Diversen

De trots van ... Aad en Joke van den Berg

Verbaasd keek ik om mijn heen toen ik bij Joke en Aad van den Berg op bezoek ging. Was hier een tuin van 2 ha? ‘Zullen wij een rondje in de tuin lopen?’ vroeg Joke. Achter het huis zag ik een prachtige, nog in voorjaarskleuren getinte tuin.

Joke komt van driehoog uit Rotterdam. Aad krijgt van huis uit, als zoon van een tuinder, wel de nodige ervaring mee. Aanvankelijk woonden Aad en Joke in een rijtjeswoning. In het dagelijkse leven was Aad actief met het realiseren van kamers en kasten waarin zaden kunnen worden gekiemd en waarin planten kunnen worden gekweekt. Zijn werk is ook een beetje zijn hobby.

De garage was voor deze activiteiten al snel te klein. 23 jaar geleden diende er zich een gelegenheid aan een huis met bedrijfsruimte met ± 3000m² grond te kopen. Op het nieuwe perceel werd een kas gezet en een kweekhoek gecreëerd. Voor Aad werd het nu mogelijk zijn hobby in de praktijk te brengen.

Tuinieren vond Joke steeds leuker worden, maar ze miste de basiskennis. Joke volgde eerst hovenierscursus in Houten en twee jaar later een tuinontwerpopleiding in Gouda. In 2000 kwam de kans een stuk grond van de buurman erbij te kopen. In fases werd de tuin vergroot. In de winter ontstonden de ideeën, in het voorjaar gingen Joke en Aad hiermee aan de slag. Door deze faseontwikkeling is niet gewerkt met zichtlijnen, wel zijn in deze tuin tuinkamers, een prachtige pergola en een 60 meter lavendelhaag! Vanuit de achtertuin is zicht over de prachtige polder waar de rietvogels in de rietkragen hun verblijf hebben.

In deze tuin staan bomen, heesters en vaste en eenjarige planten. Joke`s voorkeur gaat uit naar vaste planten, zoals de hortensia’s, phlomis, rozen en phloxen. Zij geven de variatie in de tuin. Aad heeft meer voorkeur voor bomen en heesters als Euonymus, de Cornus, Acers en Viburnums.

Een aantal borders zijn op kleur: een witte, een gele en een blauwe border. Maar er zijn ook gemengde borders. De natuur doet, wat dat betreft, ook zijn werk! Joke vindt oranje een moeilijke kleur.

Joke en Aad tuinieren beiden, maar er is wel een taakverdeling. Aad doet het grove werk w.o. het snoeiwerk, Joke houdt zich met de planten bezig. Bestrijdingsmiddelen proberen zij tot het minimum te beperken. Bij de bemesting wordt gebruik gemaakt van biologische kippenmest, m.n. voor de rozen.

Het advies van Joke is vooral dat je, bij de beplanting van je tuin, rekening moet houden met de grondsoort. Pas je planten erop aan, anders is het gedoemd te mislukken. Als voorbeeld geeft ze zelf de rododendrons. Al diverse keren hebben zij die verplaatst, maar eigenlijk is de grond niet echt geschikt voor de rododendrons.

De tuin biedt het jaar rond een keur aan kleuraccenten, vooral in de herfst. Meer bijzonderheden en foto’s ziet u op hun eigen website: www.tuin-polderzicht.nl. De tuin van Joke en Aad staat ook op de website van Groei- en Bloei op de pagina http://www.bezoekmijntuin.nl. Regelmatig krijgen zij grote groepen op bezoek.

De tuin biedt het jaar rond een keur aan kleuraccenten, vooral in de herfst. Meer bijzonderheden en foto’s ziet u op hun eigen website: www.tuin-polderzicht.nl. De tuin van Joke en Aad staat ook op de website van Groei- en Bloei op de pagina http://www.bezoekmijntuin.nl. Regelmatig krijgen zij grote groepen op bezoek.

Het bijzondere aan deze tuin is dat veel planten, maar ook bomen, bijvoorbeeld de beukenhaag (de Fagus sylvatica) door Joke en Aad zelf gekweekt zijn. Prachtig staan ze erbij. Maar helemaal trots is Joke op de 300 rozen die grotendeels door Aad zelf geocculeerd zijn. Hobby- werk- hobby: in deze prachtige tuin komt het samen.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915