Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland april 2024

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

In de vorige nieuwsbrief werkten een aantal links niet naar behoren, waaronder de link naar de busdagtocht. Gelukkig is deze leuke dag, en al onze activiteiten, ook altijd terug te vinden op onze website, maar hierbij voor de volledigheid nogmaals klik hier  Liever (ook) iets langer weg en meer tuinen bezoeken? Dan is de tuinenreis naar Sleeswijk-Holstein een goede invulling. Karin Wezepoel, coördinator van het open tuinenweekend vertelt ons over haar favoriet en de moestuinders zijn lekker aan het werk op hun tuintjes. Omdat het gedichtje uit DNS gemist wordt treft u er een in deze nieuwsbrief aan.

De gelukkige moestuinder

Een typisch winterklusje is het snoeien van het fruit: de appel, de peer en de rode bes. Een aardige klus: ongeveer 15 fruitbomen en zo’n 30 bessenstruiken. Dus niet de pruim. De pruim snoei ik in de zomer. Als je dat in de winter doet dan is de kans op loodglans zeer groot. De snoei van de zwarte bes, ook in de zomer, vind ik altijd wel “geinig”. Dat gaat als volgt: Mijn partner zit klaar op een tuinstoel met een grote lege emmer naast zich. Mijn werk is de volle takken met zwarte bes en al snoeien en snel naar mijn partner brengen. Uiteraard wordt dat een wedstrijdje: ik snoei de takken en breng ze mijn partner. Zij plukt al zittend de bessen. De kaalgesnoeide zwarte bes wordt nu wel gigantisch gestimuleerd om jonge takken te maken. Dat is prima: deze bes draagt namelijk vruchten op éénjarig hout.

File

Het was zaterdag, 23 maart, de nationale compostdag. Gigantische files in Heiloo bij de gemeentewerf. Ja, het is gratis, dan zijn we erbij. Ik ook: 42 plastic zakken gevuld met compost en meegenomen. Ik moest drie keer op en neer met mijn auto. En nu ligt het dus verspreid over mijn tuin. Een mooie start. 

Wessel van Schagen

De favoriet van Karin Wezepoel

Zoals bij vele mensen is het voor mij ook erg moeilijk om een favoriete plant te kiezen. Mijn liefde voor planten is gewoon te groot. Maar ook gedurende het jaar verandert mijn keuze. In de winter word ik erg gelukkig van de Crocus tommasinianus (Boerenkrokus). Deze vroegbloeiende krokus bloeit nog voor het sneeuwklokje waardoor het voor mij dé aankondiging van het voorjaar is. Zonnestralen strijkend door de paarsblauwe bloemen en dan in combinatie met de geeloranje stamper is zo prachtig. De bloembol verspreid zich gemakkelijk dus hoef ik er weinig aan te doen om er lekker veel te krijgen. 
Maar ik denk ook aan de Symphytum caucasicum. De smeerwortel vind ik een vreemde combinatie van tere helderblauwe bloemen in scherp contrast tot de grove ruwe bladeren. Maar mijn echte favoriet is van een andere orde.

Majestueus

Toen mijn man en ik bijna vijf jaar geleden naar ons huidige huis gingen kijken, zei de makelaar; ‘what you see, is what you get’. Oftewel alleen wat ik je laat zien is er en hopelijk stelt het je niet teleur. Toen we in de achtertuin aankwamen, stond hij daar. Met zijn 60 jaar is hij volgroeid, maar zijn grootte, zijn robuustheid en stoerheid overviel mij. De boom staat majestueus bij de vijver en elke dag is hij dé plek om te vertoeven. Niet alleen voor mij maar ook veel soorten vogels en de diverse insecten en mossen op zijn bast. De stormen van de afgelopen periode heeft hij moeiteloos doorstaan. En wat ik leuk vind, hij is inheems. Niks geen afkomst uit wat voor land dan ook, gewoon geboren en getogen in Nederland. Sommige mensen vinden hem te gewoon, of vinden hem te groot, of hij geeft te veel vruchten. Voor mij is hij een stoere blikvanger in mijn tuin. Wie hij is? Mijn vriend is gewoon een gewone es (Fraxinus excelsior).

 Het schepje draag ik over aan Mirjam Tervoort

Tuinen van weldadigheid

Rond de prachtige boerderij Essererf (Veenhuizen) liggen de Tuinen van Weldadigheid. Deze wordt gerund door Lambert en Jolanda Sijens. Het is een groene oase met allemaal verschillende tuindelen waar een enorme verscheidenheid aan gewassen wordt geteeld. Allereerst groenten en aardappelen. Een enorme collectie aparte, onbekende en historische groenten en aardappelen. Er is een enorme collectie aparte, onbekende en historische groenten en aardappelen. Daarnaast groeit er ook fruit en bloeien er vele bloemen, kruiden en wilde planten. Biologisch natuurlijk, dat is belangrijk voor onszelf en voor de volgende generaties. 

 

Gewassen verzamelen

Ook biodiversiteit vinden Lambert en Jolanda belangrijk. Daarom verzamelen zij veel verschillende gewassen. Het is mooi om die verschillen te zien en  daarmee worden meteen oude gewassen in stand gehouden. Sommige aardappelen, bonen of andere groenten zouden anders misschien wel uitsterven. Het leuke van verzamelen is dat je andere enthousiaste verzamelaars tegenkomt en zo maar steeds blijft uitwisselen en uitbreiden en dat is goed, want zo voorkom je dat gewassen uitsterven als je zelfs eens een slechte oogst hebt.

Lambert komt ons er meer over vertellen tijdens zijn lezing op woensdagavond 10 april om 20.00 uur in Sporthal De Bloemen in Castricum. De zaal gaat open om 19.30 uur. Toegang leden Groei & Bloei is gratis. Niet-leden betalen € 4,--. Lambert neemt ook zaad mee voor de verkoop.

Moesmeisje Rijs

Als nieuw lid naar de jaarlijkse ledenvergadering van de tuinvereniging is niet niks. Geen idee wat ik zou kunnen verwachten. Ik had gehoord dat ik echt moest zorgen dat ik op de jaarvergadering aanwezig zou zijn, want dat werd als heel belangrijk gezien. Bang was ik wel dat ik misschien nu al een slechte buur zou zijn, met mijn strobalen, die toch hier en daar een strootje verliezen in de wind. Ik had braaf van tevoren de agenda gelezen, de documenten gescand, de gewijzigde documenten nogmaals maar met minder interesse gescand en wel gezien dat er gestemd ging worden. Lees verder

Perfect voor putters

Wilt u een grotere kans op putters in uw tuin? Zodra de vorst uit de grond is maakt u met wat kleine tuinwerkjes uw tuin perfect voor putters. Begin met het zaaien of planten van zonnebloemen (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer), kaardebollen, kogeldistels en teunisbloemen. Putters houden verder van paardenbloemen en distels – ze heten niet voor niets ook distelvink –.
In een puttertuin eten de putters ook van voertafels en silo’s. Met een zadenmengsel doet u ze al snel een plezier, maar met name kleine zaadjes, zoals niger- of nyerzaad, waarderen ze. Mocht u ruimte hebben voor het aanplanten van een els, dan is het helemaal feest. In de winter mogen ze namelijk graag zorgvuldig de zaden uit de elzenproppen pikken.

Tuinenreis

Beste tuinliefhebber, 
Onze afdeling gaat van 25 t/m 29 juni samen met Garden Tours een mooie tuinreis naar Duitsland verzorgen. Onder leiding van Kitty Wiegert nemen we een kijkje op het vlakke land van Sleeswijk-Holstein. Een landbouwgebied dat begrensd wordt door de rivier de Elbe en de Deense grens. Het belooft een afwisselende tuinreis te worden. Van tientallen voorbeeldtuinen in een park tot mooi verzorgde privétuinen. En van een arboretum tot een grote natuurlijke vijvertuin, van een beroemd rosarium tot indrukwekkende prairieborders. Natuurlijk staat er een bezoek gepland aan een mooie kwekerij en als extraatje kunnen we genieten van het schilderachtige plaatsje Lubeck. 

Ik nodig U van harte uit om mee te gaan en vijf dagen lang te genieten van een gezellige sfeer, goed gezelschap en mooi groen. We hebben nog een aantal plaatsen vrij. U kunt zich rechtstreeks opgeven via Garden Tours. Klik hier. Bij vragen kunt U altijd contact opnemen met mij. Jolanda.

Het perfecte plaatje

Heb je het afgelopen jaar regelmatig met camera of smartphone door de tuin gewandeld en mooie beelden vastgelegd? Groei & Bloei is op zoek naar mooie foto's om de Groei & Bloei agenda voor het jaar 2025 mee te vullen. Doe mee en misschien komt jouw foto wel in de agenda. Bij plaatsing ontvang je de agenda gratis. Stuur jouw mooiste foto's in. Via de volgende link lees je waar je foto's (2 max) precies aan moeten voldoen en hoe en waar je deze naartoe kunt sturen:  https://groei.nl/tuin/tuinontwerp/maak-jij-de-perfecte-foto-voor-de-gb-agenda-2025.

 

Workshops

De bloemdesignworkshop had als thema Pasen. Er werd gewerkt op eigen schalen waardoor de diversiteit tussen de stukken nog groter werd. De volgende en alweer laatste workshop van de voorjaarscyclus wordt gehouden op dinsdagmiddag  16 en woensdagavond 17 april. 

Op de eerste dag van de lente werd de workshop hanging basket vullen gehouden. Het was een gezellige drukte bij de Maatwerkkas op het Landgoed Willibrordus. De meer dan 20 hanging basket blijven nog even in de kas en zullen goed verzorgd worden. Een beetje afhankelijk van het weer zullen rond de ijsheiligen de baskets opgehaald kunnen worden. De deelnemers krijgen daar bericht over.

Eind maart kwam rietvlechter Hans Engbertsen ons in Heiloo begeleiden bij het maken van een tuinspiraal van wilgentenen. De deelnemers aan deze workshop waren allemaal onverdeeld enthousiast. 

Eerste plantenmarkt

De Limmer bloemendagen worden afgesloten met een gezellige kleinschalige markt in Limmen op de Vuurbaak. Wij zullen daar ook weer aanwezig zijn met een kraam vol plantjes. Wat er zal worden aangeboden is nu nog niet bekend, maar onze kwekers kennende kunnen wij weer op een mooi aanbod rekenen. Lijkt het u ook leuk om mee te helpen bij de verkoop van plantjes tijdens deze of onze andere markten, dan kunt u dot aangeven bij ons bestuurslid PR (Geno de By: deby@telfortglasvezel.nl).

 

 

ALV

Op woensdag 6 maart werd de algemene ledenvergadering van onze afdeling gehouden. Meer dan 50 leden hebben deze vergadering bijgewoond. Er werd teruggeblikt op onze activiteiten van vorig jaar en onze interim penningmeester nam ons mee in de financiële situatie van onze afdeling. Hij heeft deze taak vorig jaar ad interim op zich genomen na het overlijden van Cees Stam. Na afloop werden bij twee trouwe vrijwilligers, Fenny de Geus en Bart Korf een Groei & Bloei onderscheiding opgespeld en ontvingen zij een prachtig boeket bloemen door onze voorzitter zelf geschikt. Heleen Groot nam nog het woord en nam ons 50 jaar mee terug in de tijd. Zo lang is zij ook lid van Groei & Bloei. Heleen heeft ook in het bestuur gezeten en tot 2004 verzorgde zij de cursussen bloemschikken. Het jaarverslag over 2023 kunt u op onze website teruglezen. Klik hier

Open tuinen weekend

Inmiddels hebben diverse regionale bladen een oproepje voor "nieuwe" tuinen om te bezoeken tijdens een van de open tuinenweekenden geplaatst, maar we weten nog niet of daar nieuwe tuinen uit voortkomen. Had u al nagedacht welke tuinen in uw omgeving leuk zijn om te bezoeken? Misschien toch wel uw tuin. De tuin hoeft niet groot te zijn, maar wel duidelijk de liefde voor de tuin of voor speciale planten laten zien. Probeer het eens. De coordinator Open Tuinenweekend, Karin kijkt uit naar nieuwe deelnemers. U kunt ook met uw vragen over het opstellen van uw tuin bij haar terecht.  karin@wezepoel.net 
 8-9 juni  Heemskerk
15-16 juni Heiloo & Limmen
22-23 juni Akersloot & Uitgeest
29-30 juni Castricum

Bollenvelden

Daar waar enkel koeien graasden
toen de tijd nog vroeger was
liggen nu als open wonden
grote vlakken zonder gras

Grauwe grond bedekt de bollen
van de tulp en de narcis
krokus, druifjes, hyacinten
wachtend tot het voorjaar is.

Straks is al het kaal verdwenen
en verschijnt als visioen
een palet van duizend kleuren
tussen al het land’lijk groen.

Alle grauwheid is vergeten
indrukwekkend het gezicht
van de mooiste streek op aarde
daar waar Egmond Binnen ligt.

Egmond-Binnen, J.B. Kramer 

Moestuinder gezocht

Ben jijzelf een enthousiaste moestuinier en wil en kun dit ook overbrengen? Dan hebben wij een leuke kortdurende vrijwilligersactiviteit voor jou. Er ligt al een kant-en-klare moestuin lesprogramma dat door Groei & Bloeier Jolanda Schoemaker is ontwikkeld en ter beschikking wordt gesteld. Zelf heeft zij de cursus vorig jaar in Drenthe gegeven, dus getest is het ook al. Voor een locatie en publiciteit zal worden gezorgd. Als cursusleider ontvang je hiervoor een kleine vergoeding en gemaakte kosten zullen worden vergoed. Heeft u interesse of wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Mercedes Docter. U vindt haar gegevens op onze website onder het kopje bestuur

Kijk- Lees- en Luistertips

Op vrijdagavond 21:00 uur op BBC2 nieuwe afleveringen van Gardeners’ World.

Met een ruime meerderheid is het madeliefje vorig jaar verkozen tot nationale bloem van Nederland. Botanisch kunstenaar en jurylid van deze verkiezing Esmée Winkel heeft het madeliefje vervolgens in al haar facetten geschilderd, van knop tot uitgebloeid. Met een vergrootglas is goed te zien hoe één madeliefje is opgebouwd uit tientallen piepkleine bloempjes.Tot 14 april zijn de madeliefjes van Esmée te zien in de Eerste Schilderijenzaal van het Teylers Museum. Daarna verhuist het werk naar paleis Het Loo waar de aquarel vanaf 20 april te bewonderen is in de tentoonstelling ‘Bloom’.

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open* muv 6 maart ivm de  ALV. Het overzicht van de lezingen in 2024 vindt u terug op de website

  • van 21 maart - 12 mei is de Keukenhof dagelijks geopend van 8-19.30 uur Lisse
  • Zaterdag 6 en zondag 7 april: Kom in de kas
  • Woensdagavond 10 april lezing Lambert Sijens: Ongekende groenten. De Bloemen in Castricum
  • Zaterdag 13 april plantjesmarkt op het pleintje voor Wijkcentrum De Cogge (Akkerwinde 44, 1689 NT Zwaag) van 10.30 tot 13.00 uur
  • Dinsdagmiddag 16 en woensdagavond 17 april, workshop bloemdesign, Ter Coulster Heiloo
  • Zaterdag 20 en zondag 21 april Top in de Kop voor tuin- en kunstliefhebbers*
  • Zondag 21 april markt bij de Limmer bloemendagen
  • Zaterdag 4 mei tuin Kapitein Rommel, Castricum van 11.00-15.00 uur
  • Maandag 21 mei Landgoedfair (wij staan daar met plantjes) Willibrordterrein Heiloo

*Top in de Kop: De openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur  www.Topindekop.nl 

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Marc de By, Jack de Geus, Magda Rijs, Saxifraga, Wessel van Schagen en Karin Wezepoel

Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties