Lezingen vinden plaats bij Bousema, Zuthpenseweg 35 te Lochem

Voor leden van Groei & Bloei zijn de lezingen gratis. Niet-leden betalen € 3, tenzij anders vermeld.

Heeft u een idee voor een lezing? Laat het ons weten via  info(at)lochem.groei.nl

24 september 2019: Lezing door Hans Kramer over vaste planten

29 oktober 2019: Lezing door Van Tubergen over bloembollen

26 november 2019: Lezing door Koos Dansen over vogels in de tuin

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat we kunnen doen om ze uit te nodigen en aan te lokken?

Zowel de tuin zelf als de omgeving daarvan spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder het groen, des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 vogelsoorten.

Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud. Vanzelfsprekend spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een wezenlijke rol. Zo komen in een gemiddelde tuin al gauw 10 tot wel 25 soorten.

Wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.

Koos Dansen vertelt en laat zien wat er mogelijk is aan de hand van de vogels in zijn eigen Betuwse stadstuintje in Arnhem-Zuid (25 soorten) en rond zijn Veluwse boshutje met drink- en voerplek in Arnhem-Noord (50 soorten).

Verder kijken wij welke andere fascinerende vogelsoorten we in onze directe omgeving kunnen tegen komen.

Koos Dansen was hoofd voorlichting en tijdschriftredacteur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert en geeft lezingen.

De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
voor t eerst parkieten aan mn plant