Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief maart 2024

Corylopsis pauciflora, een voorjaarsbloeier voor halfschaduw

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Geweldig! 120 toehoorders! Daar werd ik helemaal blij van. Zoveel belangstelling was er voor de lezing ‘No Shit! Een vruchtbare tuin zonder mest’ door Esther Kuiler. Tja, de Ommuurde Tuin is natuurlijk een begrip in onze omgeving en moestuinieren is weer helemaal hip, zie ik ook op Instagram. Of je de groenten nu in potten, bloembakken, tussen je bloemen of in een grote moestuin zet, het geeft je altijd een heerlijk gevoel om te kunnen oogsten en te eten van eigen kweek. Het was een gezellige en inspirerende avond.

Het zou mooi zijn als de komende ALV ook goed bezocht wordt. Lid zijn van een vereniging betekent ook meedenken met het bestuur en je betrokkenheid tonen. We nemen afscheid van Edwin Luijks en blijven dan nog maar met 4 leden over in het bestuur. Misschien wil je wel wat meehelpen bij de organisatie van onze activiteiten in een van onze commissies of in het bestuur. Ik hoor het graag van je.

Na de ALV is er een ijzige lezing van Eric Meijer over zijn trektocht door de Himalaya. Dat wordt toch nog een winterse beleving dit jaar. Want wat is het toch een warme februari geweest. De natuur ontwaakt. Alles schiet de grond uit en de tuin krijgt al steeds meer kleur. Tot mijn schrik zag ik dat de slakken ook al wakker zijn, terwijl mijn egel nog in winterslaap is. Dan zelf maar ’s avonds op jacht met een zaklamp op mijn hoofd. Al mijn sneeuwklokjes werden aangevreten. Ik heb meer dan 1000 kleine slakjes gevangen! Dat scheelt weer in de zomer als ze groot worden, denk ik dan maar. Ik heb zin in het nieuwe seizoen! Jij ook?

Welkom bij onze activiteiten.
Greet Steenhuis
Tel: 06-44422632

de lezing van Esther Kuiler van de Ommuurde Tuin op 26 februari was met ruim 120 belangstellenden een groot succes

Workshop Bloemschikken in paassfeer op 13 en 20 maart

Hier nog een extra bericht van Monique Terbrugge. De workshop van 13 maart is vol. Om toch andere enthousiaste bloemschikkers ook een kans te geven wat leuks voor Pasen te maken een extra datum, die doorgaat bij minimaal 4 aanmeldingen.

Datum:      Woensdagmiddag 20 maart, 13:30- 16:00 uur.
Locatie:      van de Weerdstraat 66, 6709 TT Wageningen.
Kosten:      Leden: €17,50; niet-leden: €25,-. Betaling contant ter plaatse aan de workshopleider.

Aanmelden vóór 13 maart via aanmeldingen@wageningen.groei.nl of m_terbrugge@hotmail.com

 

Algemene Ledenvergadering op woensdag 13 maart

Het bestuur nodigt u van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering op woensdag 13 maart 2024 om 19:30 uur in het Koetshuis van Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94 A, Wageningen.

De leden hebben op 3 maart een mail ontvangen met de agenda van de vergadering en de overige stukken. Mocht u die hebben gemist, dan is dit op te vragen bij info@wageningen.groei.nl.

De ALV is belangrijk voor het contact tussen de leden en het bestuur om meer betrokkenheid met elkaar te hebben. Het bestuur legt verantwoording af aan de leden en de financiële situatie van de vereniging wordt belicht. Het bestuur wil graag activiteiten organiseren die de leden leuk vinden. Suggesties en opmerkingen zijn daarom zeer welkom op deze vergadering.

Wees welkom!

Lezing 'Trektocht door de Himalaya naar bijna 6500 m' door Eric Meijer

Aansluitend aan de ALV geeft Eric Meijer een lezing over zijn persoonlijke trektocht naar MeraPeak (6476m.) in NO-Nepal. Een reis van enkele vrienden die op uitnodiging van prof-klimmer Wilco van Rooijen mee gingen in zijn "voorklim". Voor hem was MeraPeak eigenlijk een acclimatisatieklim voor een toppoging van de nabijgelegen Kanchenjunga (2 na hoogste top ter wereld; 8586m.)

Eerder gaf Eric voor G&B al een lezing over een botanische (berg)trektocht in Kyrgistan; "Planten, Mensen en andere rariteiten in Kyrgistan". Dit keer ligt de focus meer op de trektocht zelf, wat daar voor nodig is en wat je er voor moet laten.

Een reis vol ontberingen, maar ook fantastische geniet-momenten! Door bergdorpjes, Rhododendron-bossen, Magnolia-wouden, sneeuwvlaktes en ijsgletsjers. Kortom, laat je meevoeren door betoverende plaatjes langs hoogtepunten van de Himalaya.

