al deze tips kwamen van Gloria, die veel salvia’s goed de winter doorkrijgt.

Omdat de plant nog bloeide heb ik de stengels op een vaas gezet. Ze hebben nog wekenlang gebloeid, ongelooflijk. Overdag waren ze prachtig, zo mooi donkerpaars met blauw er in, ze gaven bijna zelf licht. Maar ’s avonds was er niets te zien, het leken wel bruine bloemen, totaal oninteressant.
Toen bedacht ik dat voor de tuin hetzelfde geldt. Achterin de border of ver weg zie je paars helemaal niet, maar in de zon en vooral met tegenlicht is het een prachtige kleur. De hoeveelheid licht is dan doorslaggevend.

Hetzelfde geldt voor de auberginekleurige bloemen, zoals de tulp Black Beauty of Black Hero, of een donkerbladige blaasspirea, zoals de Physocarpus Diabolo. 
In het juiste licht en vooraan in de border of dicht bij huis zijn ze ongelooflijk mooi en op een verkeerde plek vallen ze alleen maar tegen, of je ziet ze niet eens.
Het wordt een mooie opgave voor het komende seizoen, proberen om planten nog beter tot hun recht te laten komen. 
YT

Wilde planten: Stoepplanten 2

In december heb ik beloofd dat ik deze maand wat zal vertellen over: Botanisch Stoepkrijten.
Het was de afgelopen maanden een paar keer in het nieuws: Dagblad Trouw en mijn “lijfblad” Roots  schreven hierover. Tijdens de landelijke determinatiewandelingen, zoals ik ook met de plantenwerkgroep van IVN doe, heeft men wel 600 veelvoorkomende stoepplanten geteld. Maar hoe kan ik deze namen allemaal onthouden, zou je zeggen. Daarvoor is nu juist het botanische stoepkrijten uitgevonden. 
Het begon in Frankrijk en Engeland en Nederland hebben dit omarmd en overgenomen.
Stel dat je de naam niet weet, dan kun je met de Obsldentify-app of de PlantNet-app de namen achterhalen.
Wat is de bedoeling: als je bijvoorbeeld in je eigen straat gaat beginnen. Je ziet een stoepplantje, gaat deze determineren en schrijft dan de naam erbij op de stoep. Hierdoor heeft dit “onkruid” opeens een naam gekregen en gaan anderen hopelijk met belangstelling naar dit plantje kijken. En het blijkt vaak, dat als het een naam heeft je dit ook meer waardeert.
We hopen hierdoor ook dat er dan minder bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

Hieronder ga ik nog een paar, totaal verschillende, stoepplanten bespreken:

Smalle weegbree
Het is een veel voorkomende plant. Als je goed naar de bloem kijkt (zie foto) zie je pas hoe mooi het is. Aarvormig met witte helmbloemen. Verder zijn er smalle lancetvormige bladeren met duidelijke parallel lopende nerven. We hebben ook de grote weegbree , die qua bloem en blad er heel anders uitziet. De bestuiving vindt plaats door de wind. Er komen heel veel insecten op af.

Zachte ooievaarsbek
Prachtige fel roze/paarse bloemen met vijf kroonblaadjes. De naam zegt iets over het blad. Het is handvormig ingesneden met getande rand, stompe top en is zacht behaard. Dit plantje komt ook vaak voor in het gazon. Niet verwarren met de kleine ooievaarsbek, die bleekroze kroonbladen heeft en niet zulke zachte bladeren.

Muurpeper
Dit is een vetplantje van maar enkele centimeters hoog. Het heeft gele bloemetjes met vijf kelk- en vijf kroonblaadjes van 1 cm doorsnee en in groepjes. Dik ovaal schubbig blad. Het is een platliggend, overblijvende wintergroene plant. De verspreiding kan via zaden, maar uit elk kapot blaadje of stengel kan ook een nieuw plantje groeien.

