Diversen

De trots van ... Agnès de Brey

Zowel de grootouders als de overgrootouders hebben in het 400 jaar oude huis van Agnès gewoond. De uitstraling van dit mooie, oude, monumentale huis vind je terug in de prachtige, 250 m² ommuurde tuin van Agnès. Bij een heel gezellig gesprek in april vertelde Agnès dat haar liefde voor de tuin is ontstaan door het enthousiasme van haar ouders voor het tuinieren. Haar vader was kunstschilder en als inspiratiebron voor zijn schilderijen werd gebruik gemaakt van de vele bloemen die in de tuin groeiden. Heel jong werd Agnès hierbij betrokken. Zij kreeg een eigen stukje tuin waar zij zich voornamelijk bezig hield met haar eerste liefde: de hortensia’s. En dit is nog steeds zo: zij heeft hortensia’s die meer dan twintig jaar in de tuin staan, waarvan de kleuren variëren van blauw naar roze, wit, groen naar donker rood. Hortensia’s blijven haar hierdoor boeien.

Oorspronkelijk. in de periode van haar (over)grootouders, bevonden zich in de tuin twee perken waarin wat fruitbomen stonden en palmen in vaten die in de winter naar binnen werden verplaatst. Om het grind erom heen te weren waren de perken omzoomd door een ijzeren band. Nadat de ouders van Agnès in dit huis gingen wonen, hebben zij de tuin door tuinarchitect Mien Ruys laten renoveren.

Sinds 1986 woont Agnès in dit familiehuis. Zij heeft er zelf, met blote handen, weer een stadstuin van gemaakt. Zij deed alles zelf, d.w.z. alle steentjes gelegd, de vijver uitgegraven, de buxusplanten zelf gestekt en geplant, dit alles op gevoel. Alleen het verleggen van de zware grindtegels heeft zij door een stratenmaker laten doen. Agnès had geen tuinplan. In die tijd waren tuinen niet zo’n grote hype en internet bestond nog niet. Zij is vanuit het middelpunt van de tuin aan het werk gegaan. Vandaar uit ontstond nieuwe inspiratie van waaruit uiteindelijk een ontzettend gezellige, vrolijke tuin ontstond, die eigenlijk de spiegel van Agnès zelf is.

Agnès heeft jarenlang de tuin alleen onderhouden. Tegenwoordig lukt dat niet meer maar helpt haar man haar. Zij gaat bij het onderhoud er vanuit dat de natuur zich zelf moet onderhouden: zij maakt geen gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen, met uitzondering van het bestrijdingsmiddel Slakkendood. De naaktslakken in de tuin zijn een plaag voor de mooie hosta’s.

De beplanting van Agnès tuin bestaat o.a. uit drie treurberken, een seringenboom, heesters, vaste planten en eenjarige planten in potten. Zij heeft een voorkeur voor hortensia’s, rozen, pioenrozen, riddersporen en hosta’s. Veel planten zijn welkom. Vroeger ging Agnès vaak met een schepje op stap en heeft zij veel planten uit de vrije natuur verzameld. Maar de kleur is wèl belangrijk: wit, roze, blauw, paars, alles door elkaar, maar geen geel, rood of oranje.

Agnès’ tuin is geen designtuin, niet aan mode onderhevig, maar een kleurrijke gevoelstuin. De planten moeten erin passen als een jas. Haar advies is ook: doe wat je zelf leuk en mooi vindt en wat bij je past.

In 2011 heeft Agnès haar tuin veranderd. Kijk u eens naar het resultaat hiervan. U kunt het vinden in De trots van ... in 2012.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915