Eric Meijer op trektocht in de Himalaya

Terugblik workshop paddestoelen van 17 februari

Op zaterdag 17 februari werd een enthousiaste groep onderwezen in het kweken van Oesterzwammen en Shiitake. Wim Spaan die al 40 jaar met succes zijn eigen paddenstoelen kweekt in zijn eigen tuin vertelde over de verschillende substraten waarop Oesterzwammen kunnen groeien. Hygiëne is het toverwoord, omdat anders andere schimmelsoorten de overhand kunnen nemen ten koste van de gewenste paddenstoelen. Koffiedik, gemaaid gras uit eigen tuin, zakken hooi van de Welkoop, overal groeien lekkere Oesterzwammen als de omstandigheden maar goed zijn. Na de uitleg volgde het praktische deel, waarbij deelnemers zelf hun broed mochten meenemen om thuis de Oesterzwammen te gaan kweken. Na 6 weken zouden er al resultaten kunnen worden geboekt.

Ook had het bestuur van Groei & Bloei eikenstammen geregeld waarin deelnemers gaten konden boren en ze zelf ter plekke konden enten met pluggen van kurk met Shiitake-broed. Door deze stammen op een vochtige beschaduwde plek neer te leggen kunnen er wel 5 jaar lang paddenstoelen uit groeien volgens de workshopleiders. We kijken terug op een heel gezellige en leerzame workshop en zijn benieuwd naar de resultaten. Foto’s van succesvolle kweek zullen in de nieuwsbrief worden gedeeld.

na de uitleg gingen de deelnemers aan de slag met de boomstammetjes en het Shiitake-broed

Plant4Daagse

Van 10 tot en met 13 april staan bloemen en planten in het zonnetje. We geven samen met andere groene partners aandacht aan vergroening van tuinen en balkons. Hiervoor organiseren we allerlei leuke activiteiten voor én door inwoners. Zo gaan we bijvoorbeeld samen met kinderen een vlinderstruik planten op kinderdagverblijven. We geven een gevelgroen workshop en de balkonbrigade komt in actie in de Pomhorst, want ook een balkon kan je vergroenen!

Leerlingen van het Pantarijn delen plantjes uit op de markt. Studenten zetten een stekjesmarkt op. Voor de allerjongste is er een voorleesuurtje in de bieb door Grootouders voor het Klimaat. Bij een andere kinderactiviteit in de stadsboerderij gaan we samen bolletjes planten.

Het doel van deze vier dagen is om gezellig samen en op een simpele manier met groen bezig te zijn. Kom jij ook? Meer informatie over het programma volgt op de website www.wageningenduurzaam.nl/plant4daagse of kijk op een van onze socials.

Sita Hes, Communicatiemedewerker duurzaamheid en natuur Gemeente Wageningen

Een nieuwe moestuin op de Eng

Afgelopen week kregen wij de beschikking over een stukje moestuin van maar liefst 80 m2 aan de Hollandseweg. Tachtig vierkante meter, heel wat meer dan de krappe 30m2 kleigrond achter ons huis, maar wel op zandgrond. Daarom zat ik met pen en papier klaar voor de lezing van Esther Kuiler, om precies te noteren hoe zij dat nou doet op net zulke zandgrond. Het recept, als ik het goed heb begrepen, is het voeden van de grond en eigenlijk vooral het bodemleven. Dit doe je met bokashi, compost, een deklaag van stro en jaarrond groenbemesters. Het zelf maken van bokashi sla ik nog even over en in plaats van de compost ga ik champost bestellen: een restproduct van de champignonteelt met vrij veel kalk erin, vanwege de zure zandgrond. Van de groenbemesters heb ik zaad besteld bij de Bolster. Zoals Esther aangaf van veel verschillende families, dus een gras (Japanse haver), twee vlinderbloemigen (serradelle en inkarnaatklaver), Phacelia, een composiet (goudsbloem) en een schermbloemige (koriander). Op de paadjes komt een gras-klavermengsel.

Dus de komende week gaan Ronald en ik het perceel schoonmaken, indelen en champost inwerken. Wat later kunnen we het dan in zijn geheel inzaaien met de groenbemesters. Een deel van de 10 vakken gaan we nog niet voor groente gebruiken, daar produceren we zoveel mogelijk groenbemester op om zelf te composteren, met het onkruidafval en wat er verder nog vanaf komt. Die compost hopen we te verrijken met paardenmest. Tot zover de plannen. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen.

Leontine Colon

tussen de rode lijnen de nieuwe moestuin op de Eng

23 en 24 maart: voorjaarsweekend tuinplezier Botanische Tuin Utrecht - Tuinieren op een Postzegel

Een leuk en inspirerend jaarlijks evenement waarbij je in de lentestemming komt. Dit jaar is het afwisselende programma met lezingen en workshops over de ontwerpprincipes van een kleine tuin. Verken nu de mogelijkheden van een gevel-, balkon- of daktuin om dit jaar de inrichting ervan op een duurzame manier aan te pakken. Er is een plantenmarkt met kwekers die ook planten hebben die geschikt zijn voor een kleine tuin.

Daarnaast zijn er ook korte rondleidingen en heb je vrije toegang tot de Botanische Tuinen en kassen. Je kan ook Speeddaten met tuinontwerpers. Heb je een tuin/balkon/daktuintje dat kleiner is dan ongeveer 20 m2? En wil je tips voor jouw eigen postzegel? Neem wat foto’s en een schetsje mee en je krijgt praktisch advies van tuinontwerpers, voor optimaal gebruik van jouw tuin.

Tijd: zaterdag 23 maart en zondag 24 maart van 10:00 tot 16:30 uur
Locatie: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, Utrecht
Entreeprijs: Museumkaart gratis. Anderen € 10,- per persoon incl. toegang tot de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Meer informatie: www.uu.nl/botanischetuinen/voorjaarsweekend

Plant in beeld: Cardamine quinquefolia

Deze bijzondere voorjaarsbloeiende bodembedekker kocht ik in de zomer van 2016 bij kwekerij Coen Jansen in Dalfsen. Het potje leek leeg, maar Coen keek even naar de kluit en zei dat het een prima exemplaar was. Na de bloei verdwijnt deze plant helemaal onder de grond, dus dat kon wel kloppen. Geschikt voor schaduw, dus daar zette ik hem ook. Het volgende voorjaar kwam er echter niets boven de grond, en het jaar erna niet meer dan een heel klein plantje. Daarom verplaatste ik hem naar een plekje in de halfschaduw, en daar ging het beter. Maar misschien had ik ook gewoon wat langer kunnen wachten want inmiddels weet ik dat hij zich eerst onder de grond goed vestigt voordat hij groeit en bloeit. Het blad en de bloemknoppen verschijnen al in februari en nu, 1 maart, staat hij volop in bloei. Het eerste plantje heeft zich in een jaar of vijf op onze kleigrond uitgebreid tot een mooie groep van een meter doorsnede. Daartussen staan ook nog bosanemonen, die bloeien wat later en ze verdragen elkaar prima. Zaden heeft hij nooit geproduceerd, waarschijnlijk omdat ik maar één genotype heb. Maar hij is wel heel makkelijk te vermeerderen. Na de bloei en nadat het blad is afgestorven steek ik een stuk uit de pol en verdeel de wortelstokjes over een aantal potjes met potgrond. Die zet ik weg op een donkere en vochtige plek achter in de tuin, en in februari heb ik dan weer nieuwe plantjes die eind maart alweer hun blad verliezen. In ieder geval heb ik er onderhand genoeg om ze ook eens mee te nemen naar de ruilbeurs. Wel alleen voor de slimmerik die weet dat het schijnbaar lege potje zoveel moois gaat opleveren.

Leontine Colon

Cardamine quinquefolia maakt in een paar jaar tijd een mooie groep

Geef de vogels in je tuin onderdak

bron: Stichting Steenbreek

In een tuin of op een balkon mag een vogelhuisje eigenlijk niet ontbreken. Hiermee help je de vogels aan een beschutte plek om te nestelen of om te schuilen. De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart, de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het kan dus nu nog.

De grootte van de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in de nestkast gaat broeden. Kijk dus eerst welke vogels er vooral in de tuin voorkomen en pas daar de aanschaf van het vogelhuisje op aan.

Hang het in ieder geval op een rustige plek op en niet in de volle zon. Hang het ook op een beschutte plek. Beplanting in de buurt is ideaal, die geeft beschutting en helpt de jonge vogels bij het uitvliegen. Let er wel op dat er geen takken voor de opening hangen en dat er geen katten bij het huisje kunnen komen. De ideale hoogte van een vogelhuisje is 1,5 tot 2 meter.

koolmees en roodborstjes in de tuin (foto Stichting Steenbreek)

Sponsoring door Welkoop

Welkoop Wageningen sponsort onze afdeling jaarlijks met enkele honderden euro’s en daar zijn we heel blij mee. Het bedrag is een percentage van de jaaromzet van alles wat onze leden bij de Welkoop besteden. Hiervoor hebben we Welkoop-spaarpasjes op naam van de afdeling uitgegeven. Deze blijven onbeperkt geldig, dus gooi het pasje niet weg aan het eind van het jaar. Je kunt bij het bestuur eventueel een nieuw pasje opvragen als je het kwijt bent, maar meestal werkt het ook prima als je bij de kassa aangeeft dat je de spaarpunten voor Groei&Bloei wilt bestemmen.

Welkoop Wageningen is onze sponsor

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Dan is er nu de VOORJAARSACTIE. De Voorjaarsactie loopt in de periode dat het maart-, april- en meinummer in de winkels ligt. Nieuwe leden ontvangen net als voorgaande jaren het meest recente nummer van Groei & Bloei (maart, april of mei), een korting op de resterende contributie voor 2024 en als welkomstgeschenk een Mezen-verwenset ter waarde van €37,95 cadeau. Het welkomstgeschenk wordt nagezonden.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

 

vanwege  Pasen  verschijnt  de
volgende nieuwsbrief medio april

 

 

Pulmonaria angustifolia 'Blue Ensign' bloeit nu al en is prachtig donkerblauw. De Hessenhof heeft hem.