Perzikkruid
De meestal roze (soms witte) aarvormige tros bloemen zitten met tien aren aan één tak. De plant heeft ongesteelde lancetvormige bladeren met een spitse top. Midden op het blad zit meestal een zwarte halvemaanvormige vlek. Niet verwarren met de beklierde duizendknoop, want ze lijken erg op elkaar. Het onderscheid is voor de kenner en gaat voor dit stukje te ver. Het is een eenjarige plant die zich verspreidt door zaden.
BG

Open Tuinen Carrousel: Marry van de Kamp

Onze tuin is ruim vijftien jaar geleden, naar eigen idee, aangelegd met verhoogde borders. Dit vanwege de stramheid in onze botten. Wij zijn er heel erg blij mee. Onze trots is de Perzische slaapboom, de Albizia. Het blad van deze boom is in de zomer zeer ‘luchtig’, waardoor het heerlijk is in zijn schaduw te vertoeven. Hij bloeit vanaf half juli tot eind september en heeft prachtige roze/gele pluizen!
Wanneer in augustus de bloei op z’n hoogtepunt is en dan zijn uitgebloeide bloemen laat vallen, hebben wij een ‘Perzisch tapijt’. Ja, wij lachen erom en nemen het zoals het is; even een keertje extra vegen en de tuin is weer toonbaar.
De tuin wordt gevormd door rechthoekige ‘bakken’  die we schuin hebben laten lopen, waarvan er één een waterbak is zonder vissen, maar wel met kikkers, libellen en schaatsenrijders. 
Deze bakken als borders, geven het geheel een spannend effect.
Vanuit de woonkamer wordt de schuine ‘zichtlijn’ door de tuin verrassend zichtbaar.
Zelf ben ik van nature een ‘rommelpot’, wat vanzelf  in de borders is terug te vinden. Maar wij zijn blij met ons ‘Rommelkampje’. 

Plant in het Flitslicht: De Jacobinia, Justicia Carnea van Catja

Tijdens een tuinenbezoek stond in een pot een hele mooie plant te bloeien. Die wilde ik ook wel. Ik ging naar huis met een potje met 2 kleine stengeltjes en een bloemknop. Direct de boeken er op nageslagen en aan de gang gegaan. Je slaat eigenlijk de boeken er niet meer op na maar je zit te surfen op het internet. Een grote pot gebruikt met goede aarde en de juiste plek in de tuin. Nu afwachten. Dat werd direct beloond met bloemen en een stevige groei.
De Jacobinia is een tropische/half-tropische plant. In de zomer kan hij mooi naar buiten in de winter naar binnen. Bij mij betekent dat een plekje in de woonkamer. Inmiddels is de plant uitgegroeid tot 1m hoog en heeft van het begin tot in november gebloeid. Nu afwachten hoe hij de winter doorkomt, dit is niet de meest ideale leefomgeving. Droge verwarmingslucht. 
In het voorjaar de volgende uitdaging: vermeerderen.
CS

Het leven van een closetrol: Hanny Nieuwenkamp

Het leven van een wc-rol is niet altijd even gemakkelijk.
Eerst word ik duizelig van al het gedraai en als men uitgedraaid is met mij,
word ik weggegooid.
Maar tegenwoordig gebeurt dat niet meer.
Ik word nu door de papierversnipperaar gehaald en val uiteen.
Deze snippers worden aan de aarde in de moestuin toevertrouwd.
Op deze manier gaat mijn leven nog even verder. 
Ik voorkom dat er veel onkruid gaat groeien en ben voeding voor de bodem.
Totdat ik helemaal opgebruikt ben, is mijn leven voorbij. 

Noord Nederlands Bloemschikevenement 9 maart 2024

De voorbereidingen voor een volgende editie van het NNBE zijn in volle gang. Tijd dus voor wat meer details. Het evenement zal worden gehouden op 9 maart 2024 in het Multifunctioneel Centrum ‘De Wier’ in Ureterp.
De opzet is als volgt. Er zijn 2 groepen: recreanten en gevorderden. Deelnemers beslissen zelf in welke groep ze mee willen doen. Er is één opdracht per groep. De opdracht wordt op de dag zelf bekend gemaakt. Aan de deelnemers worden alle materialen, samen met de opdracht, aan het begin van het evenement uitgereikt. De Noord-Nederlandse kampioen bloemschikken wordt gekozen uit de deelnemers van de gevorderdengroep door een professionele jury.
‘s Middags is er een bloemschikdemonstratie met verloting van de gemaakte arrangementen.

NNBE: https://bloemschikken.groei.nl/noord

Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024 zijn inmiddels bekend,  zodat je ook weet voor welk weekend er aangemeld kan worden: 
Groei & Bloei Open Tuinen Weekend in 2024 op 15 en 16 juni
•    11 en 12 mei Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen
•    15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
•    6 en 7 juli regio Hoogeveen en Meppel
•    10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
•    7 en 8 september regio Coevorden en Emmen
Inmiddels is ook op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe het inschrijfformulier voor 2024 geopend: www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/aanmelden.
Wij zoeken rondom Hoogeveen en gemeente De Wolden tuinliefhebbers, die hun tuin open willen stellen voor bezoekers.
Mocht je mee willen doen, dan verzoeken wij je om het inschrijfformulier in te vullen zodat we je gegevens hebben voor 2024. Als je al eerder hebt meegedaan, dan kun je je op het formulier beperken tot het doorgeven van de data wanneer je mee wilt doen.

Aanmelden: https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/aanmelden/
 of: Marijke Kloosterman:

Voor jou gelezen

In één van de Drentse T.V. uitzendingen van het programma ‘Roeg’, waren Redmond en Marijn O’Hanlon uit Koekange in beeld. Het boeide mij hoe zij over hun nieuwe moestuin en alle vogels in de tuin vertelden.
Marijn, heeft een dagboek geschreven over de belevenissen rond hun monumentale boerderij, waar de ooievaars een hoofdrol spelen. ‘Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse (2022) 
Veel bekende plekjes in de omgeving van Koekange worden beschreven, zodat jij jezelf ziet wandelen of fietsen in het Echtens Paradijs.  
Conclusie: leuk om te lezen!

Plantkunde ZOETERMEER

Per 1 januari 2024 verwelkomt Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en (KMTP)/Groei & Bloei Femke Lampe-Braun (45) uit Vught als haar nieuwe algemeen directeur. Ze neemt het stokje over van Flip van Leeuwen, die na 27 jaar met pensioen gaat.

https://groei.nl/actueel/nieuws/femke-lampe-braun-nieuwe-directeur-groei-bloei

25 december tot 3 januari Eindejaars planten jacht

We weten maar weinig van planten die midden in de winter bloeien. Daarom brengen we ze in kaart tijdens de Eindejaars plantenjacht. Jaag je mee?
De zoekkaart van Floron helpt je om de 15 meest voorkomende winterbloeiers te
www.tuintelling.nl/tellingen/eindejaars-plantenjacht
www.bing.com/search?q=winterbloeiers+in+beeld&cvid

Expositie Wie Wat Wol in bezoekerscentrum Dwingelderveld

www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld/nieuws/expositie-wie-wat-wol-in-bezoekerscentrum-dwingelderveld?
 

26 januari Landelijke Nationale Tuinvogeltelling

Het is december; de tuinvogels laten zich weer meer zien! In januari zijn er hopelijk veel vogels in je tuin, want van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari gaan we weer los met de Nationale Tuinvogeltelling. Weet je nog hoe het werkt, dat tellen? Het is heel eenvoudig. Lees het hier. 
www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Cursus Vogels in Nederland

In tien lessen leer je veel vogels en hun geluiden herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Je leert bijvoorbeeld hoe je die grote witte vogels uit elkaar kunt houden. Ook deze cursus zit boordevol leuke weetjes. En hoe meer je weet, hoe meer er buiten valt te zien en te genieten!
www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in januari in de tuin kunt doen.  
groei.nl/tuin/tuinkalender/januari https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/tuinkalender/wat-doe-je-wel-en-niet-in-de-herfsttuin-video?utm_medium=email&utm

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing: bloempjes onder een hoed van sneeuw

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, 
wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.
 

Wij wensen jullie een goede jaarwisseling en voor 2024 een vreugdevol en bloemrijk Tuinjaar.

Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden